Poke bowl z kaszą bulgur i snack Apetina Mango&Chilli - przepis krok po kroku
Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 op. Snack Apetina Mango&Chilli
- 100 g kaszy bulgur
- 1 awokado
- ½ pęczka rzodkiewki
- dowolny mix sałat
- sól, pieprz
- oliwa
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- Sok z ¼ cytryny
- 300 g bobu
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki sezamu
- olej rzepakowy
- 1 pęczek kolendry
- kilka gałązek mięty i pietruszki
- drobny szczypiorek
- 1 op. Snack chili i mango Apetina
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotujemy wg opisu na opakowaniu, następnie odcedzamy ją i odstawiamy.
- W tym samym czasie gotujemy bób, staramy się go nie rozgotować, obieramy ze skórki. Przekładamy do miski, dodajemy ½ ząbka czosnku, sól, łyżkę poszatkowanej mięty i skrapiamy odrobiną oliwy, mieszamy i odstawiamy.
- Tuńczyka odcedzamy z oleju, dzielimy widelcem na mniejsza kawałki, dodajemy do niego 1 łyżkę poszatkowanego szczypiorku i pietruszki. Skrapiamy odrobiną sosu sojowego i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
- Rzodkiewkę kroimy w ćwiartki, pomidorki na pół a awokado na półplasterki.
- Układamy w szerokiej misce na dnie porcję kaszy, obok kładziemy tuńczyka, bób, plastry awokado, pomidorki, rzodkiewki i porwane na drobniejsze listki sałaty.
- Całość obsypujemy kostkami Apetina Snack Mango&Chili.
- W osobnej miseczce łączymy ze sobą pozostały przeciśnięty czosnek, sos sojowy, miód, sok z cytryny i stopniowo, ciągle mieszając dolewamy olej.
- Powstałym dressingiem skrapiamy poke bolw i obsypujemy sezamem i ziołami. Serwujemy od razu.
Łosoś z pieca z pesto i Mozzarellą w wiórkach Arla Apetina - przepis krok po kroku
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- ok. 800 g filet z łososia ze skórą
- 2 łyżki pesto
- sok z ½ cytryny
- 1 op. Mozzarella wiórki Apetina
- 3 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
- Filet z łososia osuszamy ręcznikiem papierowym, wyciągamy widoczne ości, skórę zostawiamy.
- Skórą do dołu układamy filet w naczyniu do zapiekania, lekko skrapiamy sokiem z cytryny, rozsmarowujemy pesto, posypujemy wiórkami Mozzarella Apetina i bułka tartą.
- Wstawiamy do pieca nagrzanego do 210-220 stopni na ok. 12-14 minut.
- Podajemy od razu po wyciagnięciu z pieca, np. z botwiną na ciepło z patelni.
Fit tagliatelle z marchewki i szparagów w dressingu z czarnym czosnkiem i serem śródziemnomorskim Apetina w kostkach - przepis krok po kroku
Ilość porcji: 4 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 2-3 marchewki
- 8 szparagów
- 1 kubeczek serka śródziemnomorskiego Arla Apetina
- 2 ząbki fermentowanego czosnku (lub zwykłego)
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- tymianek, mięta, pietruszka
- olej rzepakowy
- oliwa
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 garście kolorowych pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
- Marchewki obieramy, następnie za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy długie, szerokie ale cienkie paski, jak makaron tagliatelle.
- Podobnie robimy ze szparagami, główki odkładamy na później.
- Czarny czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wraz z musztardą, syropem klonowym i sokiem z cytryny przekładamy do miseczki. Mieszamy stopniowo dolewając olej rzepakowy.
- Doprawiamy solą i pieprzem dodajemy poszatkowane zioła i odstawiamy.
- Warzywa krótko blanszujemy, odsączamy i przekładamy do miski, dodajemy część dressingu, pomidorki przekrojone na pół i kostki sera Arla Apetina.
- Mieszamy lekko podrzucając i układamy na talerzu.
- Dekorujemy listkami ziół i uprażonymi orzeszkami.
Ekspresowe zawijasy z pesto i Mozzarellą w wiórkach Arla Apetina - przepis krok po kroku
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: super łatwe
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 2 łyżki pesto
- 2 ząbki czosnku
- 1 op. Mozzarella wiórki Arla Apetina
Sposób przygotowania:
- Piekranik nagrzewamy do 200 stopni.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z pesto rozsmarowujemy na cieście, posypujemy obficie mozzarellą i składamy na pół.
- Następnie kroimy paski o szerokości ok. 5 cm i długości ok. 15 cm. Zwijamy i układamy na blaszce do pieczenia.
- Wstawiamy do pieca na ok. 15-20 minut aż ładnie się zarumienią i upieką.
- Serwujemy na ciepło lub zimno, jako przekąska lub dodatek do sałatek czy zup.
Zobacz także:
- Ciasto lodowe Cristiny Catese. Sprawdź przepis na rolkę z lodami idealną na lato
- Letnia sałatka z arbuzem na słono? Sprawdź, jak prosto ją zrobić
- Sekrety smaku Italii. Odkryj wyjątkowe dania włoskiej kuchni według przepisu Matteo Brunetti
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN Online
Materiał promocyjny
podziel się: