Drożdżówki, kajzerki i chleb żytni – pyszne wypieki Piotra Kucharskiego

Dzień Dobry TVN
Tym razem Piotr Kucharski zabrał nas do świata wypieków, które każdy może przygotować we własnym domu. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał nam, jak zrobić chleb żytni z ziemniakami i przepyszne kajzerki. Nie zabrakło również drożdżówek.

Chleb żytni z ziemniakami

Składniki na chleb żytni z ziemniakami:

Zakwas:

  • łyżeczka startera zakwasu
    • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
      • 150 g/ml wody

        Ciasto właściwe:

        • 300 g aktywnego zakwasu żytniego
          • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
            • 400 g mąki żytniej typ 720
              • 650 g/ml wody
                • 300 g pieczonych ziemniaków pokrojonych w kostkę
                  • 2-3 surowe ziemniaki
                    • 20 g soli

                      Jak przygotować chleb żytni z ziemniakami:

                      Zakwas: należy go zrobić dzień przed pieczeniem. Do startera zakwasu dodać mąkę i wodę. Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.

                      Ciasto właściwe: do zakwasu dodać resztę składników na ciasto z wyjątkiem surowych ziemniaków i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 4-5 godzin. Po tym czasie ciasto powinno mieć gąbczastą strukturę. Nasmarować masłem dwie duże keksówki o długości 25 cm. Surowe ziemniaki pokroić na cienkie plasterki i przykleić do masła na bokach i spodzie foremek. Mokrą dłonią przełożyć ciasto do przygotowanych foremek i wyrównać ciasto. Przykryć foliowym workiem i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Ciasto obsypać mąką u góry, nacechować, wstawić keksówki, zaparować piekarnik i piec około 45-50 minut.

                      Po tym czasie wyjąć chleby z piekarnika, następnie z foremek i odstawić na kratki do studzenia, aby odparowały.

                      Kanapka ze śledziem na żytnim chlebie

                      Składniki na kanapkę ze śledziem na żytnim chlebie:

                      • 4 kromki żytniego chleba na zakwasie
                        • masło
                          • 4 śledzie (najlepiej matiasy)
                            • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
                              • 4 łyżki posiekanych kaparów
                                • 4 łyżki posiekanych korniszonów
                                  • 4 krążki czerwonej cebuli
                                    • 4 żółtka

                                      Jak przygotować kanapkę ze śledziem na żytnim chlebie:

                                      Pieczywo posmarować masłem. Na nim ułożyć śledzie, posypać je łyżką: szczypiorku, kaparów i korniszonów. Na wierzchu ułożyć krążek cebuli a w nim żółtko. Przyprawić pieprzem.

                                      Kajzerki

                                      Składniki na kajzerki:

                                      • 400 g mąki pszennej typ 480
                                        • 8 g soli
                                          • 10 g słodu jęczmiennego
                                            • 5 g cukru
                                              • 15 g masła
                                                • 15 g świeżych drożdży
                                                  • 50 ml mleka
                                                    • 190 ml wody
                                                      • mak i sezam

                                                        Jak przygotować kajzerki:

                                                        Wszystkie składniki wymieszać w robocie kuchennym z końcówką do wyrabiania ciast ciężkich (hak) i wyrabiać około 10 minut. Przykryć i odstawić na około 30 minut. Ciasto podzielić na dziewięć porcji po 75 g każda. Uformować kulki, dokładnie obsypać mąką, przykryć i odstawić na 15 minut, aby się rozprężyły. Następnie spłaszczyć i z każdej uformować kajzerkę. Ponownie ułożyć na 40 minut do wyrośnięcia złożeniami do dołu. W tym czasie włożyć na spód piekarnika blachę do pieczenia i rozgrzać piekarnik do 220 st. C.

                                                        Podrośnięte bułki ułożyć na blaszce do pieczenia, spryskać wodą (można w tym momencie zanurzyć zwilżoną cześć w ziarnach np. maku i sezamie) i wstawić do piekarnika. Na rozgrzaną blachę na spodzie wylać kubek zimnej wody i piec bułki 18-20 minut.

                                                        Kardamonki

                                                        Składniki na kardamonki:

                                                        • 200 g mleka
                                                          • 15 g drożdży
                                                            • 60 g cukru
                                                              • 550 g mąki pszennej
                                                                • 0,5 łyżeczki soli
                                                                  • 60 g miękkiego masła
                                                                    • jajko

                                                                      Nadzienie kardamonowe:

                                                                      • 100 g miękkiego masła
                                                                        • 100 g brązowego cukru
                                                                          • około 20 g mielonego kardamonu
                                                                            • jajko do posmarowania
                                                                              • gruby cukier do posypania lub płatki migdałowe

                                                                                Syrop cukrowy:

                                                                                • 70 ml wody
                                                                                  • 60 g cukru

                                                                                    Jak przygotować kardamonki:

                                                                                    Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać jajko, wymieszać. Dodać mąkę i sól, wyrabiać przez ok. 5-6 minut. Po tym czasie dodać masło i dalej wyrabiać około 2-3 minuty aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. Ciasto przełożyć do miski, zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt 60x30 cm. Posmarować nadzieniem kardamonowym i złożyć na trzy części. Następnie przy pomocy noża do pizzy ciąć paski o szerokości 0,5 cm, co drugie cięcie nie docinać do końca - tak aby powstały centymetrowe paski przekrojone wzdłuż. Każdy pasek przed zwinięciem lekko rozciągnąć i zawinąć na dwóch palcach. Ułożyć na dwóch blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 1,5 godziny do wyrastania. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st. C.

                                                                                    Bułeczki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem lub migdałami. Wstawić do pieca i piec około 12-14 minut. W tym czasie podgrzać cukier z wodą aż zrobi się syrop. Po upieczeniu ciepłe bułeczki posmarować syropem cukrowym.

                                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                    >>> Zobacz także:

                                                                                    Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"

                                                                                    Pyszności z masłem: czekoladowe eklerki z kremem i angielskie muffiny

                                                                                    Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy

                                                                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                    Autor: Iza Dorf

                                                                                    Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości