Przepisy kulinarne

Dziecinnie prosta kuchnia

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W czterech województwach w Polsce właśnie rozpoczęły się ferie. Przed Jasiem, Gabrysią, Czarkiem także dwa tygodnie upragnionej laby. W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Woźniak pokazał jak szybko, prosto i bezpiecznie przyrządzić podczas ferii pyszne smakołyki. Będzie trochę słodko, trochę słono, ale przede wszystkim zdrowo.

Zdjecie: Jan Kucharzyk / East News

Naleśniki z nutellą i bananem

Przepis na 4 porcje

czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

200 g mąki

1 łyżeczka cukru pudru

2 jajka

szklanka mleka

szczypta soli

3 łyżki oliwy

nutella

2 banany

1 łyżka wiórków kokosowych

garść orzechów laskowych

Przygotowanie:

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki potrzebne do ciasta naleśnikowego tak, aby nie pozostały grudki. Możesz przesiać mąkę przez sito dla pewności. Dzięki temu nie będzie grudek, a mąka zostanie napowietrzona co spowoduje, że naleśniki będą jeszcze bardziej lekkie. Na patelni teflonowej, zwilżonej oliwą usmaż naleśniki nalewając tyle masy naleśnikowej, aby przykryła całą patelnię. Najlepsze naleśniki to cienkie wręcz transparentne. Naleśniki smaż z jednej strony.Usmażone naleśniki posmaruj nutellą, połóż kawałki banana, posyp wiórkami kokosowymi oraz pokruszonymi orzechami i zajadaj!

Wrapy z indykiem i warzywami

Przepis na 4 porcje czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

300 g upieczonej piersi z indyka

1 marchew

1 ogórek

2 papryk

1 mango

100 ml jogurtu naturalnego

sól

pieprz

4 placki tortilla,

Przygotowanie:

Mięso z indyka pokrój na bardzo cienkie plasterki. Najlepsze będą swoiste strzępki. Umytą i obraną marchew pokrój na bardzo cienkie, kilku centymetrowe słupki. Tak samo pokrój ogórka oraz paprykę. Mango obierz i oddziel miąższ od pestki i pokrój na również cienkie plasterki podobnie jak warzywa. Tortille podgrzej na suchej patelni lub w piekarniku i na każdej, na środku ułóż kawałki indyka, marchew, ogórka, paprykę, mango, nałóż łyżkę jogurtu, dopraw sola oraz pieprzem i zawiń w rulon.

Smoothies owocowy

Przepis na 4 porcje

czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

2 banany

200 g owoców mrożonych maliny

truskawki

jagody

wiśnie

300 ml mleka

4 łyżki miodu

Przygotowanie:

W blenderze lub mikserze zmiskuj obrane banany, mrożone owoce wraz z mlekiem na gładką masę. Dodaj miód i ponownie zmiksuj. Jeśli smoothies jest za mało słodki to dodaj więcej miodu. Przelej owocowy koktajl do szklanek i możesz wypić!

Farfalle z kurczakiem i groszkiem

Przepis na 4 porcje

czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

500 g makaronu Farfalle (kokardki)

2 ząbki czosnku

1 cebula

300 g piersi z kurczaka

sól

pieprz

1x400 g puszka pomidorów

garść mrożonego

zielonego groszku

pęczek bazylii

garść startego parmezanu

Przygotowanie:

We wrzącej wodzie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Postaraj się, aby był al’dente, czyli półtwardy. Zazwyczaj gotowanie trwa ok. 12 minut.W tym czasie wlej na patelnię 3 łyżki oliwy i podsmaż posiekany czosnek wraz z cebulą przez kilka minut.

Następnie dodaj pokrojone w paski kawałki kurczaki i podsmażaj przez 6-8 minut, aż będzie chrupiące i złociste. Wlej pomidory z puszki i dopraw całość solą oraz pieprzem do smaku i duś na wolnym ogniu przez 10 minut. Na koniec wrzuć zielony groszek oraz posiekaną bazylię.

Odcedzony makaron przełóż na patelnię i wymieszaj z sosem. Nałóż porcje makaronu na talerze i posyp startym parmezanem lub innym twardy, serem, który masz pod ręką.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości