Przepisy kulinarne

Dzień polskiej żywności. Po jakie warzywa i owoce sięgnąć, gdy kończy się lato?

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
warzywa i owoce sezonowe, zakupy

Dzień polskiej żywności nieprzypadkowo wypada 25 sierpnia. To właśnie wtedy, pod koniec sierpnia, stragany i sklepowe półki pełne są świeżych warzyw i owoców pochodzących z polskich pól i sadów. Święto ma zwracać uwagę na bogactwo i różnorodność produktów od rodzimych producentów żywności. Z tej okazji przygotowaliśmy zbiór przepisów na przetwory i niektóre potrawy z ich wykorzystaniem.

Polskie sezonowe produkty w kuchni

W kuchni Dzień Dobry TVN każdego dnia pojawiają się kolejne przepisy na pyszne dania, a także różnego typu kulinarne wskazówki i triki. W sezonie letnim większość z nich stanowią posiłki i przetwory przygotowywane na bazie polskich owoców i warzyw. W dniu polskiej żywności, zwłaszcza, że lato powoli dobiega końca, warto poeksperymentować w kuchni i przygotować coś pysznego z rodzimych składników. Poniżej linki z naszymi przepisami na przetwory z wykorzystaniem owoców i warzyw, na które sezon właśnie trwa. Mowa przede wszystkim o pomidorach, ogórkach, cukinii, papryce, ziemniakach, malinach, i oczywiście jabłkach, których Polska jest pierwszym, największym producentem w Europie i trzecim na świecie.

Owoce i warzywa

Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?Dzień Dobry TVN
wideo 2/5

Przetwory pomidorowe - przepisy

Przetwory ogórkowe - przepisy i wskazówki

Przetwory i potrawy cukiniowe - przepisy

Przetwory i potrawy paprykowe - przepisy i wskazówki

Potrawy ziemniaczane - przepisy

Przetwory malinowe - przepisy

Przetwory i potrawy jabłkowe - przepisy

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: d3sing/Getty Images

Pozostałe wiadomości