Anna i Gor poznali się w bistro ormiańskim, które prowadziła jego rodzina. Pięcioosobowa rodzina Bisharyan opanowała dziś kuchnię Dzień Dobry TVN! I przygotowali ormiańskie przysmaki! A może niedzielny obiad w stylu ormiańskim?Przepisy rodziny Bisharyan
Grinki - typowy i wyjątkowy przysmak śniadaniowy
Składniki:
5 jajek
70 g białego sera ormiańskiego
(może być każdy ser typu greckiego koniecznie twardy i słony)
3 łyżki wody
5-8 kromek czerstwego chleba ( zależy od wielkości kromek) olej na patelnię
Przygotowanie:
Jajka wbić do pojemnika o płaskim dnie, do nich wetrzeć na dużych oczkach tarki cały biały ser i wlać wodę. Wszystkie składniki ubić ręcznie, widelcem lub mieszadłem. Dobrze zamoczyć kromkę chleba w gotowej masie, z jednej strony nałożyć trochę więcej sera i delikatnie ułożyć na mocno rozgrzanej patelni dopasowanej do ilości smażonych grinek. Patelnia musi być równomiernie wypełniona. Dokładamy tyle kromek ile mieści patelnia i po chwili, kiedy jajka się zetną i nie odchodzą od chleba po kolei obracamy grinki. Usmażone na złoto z obu stron chlebki wyjmujemy na ręcznik papierowy. Najlepiej podawać z gorącym kakao lub herbatą z cytryną i miodem.
Durum ormiański – kanapka zawinięta w lawash, typowy chleb ormiański wypiekany w tonirze
Durum z jajkiem:
1 szt lawash ( 2 porcje)
4 jajka
30 g białego sera ormiańskiego
(może być każdy ser typu greckiego koniecznie twardy i słony)
Świeża zielenina: Kolendra, Pietruszka, Bazylia czerwono-listna lub zielona, Koperek,
Szczypiorek
Odrobina masła
Przygotowanie:
Lawasz przekroić na pół, posmarować masłem delikatnie, ułożyć przekrojone na pól jaja, cieniutkie plasterki sera i dużą ilość zieleniny siekaną, ale nie drobno. Wszystko zawinąć w ładny rulon zamykając jedną stronę by składniki nie wypadały.
Durum z Tawa kebeb
1 szt lawasz ( 2 porcje)
sos:
3 duże łyżki koncentratu pomidorowego
1 mała ostra papryczka
3 duże łyżki wody
sól do smaku
Przygotowanie:
Wymieszać koncentrat z wodą i solą do smaku. Dodać drobno siekaną papryczkę według własnej odporności na pikantne potrawy.
1 średnia świeża cebula
garść siekanej kolendry
Cebulę kroimy w talarki 2-3 milimetrowe, kolendrę siekamy nie zbyt drobno i mieszamy z cebulą.
Mięso – tawa kebab – kebab z patelni
Składniki:
300g baraniny
1 średnia cebula
¼ szklanki wody
sól, pieprz papryka ostra i sodka do smaku
Przygotowanie:
Mięso zmielić, cebulę bardzo drobno posiekać, przyprawić i wszystko dobrze wymieszać i ubić.
Tak przygotowane mięso schłodzić a następnie podzielić na pół i nadziać na patyczki do szaszłyków i usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Lawasz podzielić na pół, położyć tawa kebab(usunąć patyczek), połowę przygotowanej cebuli z kolendrą i równomiernie polać pikantnym sosem. Zawijać w rulonik zamykając jedną stronę.
Gołąbki w liściach winogron - Tolma ormiańska
Składniki:
1,5 kg mięsa wołowego mielonego ( gulaszowe lub rostbef )
150g słoniny drobno mielonej
¼ szklanki surowego ryżu
¾ szklanki wody
150g mielonej cebuli
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki oregano
1 łyżeczka bazylii
½ łyżeczki cząbru
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki koperku
1 słoik liści winogron
Woda
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać zostawić na 30 min Zawijać małe gołąbeczki w pojedyncze liście winogron i okładać dość ściśle do garnka.Zalać całość wodą o 1 cm poniżej górnej warstwy gołąbków. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 40 min. Tak przygotowana Tolma najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym posolonym z datkiem wyciśniętego czosnku. Moc według uznania.
Lahmadziu
Składniki:
200g baraniny
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
100g koncentratu pomidorowego
odrobina wody
drobno siekana kolendra, pietruszka i koperek – garść sól, pieprz do smaku
2 szt lawasz
Przygotowanie:
Baraninę pokroić w dużą kostkę posolić, popieprzyć, dodać siekany czosnek i cebulę krojoną w talarki. Odstawić na 30 min. Koncentrat zmieszać z drobno siekaną zieleniną.
Zamarynowane mięso zmielić razem z dodatkami i papryką, dodać koncentrat z zieleniną i odrobinę wody. Lawasz pokroić na kwadraty, posmarować farszem i wstawi do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na kilka minut. Można podawać z tanem.(napój ormiański). Jogurt naturalny wymieszany 1:1 z wodą lekko osolony.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"