Dzięki temu carpaccio zrzucisz kilogramy

W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji Masterchefa. Przygotowała przekąski z produktów, których spożywanie może prowadzić do powstawania ujemnego bilansu kalorycznego w organizmie. Na stole pojawiły się: witaminowy koktajl z kiwi i szpinaku, zielony chłodnik pełen energii oraz ananasowe carpaccio z dietetycznymi lodami z owoców leśnych.

Witaminowy koktajl z kiwi i szpinaku

Składniki:

50 g szpinaku (świeżego) lub jarmużu

1 łyżeczka siemienia lnianego

1-2 kiwi

1/2 banana

100 ml soku (np. ananasowego)

100 ml wody mineralnej, niegazowanej

Przygotowanie:

Banana obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Liście szpinaku myjemy, osuszamy. Kiwi obieramy, kroimy. Następnie wszystkie składniki miksujemy z wodą i sokiem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do szklanki i pijemy. Sok z wodą można zastąpić mlekiem lub kefirem, a koktajl dosłodzić syropem z agawy lub naturalnym miodem.

Zielony chłodnik pełen energii

Składniki:

1 zielona papryka

1 duże, dojrzałe awokado

2 ogórki gruntowe (obrane)

1 mały ząbek czosnku

1/3 papryczki chili (np. jalapeno)

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżka oliwy extra virgin

300 ml bulionu warzywnego

300 ml jogurtu naturalnego lub kefiru

sok z limonki

sól morska

pieprz

Do dekoracji: mix ulubionych kiełków

Przygotowanie:

Awokado obieramy ze skórek, usuwamy pestki, siekamy w kostkę, polewamy sokiem z limonki i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną paprykę, ogórek, czosnek, chili, ocet, oliwę i miksujemy na gładką masę. Dolewamy bulion i jogurt (dodana ilość płynów zależy od gęstości, jaką chcemy uzyskać) i ponownie wszystko miksujemy. Na koniec doprawiamy solą morską, świeżo mielonym czarnym pieprzem i schładzamy chłodnik w lodówce. Przed podaniem posypujemy kiełkami.

Ananasowe carpaccio z dietetycznymi lodami z owoców leśnych

Składniki:

1 ananas

1 duży banan

ok. 300 g mrożonych owoców leśnych

1 łyżka startego, świeżego imbiru

1 łyżka syropu z agawy lub miodu

Do dekoracji: listki tymianku

Przygotowanie;

Banana kroimy na bardzo małe kawałki, przekładamy do woreczka i zamrażamy w zamrażarce. Po kilku godzinach wyciągamy zamrożonego banana i owoce leśne, zostawiamy w temperaturze pokojowej na 5 min., a następnie przekładamy do kielicha miksera. Dodajemy imbir, syrop z agawy lub miód i miksujemy. Ananasa obieramy, kroimy w bardzo cienkie plastry i rozkładamy na talerzach. Po środku układamy porcję lodów z owoców leśnych. Całość posypujemy listkami tymianku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości