Materiał promocyjny

Dzień Pizzy w TVN

Potrawę łudząco przypominającą współczesna pizzę znali już najprawdopodobniej starożytni Grecy. Były to płaskie placki smarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Współcześnie urozmaiciliśmy nieco tę włoską potrawę - pizzę można robić właściwie ze wszystkiego, choć klasyczna to ser mozzarella, sos pomidorowy i zioła. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski, w dniu międzynarodowego święta pizzy, przyrządził pizzę z... ziemniakami!

Pizza – przepis podstawowy

Skłądniki:

3 szklanki mąki – może być mieszanka 50% razowej pszennej i 50 % białej

¾ szklanki wody

¼ kostki drożdży

1 łyżka soli

Łyżeczka cukru

Łyżka oliwy

Przygotowanie:

Mąkę warto przesiać. Woda powinna być letnia. Mieszamy ją z cukrem i drożdżami i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dodajemy sól, olej i mąkę i dokładnie wyrabiamy do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Ciasto wyrabiamy tak długo i dodajemy tyle mąki, aby nie kleiło się do rąk. Kiedy będzie gotowe formujemy z niego 3 bułki. Smarujemy je olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podsypujemy mąką i wałkujemy cienkie ciasto. Następnie smarujemy ulubionym domowym sosem i dodajemy pozostałe składniki. Warto pamiętać by nie było ich zbyt wiele by pizza „nie płynęła” i zachowała swój charakter prostego dania. Pieczemy na spodzie piekarnika na najwyższej temperaturze tak długo aż spód się zezłoci, a góra lekko zapiecze. Podajemy z oliwą i posypaną oregano.

Sos pomidorowy

Składniki:

Kartonik pomidowów

Kilka ząbków czosnku

Świeża bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek

Cukier, sól

1 łyżeczka octu balsamicznego

Świeżo mielony pieprz i sól

3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Czosnek drobno siekamy lub wyciskamy. Do 250 ml pomidorów dodajemy garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Mieszamy i doprawiamy do smaku.

Sos biały

Składniki:

100 g sera pleśniowego typu lazur

200 ml śmietanki 30%

Gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

W garnku topimy sos w śmietanie z gałązką rozmarynku. Gotujemy kilka minut by sos zgęstniał a smaki połączyły się. Dobry zarówno na ciepło jak i zna zimno.

Pizza polska w wersji królewskiej

Składniki:

1 rozwałkowany placek ciasta

2-3 łyżki sosu pomidorowego

1 namoczony, posiekany borowik

3 łyżki koziego ser twarogowego

2 drobno siekane pieczarki

Kilka plasterków wędzonego łososia lub dojrzewającej szynki

Garść dobrego sera np. bursztyn lub carski ew. inny dobry do zapiekania

Przygotowanie:

Pizzę cienko posmarować sosem posypać serem i niewielką ilością dodatków. Kozi ser możemy podać już na zimno razem z łososiem lub szynką. Siekany borowik nada wyjątkowego charakteru – warto wypróbować.

Pizza z ziemniakami - prosta i boska

1 kawałek cienko rozwałkowanego ciasta

1 mały ziemniak

2 łyżki sosu białego

Natka pietruszki

Oliwa truflowa i plasterki surowych pieczarek

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości