Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą. Czekoladowy makaron, suszone pomidory, a może kaczka w czekoladzie? Te przepisy zaskakują

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czekolada i jej zbawienny wpływ na zdrowie
Czekolada i jej zbawienny wpływ na zdrowie
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Pasztety idealne na święta
Pasztety idealne na święta
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Nietypowe dania wigilijne
Nietypowe dania wigilijne
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Pomysły na świąteczne dania
Pomysły na świąteczne dania
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z maślaną nutą
Świąteczne dania z maślaną nutą
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Karp nie tylko od święta
Karp nie tylko od święta
Z okazji Dnia Pokrywania Wszystkiego Czekoladą przedstawiamy niesamowite przepisy z wykorzystaniem tego składnika. Sprawdź, jak przygotować kaczkę w sosie czekoladowym, meksykańskiego kurczaka mole w czekoladzie, czekoladowy makaron z parmezanem i bez, camembert lub suszone pomidory w polewie czekoladowej.

Jeśli czekolada kojarzy Ci się jedynie jako słodki dodatek lub deser, to koniecznie sprawdź kilka naszych pomysłów na bardziej wytrawne dania.

16 grudnia - Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą

16 grudnia obchodzony jest Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą. Oznacza to, że każdy łasuch może dzisiaj wymówić się obchodami tego święta. W czekoladzie można maczać czekoladowe muffiny, brownie, ciasta i ciasteczka. Oprócz tego świetnie się sprawdzą owoce maczane w czekoladowym funde. Gorzka i deserowa czekolada posiekana w drobne kawałki może być pysznym dodatkiem do owsianek i płatków śniadaniowych. Jednak mało kto wie, że czarne złoto idealnie komponuje się również z wytrawnymi smakami.

Kaczka w czekoladzie i pomarańczy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pierś z kaczki - 350 g,
    • masło - 80 g,
      • białe wytrawne wino - 100 ml,
        • pomarańcze - 4 sztuki,
          • imbir - 15 g,
            • czekolada gorzka lub deserowa - 100 g,
              • sól, pieprz, rozmaryn, cynamon (sproszkowany lub laska), chili.

                Sposób przygotowania:

                1. Piersi z kurczaka umyć. Skórkę ponacinać delikatnie.
                  1. Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. 1,5 owoca pokroić na plastry, z pozostałej części wycisnąć sok.
                    1. Mięso natrzec solą i pieprzem. Przełożyć do szklanego naczynia, przykryć plastrami pomarańczy. Na każą pierś położyc gałązkę rozmarynu. Całośc odstawić na około 2-4 godzin. Po tym czasie dodać 30 g masła i piec pod przykryciem przez 35 minut w 180 stopniach.
                      1. Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej.
                        1. Wino przelać do rondelka z grubym dnem. Dodac przyprawy: chili, cynamon i imbir (pokrojony w plasterki). Dolać sok z pomarańczy. Całość podgrzać, kiedy będzie ciepłe dodac czekoladę i masło. Mieszać aż całość będzie jednolitą masą.
                          1. Kaczkę przed podaniem polać sosem.

                            Kurczak mole po meksykańsku z czekoladą - przepis krok po kroku

                            Składniki:

                            • pierś z kurczaka - 500 g,
                              • czosnek - 4 ząbki,
                                • papryka czerwona - 1 szt.,
                                  • cebula - 1 szt.,
                                    • krojone pomidory - 400 g (1 puszka),
                                      • ostra papryczka - 1 szt.,
                                        • gorzka czekolada - 100 g,
                                          • rodzynki - 30 g,
                                            • migdały - 15 g,
                                              • przyprawy: pieprz, cynamon, kimenk, słodka papryka,
                                                • oliwa z oliwek - 30 g.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  1. Mięso umyć i pokroić na filety. Natrzeć solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić w plastry. Całość włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 30 minut w 180 stopniach pod przykryciem.
                                                    1. Cebulę obrać i posiekać. Papryke umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w gostkę.
                                                      1. Na patelni rozgrzać olej, dodać do niego cebulę i paprykę.
                                                        1. Ostrą paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do smażących się warzyw. Całość przyprawić papryką, cynamonem, kminkiem, i pieprzem. Całość smażyć około 5 minut.
                                                          1. Migdały sparzyć, obrać z łupinek i posiekać. Dodać je razem z rodzynkami do smażących się warzyw. Całość smażyć kolejne 5 min.
                                                            1. Po tym czasie podlać całość około 100 ml wody.
                                                              1. Czekoladę połamać w kawałki i dodać do warzyw. Można dodać cukru, aby całość była słodsza.
                                                                1. Mieszać, aż czekolada się rozpuści.
                                                                  1. Upieczonego kurczaka przełożyć do smażących się warzyw (jeżeli z kurczaka wytopiła się woda i tłuszcz, to dolać do całości). Wszystko dusić około 15 minut, aż całość zgęstnieje.

                                                                    Makaron czekoladowy - przepis krok po kroku

                                                                    Składniki:

                                                                    • mąka pszenna - 200 g,
                                                                      • kakao ciemne - 50 g,
                                                                        • jaja - 2,
                                                                          • żółtka jaj - 2,
                                                                            • olej - 15 ml,
                                                                              • sól.

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                1. Mąkę przesiać z kakao. Dodać szczyptę soli, całość wymieszać.
                                                                                  1. Do ciasta dodać olej, jaja całe i żółtka. Całośc zagniatać, aż powstanie gładka masa.
                                                                                    1. Ciasto owinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na około godzinę, aby odpoczęło. Można je schować do lodówki nawet na 12 godzin.
                                                                                      1. Twarde ciasto dzieli się na części i każdą z części rozwałkować. Wycinać wąskie paski, tak, aby powstał makaron. Można te również wycinać w prostokąty i robić marszczenie na środku - powstaną wtedy kokardki. Można też pokroić w zwykłe kwadraty.

                                                                                        Taki makaron można podawać z owocami z sosem czekoladowym, serkiem mascarpone lub śmietaną. Idealnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie lub obiad bądź jako deser. Im węższe wstążki zrobiliśmy, tym krótszy czas gotowania - dla długich wstęg będzie to około 7 min, dla wąskich - około 3-5.

                                                                                        Tak przygotowany makaron można zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy.

                                                                                        Czekoladowy makaron z parmezanem - przepis

                                                                                        Składniki na 2 porcje:

                                                                                        • łyżka masła
                                                                                          • specjalny czekoladowy makaron lub zwykły pszenny (ulubiony rodzaj) ugotowany z 4 kostkami czekolady deserowej
                                                                                            • miód lub inny słodzik
                                                                                              • cynamon - 2 szczypty
                                                                                                • 2 garście ulubionych bakalii
                                                                                                  • dobrej jakości ser parmezan

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    1. Ugotować makaron.
                                                                                                      1. W rondelku rozgrzać masło, dodać makaron, miód/słodzik oraz cynamon.
                                                                                                        1. Wymieszać i zdjąć z gazu.
                                                                                                          1. Doprawiony makaron wyłożyć na talerze, posypać bakaliami i parmezanem.

                                                                                                            Camembert w polewie czekoladowej - przepis

                                                                                                            Składniki na jedną porcję:

                                                                                                            • ser camembert
                                                                                                              • czekolada biała 3 kostki
                                                                                                                • czekolada gorzka 2 kostki
                                                                                                                  • dodatki: żurawina i orzechy włoskie
                                                                                                                    • tłuszcz do smażenia - olej kokosowy, masło klarowane
                                                                                                                      • szczypta soli

                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                        1. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
                                                                                                                          1. Ser położyć na tłuszczu i podsmażać po 2 minuty z każdej strony.
                                                                                                                            1. Roztopić czekoladę ulubioną metodą - polecamy w kąpieli wodnej.
                                                                                                                              1. Ser przełożyć na talerz, polać czekoladą, udekorować orzechami i żurawiną.
                                                                                                                                1. Posypać solą.

                                                                                                                                  Suszone pomidory w czekoladzie - przepis

                                                                                                                                  Dowolną ilość domowych lub gotowych suszonych pomidorów (suchych lub odciśniętych z zalewy olejowej) zalać polewą czekoladową. Mogą być nawet obtoczone czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada zastygnie, można jeść. To świetna, łącząca intensywne smaki przekąska.

                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                  Autor: Teofila Siewko/Diana Ryściuk

                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: DarioGaona/Getty Images

                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości