Dżemy na śniadanie, obiad i deser

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Tomasza Jakubiaka. Kucharz udowodnił, że dżemy smakują dobrze nie tylko na kanpace. Co powiecie na roladę schabową z konfiturą wiśni? Jest naprawdę dobra! :)

Maślano-orzechowe grzanki z powidłem węgierkowym i twarogiem

Składniki:

Grzanki:

4 kromki razowego chleba

1 łyżka łuskanych orzechów laskowych

1 łyżeczka soku z limonki

1 łyżka miodu

2 łyżki masła

Powidła Węgierkowe

1 kostka twarogu białego

mięta lub bazylia do ozdoby

Przygotowanie:

Orzechy obsmaż na suchej patelni i obierz z łupiny. Lekko jej rozdrobnij i wrzuć ponownie na patelnię. Dodaj masło, miód i sok. Wymieszaj i obsmaż na powstałej mieszance kromki razowca.

Na każdą grzankę połóż plaster sera, na to dżem i posyp zieleniną.

Wiśniowo-cynamonowa rolada schabowa z konfiturą z wiśni nadwiślanki

Składniki:

Roladki:

1 kg schabu bez kości w kawałku

1 słoik Konfitury z wiśni nadwiślanki Herbapol

1 łyżeczka cynamonu

50g migdałów w słupkach

sól

pieprz

Przygotowanie:

Mięso umyj i osusz, długim i ostrym nożem zacznij obierać mięso wzdłuż, by z jednego kawałka otrzymać jak największy prostokąt. Piekarnik rozgrzej do 200°C i piecz w nim mięso przez godzinę. Na ostatnie 5 minut zdejmij folię i podpiecz by się zrumieniło. Po wyjęciu z piekarnika ponownie przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut by „odpoczęło”. Po wystygnięciu pokrój w cienkie plastry. Ser fetę rozgnieć widelcem, dodaj chrzan, oliwę i dopraw pieprzem. Na każdym plastrze schabu rozprowadź łyżeczką farsz, cienką warstwę konfitury truskawkowej i kilka listków rukoli. Zwiń w rulonik, tak by powstały roladki i przebij wykałaczką.

Muffinki z konfiturą z wiśni nadwiślanki

Składniki:

1 słoik Konfitury wiśni nadwiślanki Herbapol

200 g białej czekolady

380 g mąki pszennej

380 ml mleka

170 g masła

130 g cukru

2 jajka

2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g płatków migdałowych

szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Formę do muffinek wysmaruj roztopionym masłem lub olejem albo wyłóż specjalnymi papilotkami. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier i posiekaną czekoladę. W środku zrób dołek, do którego wlej roztrzepane w jajka z mlekiem i skórką z pomarańczy. Dodaj roztopione masło i chwilkę energicznie mieszaj, nie za długo – ciasto powinno być grudkowate. Łyżką nałóż ciasto do foremek, wyłóż na każdego muffinka około łyżeczki konfitury wiśniowej i posyp płatkami migdałowymi. Piecz około 25 minut, muffinki powinny być złociste, a patyczek w nie wkłuty – suchy. Upieczone wystudź na kratce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN