Drożdżówki z kremem orzechowo - czekoladowym bez cukru - przepis Bartka Boratyna

Cukier w słodkościach? Niepotrzebny!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesień za pasem, a to czas, kiedy mamy ochotę na gorącą herbatę, gruby koc i często… coś słodkiego. Ale czy to słodkie musi zawierać cukier? W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn udowodnił, że nie. Sprawdź jego przepis na drożdżówki z kremem orzechowo-czekoladowym bez cukru.

Drożdżówki z kremem orzechowo-czekoladowym bez cukru - przepis

Ciasto:

  • 800 g mąki
    • 10 g kakao
      • 100 g świeżych drożdży
        • 400 ml mleka
          • 200 g syropu daktylowego
            • 10 żółtek
              • 200 g oleju kokosowego lub masła

                Nadzienie:

                • 150 g masła orzechowego szczypta soli
                  • 75 g syropu z agawy/daktylowego
                    • 15 g kaka

                      Kruszonka:

                      • 30 g oleju kokosowego
                        • 70 g masła orzechowego
                          • 50 g syropu z agawy
                            • 175 g mąki

                              Przepisy Andrzeja Polana

                              Źródło: Dzień Dobry TVN
                              Kulinarna podróż z Polanem
                              Kulinarna podróż z Polanem
                              Szparagowy zawrót głowy
                              Szparagowy zawrót głowy
                              Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                              Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                              Wigilijne potrawy Polana
                              Wigilijne potrawy Polana
                              Pizza a la Polan
                              Pizza a la Polan
                              Kuchnia winogronowa
                              Kuchnia winogronowa

                              Drożdżówki z kremem orzechowo-czekoladowym bez cukru - sposób przygotowania

                              1. Mleko delikatnie podgrzewamy z łyżką syropu daktylowego, ściągamy z ognia, dodajemy łyżkę mąki i kruszymy drożdże.
                                1. Do miski wsypujemy wszystkie pozostałe sypkie składniki oraz żółtka. Gdy rozczyn delikatnie urośnie dodajemy go do mąki. Wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie ok 5 min.
                                  1. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki na nadzienie.
                                    1. Olej rozpuszczamy, łączymy z masłem orzechowym i syropem, stopniowo dodajemy mąkę, rozrabiając ciasto ręką lub łyżką, do uzyskania konsystencji kruszonki – w razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Kruszonkę pieczemy w 150 C, przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Diana Ryściuk

                                      Źródło: Bartek Boratyn

                                      Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości