Energetyczna kuchnia na jesień - z łososiem!

W kuchni Dzień Dobry TVN zdrowo i sportowo. Andrzejowi Polanowi pomagali sumocy - Paweł i Tomasz Wojda. W efekcie tej męskiej współpracy na naszym stole pojawiły się takie dania jak, łosoś zapiekany w śmietanie z brukselką, dynią i czerwoną cebulką, łosoś kaszy jęczmiennej, łosoś na obwarzanku z kremowym twarożkiem.

Łosoś zapiekany w śmietanie z brukselką, dynią i czerwoną cebulką

Składniki:

Polędwica z Łososia Norweskiego 1 kg

Brukselka 0, 5 kg

Dynia 1 szt

Czerwona cebula 3 szt

Jabłko zielone 5 szt

Śmietana 36 % 1 l

Masło klarowane 200 g

Musztarda rosyjska 200 g

Świeży lubczyk, koperek, cząber, bazylia

Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Czerwoną cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, brukselkę rozdzieloną na listki (wcześniej delikatnie sparzoną w wodzie osolonej z cukrem), jabłko pokrojone w cząstki i wszystko razem przesmażamy, dodajemy świeże zioła tj. lubczyk, koper, bazylia, cząber i doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę i wszystko razem delikatnie odparowujemy. Polędwicę z łososia kroimy na mniejsze porcje obsypujemy solą i pieprzem i obsmażamy z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni tak aby był delikatnie złoty na zewnątrz a w środku surowy. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy część przesmażonych warzyw w śmietanie, następnie układamy wcześniej obsmażonego łososia i na wierzch wykładamy resztę warzyw. Łosoś powinien delikatnie wystawać ponad warzywa. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C i zapiekamy.

Łosoś gravlaks podany na obwarzanku z kremowym twarożkiem

Składniki:

Łosoś Norweski świeży 2 kg

Twarożek kremowy 500 g

Czarna porzeczka 200 g

Musztarda dijon 200 g

Zielone jabłko 4 szt

Liście świeżego szpinaku 200 g

Koperek, szczypior z dymki

Cytryna 2 szt

Sól morska gruboziarnista 1 kg

Cukier gruby rafinada 1 kg

Sól, pieprz,

Obwarzanki

Mąka 1 kg

Woda 300 ml

Mleko 150 ml

Olej 200 ml

Drożdże 75 g

Sól 2 płaskie łyżki soli

Cukier 2 łyżki

Przygotowanie:

Filet z łososia przecinamy na pół w poprzek fileta, układamy skórą do dołu i zasypujemy obficie solą morską i grubym cukrem wymieszanymi w stosunku 1:1, na wierzch wykładamy gałązki koperku i składamy dwa kawałki łososia jeden na drugim tak aby skóra była na spodzie i na wierzchu. Rybę wstawiamy do lodówki na 48 h. Przez ten czas rybę przekręcamy co 12 godzin tak aby dobrze się zamarynowała. Czarną porzeczkę karmelizujemy na cukrze, studzimy i łączymy z musztardą dijon w celu uzyskania musztardy porzeczkowej. Kremowy twarożek doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, szczypiorkiem i koperkiem.

Ciasto na obwarzanki:

Wodę, cukier i mleko podgrzewamy do temp. maksymalnie 20*C i rozpuszczamy w tym drożdże. Całość wlewamy do maki wymieszanej z solą, dodajemy olej i ciasto dokładnie wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formujemy obwarzanki, parujemy przez 10 sekund we wrzącej wodzie a następnie układamy na blaszce i pieczemy w wysokiej temperaturze.

Zamarynowanego łososia oczyszczamy z soli i cukru oraz kopru, kroimy pod skosem w cienkie plastry. Gotowe, upieczone i wystudzone obwarzanki przekrawamy na pół, smarujemy delikatnie kremowym twarożkiem, na wierzchu układamy plastry łososia gravlaks, cienkie plasterki zielonego jabłka, liście szpinaku, kropimy musztardą porzeczkową, dekorujemy gałązkami koperku i gotowe. Smacznego !!!!

Łosoś z solanki na jesiennej kaszy jęczmiennej

Składniki:

Łosoś Norweski świeży 2 kg

Kasza jęczmienna średnia 500 g

Cebula 3 szt

Kapusta włoska 300 g

Marchewka 2 szt

Pietruszka 1 szt

Seler korzeń 1 szt ( mała)

Bulion warzywny 2 l

Śliwka węgierka 300 g

Masło klarowane 200 g

Świeży koper, bazylia, lubczyk, tymianek, werbena

Sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, ziarna kolendry

Przygotowanie:

Cebulę przesmażamy na maśle, wrzucamy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera, przesmażamy delikatnie warzywa i wsypujemy kaszę jęczmienną, chwilę mieszamy i całość zalewamy bulionem warzywnym do całkowitego przykrycia. Gotujemy i w miarę potrzeby uzupełniamy ilość płynu tak aby kasza była miękka. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną drobno kapustę włoską i śliwkę węgierkę. Ze świeżych ziół tj. koperek, bazylia, lubczyk, tymianek, werbena i przypraw – sol, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, ziarna kolendry przygotowujemy solankę. Wszystkie składniki wkładamy do wody, zagotowujemy. Solanka musi mieć mocno intensywny smak. Po zagotowaniu odcedzamy solankę z warzyw i wrzącą zalewamy oczyszczonego i porcjowanego wcześniej łososia. Możemy przykryć folią aluminiową. Prawidłowo przygotowany łosoś powinien być w środku lekko różowy. Po wyjęciu z solanki łososia podajemy na kaszy jęczmiennej z warzywami. Całość dekorujemy świeżymi ziołami, możemy też podać na wierzchu smażone węgierki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Marta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"

Marta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"