Przepisy kulinarne

Eksperymentalne i świeże smaki z Apetiną. Sprawdź, jak przygotować sezonowe produkty w niesamowity sposób

Przepisy kulinarne

Źródło:
Marieta Marecka
Letnio, lekko, kolorowo i pysznie

Pyszne jedzenie to nieodłączne eksperymentowanie ze świeżymi składnikami w prosty sposób. Gotowanie może być wspaniale spędzonym czasem w rodzinnym gronie, zwłaszcza, jeśli dania nie są zbyt skomplikowane. Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała fenomenalne dania: Poke bowl z kaszą bulgur i snack Apetina Mango&Chilli, łososia z pieca z pesto i mozzarellą w wiórkach, fit taglitelle z marchewki i szparagów oraz ekspresowe zawijasy z pesto i mozzarellą w wiórkach. Sprawdź przepisy i jak przygotować te potrawy.

Poke bowl z kaszą bulgur i snack Apetina Mango&Chilli - przepis krok po kroku

Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 op. Snack Apetina Mango&Chilli
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 awokado
  • ½ pęczka rzodkiewki
  • dowolny mix sałat
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z ¼ cytryny
  • 300 g bobu
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki sezamu
  • olej rzepakowy
  • 1 pęczek kolendry
  • kilka gałązek mięty i pietruszki
  • drobny szczypiorek
  • 1 op. Snack chili i mango Apetina

Sposób przygotowania:

  1. 1Kaszę gotujemy wg opisu na opakowaniu, następnie odcedzamy ją i odstawiamy.
  2. 2W tym samym czasie gotujemy bób, staramy się go nie rozgotować, obieramy ze skórki. Przekładamy do miski, dodajemy ½ ząbka czosnku, sól, łyżkę poszatkowanej mięty i skrapiamy odrobiną oliwy, mieszamy i odstawiamy.
  3. 3Tuńczyka odcedzamy z oleju, dzielimy widelcem na mniejsza kawałki, dodajemy do niego 1 łyżkę poszatkowanego szczypiorku i pietruszki. Skrapiamy odrobiną sosu sojowego i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
  4. 4Rzodkiewkę kroimy w ćwiartki, pomidorki na pół a awokado na półplasterki.
  5. 5Układamy w szerokiej misce na dnie porcję kaszy, obok kładziemy tuńczyka, bób, plastry awokado, pomidorki, rzodkiewki i porwane na drobniejsze listki sałaty.
  6. 6Całość obsypujemy kostkami Apetina Snack Mango&Chili.
  7. 7W osobnej miseczce łączymy ze sobą pozostały przeciśnięty czosnek, sos sojowy, miód, sok z cytryny i stopniowo, ciągle mieszając dolewamy olej.
  8. 8Powstałym dressingiem skrapiamy poke bolw i obsypujemy sezamem i ziołami. Serwujemy od razu.

Łosoś z pieca z pesto i Mozzarellą w wiórkach Arla Apetina - przepis krok po kroku

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • ok. 800 g filet z łososia ze skórą
  • 2 łyżki pesto
  • sok z ½ cytryny
  • 1 op. Mozzarella wiórki Apetina
  • 3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

  • Filet z łososia osuszamy ręcznikiem papierowym, wyciągamy widoczne ości, skórę zostawiamy.
  • Skórą do dołu układamy filet w naczyniu do zapiekania, lekko skrapiamy sokiem z cytryny, rozsmarowujemy pesto, posypujemy wiórkami Mozzarella Apetina i bułka tartą.
  • Wstawiamy do pieca nagrzanego do 210-220 stopni na ok. 12-14 minut.
  • Podajemy od razu po wyciagnięciu z pieca, np. z botwiną na ciepło z patelni. 

Fit tagliatelle z marchewki i szparagów w dressingu z czarnym czosnkiem i serem śródziemnomorskim Apetina w kostkach - przepis krok po kroku

Ilość porcji: 4 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • 8 szparagów
  • 1 kubeczek serka śródziemnomorskiego Arla Apetina
  • 2 ząbki fermentowanego czosnku (lub zwykłego)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • tymianek, mięta, pietruszka
  • olej rzepakowy
  • oliwa
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 garście kolorowych pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

  1. 1Marchewki obieramy, następnie za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy długie, szerokie ale cienkie paski, jak makaron tagliatelle.
  2. 2Podobnie robimy ze szparagami, główki odkładamy na później.
  3. 3Czarny czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wraz z musztardą, syropem klonowym i sokiem z cytryny przekładamy do miseczki. Mieszamy stopniowo dolewając olej rzepakowy.
  4. 4Doprawiamy solą i pieprzem dodajemy poszatkowane zioła i odstawiamy.
  5. 5Warzywa krótko blanszujemy, odsączamy i przekładamy do miski, dodajemy część dressingu, pomidorki przekrojone na pół i kostki sera Arla Apetina.
  6. 6Mieszamy lekko podrzucając i układamy na talerzu.
  7. 7Dekorujemy listkami ziół i uprażonymi orzeszkami. 

Ekspresowe zawijasy z pesto i Mozzarellą w wiórkach Arla Apetina - przepis krok po kroku

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: super łatwe

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2 łyżki pesto
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 op. Mozzarella wiórki Arla Apetina

Sposób przygotowania:

  1. 1Piekranik nagrzewamy do 200 stopni.
  2. 2Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z pesto rozsmarowujemy na cieście, posypujemy obficie mozzarellą i składamy na pół.
  3. 3Następnie kroimy paski o szerokości ok. 5 cm i długości ok. 15 cm. Zwijamy i układamy na blaszce do pieczenia.
  4. 4Wstawiamy do pieca na ok. 15-20 minut aż ładnie się zarumienią i upieką.
  5. 5Serwujemy na ciepło lub zimno, jako przekąska lub dodatek do sałatek czy zup.

Zobacz także:

Źródło: Marieta Marecka

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN Online

Pozostałe wiadomości