Smaki dzieciństwa z babcinej kuchni. Poznaj przepisy Darii Ładochy na rosół z kluskami, placki ziemniaczane i murzynka

Dzień Dobry TVN
Babcina kuchnia to jedno z najpiękniejszych wspomnień dzieciństwa. Rosół z kluskami, placki ziemniaczane, kluski z białym serem, knedle ze śliwkami, murzynek z polewą czekoladową - tym daniom mało kto potrafi się oprzeć. Zobacz, jak przysmaki z dzieciństwa przyrządza Daria Ładocha.

Kluski z białym serem, cynamonem, masłem i cukrem

Składniki na kluski z białym serem:

  • 200 g makaronu typu kokardki
    • 150 g sera białego typu twaróg
      • 1 łyżeczka cynamonu
        • 3 łyżki masła
          • 3 łyżki cukru brązowego

            Przygotowanie:

            Makaron ugotuj w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przepłucz zimną wodą i odcedź. Masło rozpuść na patelni.

            Na makaron pokrusz ser, dodaj cynamon, cukier oraz polej masłem.

            Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

            Knedle ze śliwkami

            Składniki na knedle ze śliwkami:

            • 500 g ugotowanych ziemniaków
              • 1 szklanka mąki pszennej
                • szczypta soli
                  • 1 żółtko
                    • 100 g twarogu
                      • 500 g śliwek świeżych
                        • cukier puder (opcjonalnie)

                          Do polania: masło oraz bułka tarta

                          Przygotowanie:

                          Ugotowane ziemniaki (ostudzone) przeciśnij przez praskę. Dodaj twaróg, żółtko oraz mąkę i sól. Zagnieć i uformuj z ciasta wałek na stolnicy, podsyp mąką, by się nie kleił.

                          Następnie oderwij kawałek, zrób kulkę i do środka włóż śliwkę. Śliwki wcześniej możesz obłożyć w cukrze pudrze.

                          W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wkładaj knedle partiami i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj z masłem, bułką tartą oraz cukrem.

                          Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                          Murzynek z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi i konfiturą

                          Składniki na murzynek:

                          • 100 g rozdrobnionej czekolady gorzkiej
                            • 140 g masła
                              • 250 g konfitury śliwkowej
                                • szczypta soli
                                  • 3 jajka
                                    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                      • 200 g mąki pszennej
                                        • 100 g drobnego cukru

                                          Polewa:

                                          • 100 g czekolady deserowej
                                            • 2 łyżki słodkiej śmietanki
                                              • 3 łyżki wiórków kokosowych

                                                Przygotowanie:

                                                Mąkę pszenną przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Rozpuść masło i dodaj czekoladę. Połącz tak, by powstała gładka masa.

                                                Delikatnie przestudź i dodaj konfiturę, jajka, sól oraz cukier. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj mąkę - po jednej łyżce - i całość wymieszaj.

                                                Keksówkę wysmaruj masłem i przelej masę. Wstaw do piekarnika na 180 stopni i piecz do suchego patyczka około 50 minut.

                                                Następnie zrób polewę czekoladową. Rozpuść czekoladę i dodaj 2 łyżki śmietanki. Polej ciasto, posyp wiórkami kokosowymi.

                                                Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                Placki ziemniaczane

                                                Składniki na placki ziemniaczane:

                                                • 1 kg ziemniaków
                                                  • 150 g cebuli
                                                    • ½ łyżeczki soli
                                                      • szczypta czarnego pieprzu
                                                        • 30 g mąki kukurydzianej
                                                          • 40 g płatków owsianych
                                                            • 1 jajko
                                                              • olej do smażenia
                                                                • koperek posiekany

                                                                  Do podania: kwaśna śmietana

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Ziemniaki zetrzyj na tarce. Dodaj resztę składników i wymieszaj.

                                                                  Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Odciśnij na ręczniku papierowym i przed podaniem dodaj śmietanę i posyp koperkiem.

                                                                  Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                  Rosół z kluskami lanymi

                                                                  Składniki na rosół z kluskami lanymi:

                                                                  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, ½ selera
                                                                    • 1 cebula
                                                                      • pęczek zielonej pietruszki
                                                                        • ¼ kapusty włoskiej
                                                                          • 1 kalarepka
                                                                            • 4 ziela angielskie
                                                                              • 4 liście laurowe
                                                                                • 2 golonki z indyka
                                                                                  • mięso wołowe na rosół
                                                                                    • 2 podudzia z kurczaka
                                                                                      • sól, pieprz

                                                                                        Składniki na kluski lane:

                                                                                        • 2 jajka
                                                                                          • 5 łyżek mąki pszennej
                                                                                            • 1 łyżka wody
                                                                                              • szczypta soli

                                                                                                Do podania: pęczek zielonej pietruszki

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                Nastaw piekarnik na 220 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i umieść umyte i oczyszczone mięso. Mięso piecz około 40 minut.

                                                                                                W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj mięso z piekarnika i resztę składników. Gotuj rosół około 4-5 godzin.

                                                                                                Przygotuj kluski lane. Wszystkie składniki umieść w małej miseczce. Dokładnie wymieszaj na gładkie ciasto. Zagotuj wrzątek i wlewaj strużką ciasto na wrzątek, aż powstaną kluseczki.

                                                                                                Podawaj z rosołem, z marchewką i mięsem z rosołu wraz z zieloną pietruszką.

                                                                                                Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                Zobacz też:

                                                                                                Drożdżówki, kajzerki i chleb żytni – pyszne wypieki Piotra Kucharskiego

                                                                                                Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"

                                                                                                Soczysty kurczak i puszysta jajecznica – smakowite patenty Grzegorza Zawieruchy

                                                                                                Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości