Dzięki odpowiednio dobranym produktom możemy oczyścić organizm z toksyn. Kucharz Maciej Szaciłło i Dominika Adamczyk, która gotuje według Teorii Pięciu Przemian, podpowiadają w Dzień Dobry TVN jak to zrobić. Skorzystaj z ich przepisów i oczyść swój organizm! Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Kasza jaglana na zielono
Kasza jaglana
Natka pietruszki
Koperek
Pestki dyni i słonecznika
Oliwa z oliwek lub z kiełków pszenicy
Sos sojowy Shoyu lub Tamari
Kurkuma
Czerwony pieprz
Kiełki lucerny lub brokuła
Kilka dojrzałych pomidorów koktajlowych
Cebula
Ugotuj kaszę bez odlewania wody, dodając do gotowania trochę sosu sojowego i kurkumy. Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Wrzuć na patelnię ugotowaną i ostudzoną kaszę, świeżo uprażone pestki, pokrojoną natkę i koperek. Wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory. Na talerzu polej oliwą i dodaj kiełki. Dodaj odrobinę świeżo zmielonego czerwonego pieprzu.
Zupa miso z warzywami i tofu
Miso ma właściwości oczyszczające. Pasta z przefermentowanej soi zawiera mikroorganizmy, które korzystnie wpływają na nasza florę w jelitach, regulując procesy trawienne.
4 szklanki wody
2 łyżki oleju ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 marchewka pokrojona na kawałki
1 bardzo mały słodki ziemniak pokrojony na duże kawałki
1 średni por pokrojony na kawałki
1 mała pietruszka pokrojona w plasterki
kawałek selera pokrojony w kostkę
180 g tofu pokrojonego w kostkę
2 garści listków młodego szpinaku
jasna pasta miso do smaku
grubo mielony pieprz do smaku
uprażony na suchej patelni sezam
1/2 pęczka poszatkowanej natki pietruszki
Do gotującej się wody dodajemy olej ryżowy, sezamowy i warzywa, poza szpinakiem. Opalamy cebulę nad gazem, tak by była z wierzchu czarna. Dodajemy ją do zupy. Gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy zupę z gazu i dodajemy resztę składników, sól i pieprz do smaku. Zupę podajemy z natką pietruszki i ziarenkami uprażonego sezamu.
Agar ma wspaniałe właściwości oczyszczające, potrafi absorbować metale ciężkie i substancje radioaktywne, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, regeneruje układ pokarmowy, posiada bardzo dużo soli mineralnych w tym jod którego nam często brakuje jak nie mieszkamy nad morzem.
Agarowa galaretka warzywna
1 włoszczyzna
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 ostra drobno poszatkowana czerwona papryczka do smaku
3/4 litra wody
sól i pieprz do smaku
1 łyżka agaru
2 łyżki glonów wakame (nie, jeśli ktoś nie lubi morskiego smaku)
poszatkowany mały pęczek natki pietruszki
ocet jabłkowy
Pokrojoną włoszczyznę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, imbir, ostrą papryczkę gotujemy z wodą. Powstały wywar łączymy z agarem, dodajemy glony wakame, sól i pieprz do smaku. Gotujemy około 8 minut, dodajemy natkę i przelewamy do małych miseczek. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny aż galaretka się zetnie. Podajemy z octem jabłkowym.
Sałatka z kaszy orkiszowej
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej ugotowanej w 3 częściach wody
1 awokado pokrojone w kostkę
1 pęczek koperku poszatkowanego koperku
2 łyżki uprażonych pestek dyni
2 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu
2 łyżki oleju z pestek dynii
garść kiełków rzodkiewki
garść kiełków lucerny
garść kiełków słonecznika
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
Wszystkie składniki mieszamy razem.
Mleko migdałowe
1/2 szklanki namoczonych migdałów przez noc
2 ½ szklanki wody
Miksujemy w blenderze migdały z wodą z wodą i przecedzamy przez gazę. Ważne, żeby dobrze odcisnąć migdałowe wiórki skręcając gazę tak, jak odciskamy z wody mokre uprane ubranie. W zmiksowanych migdałach jest dużo bardzo drogocennego tłuszczu w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych, więc odciskamy do ostatniej kropelki.
Mleko po odciśnięciu możemy zmiksować z odrobiną prawdziwej wanilii i dwoma daktylami, żeby było lekko słodkie. Najlepiej mleka migdałowego nie podgrzewać. Zmiksowane owoce dostarczają energii i doskonale oczyszczają organizm. Dobrze zacząć dzień koktajlem owocowym, wzmacniając jednocześnie działanie oczyszczające super pokarmem.
Koktajl z mango
1 bardzo dojrzałe mango
2 banany
1 łyżeczka jednego z super pokarmów: chlorella, pyłek pszczeli, świeżo zmielone siemię lniane, młody jęczmień w proszku, młoda pszenica w proszku.
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, możemy dodać trochę wody.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"