Domowe krówki - najlepszy przepis

domowe krówki w miseczce
Domowe krówki - jak je zrobić?
Źródło: Anna&Tomasz Skoczen/Getty Images
Krówki to typowo polski, słodki przysmak. Najczęściej można je dostać w dwóch wersjach - ciągnące lub kruche. Można je również zrobić samodzielnie, a do tego polecamy nasz prosty przepis na krówki krok po kroku.

Przepis na domowe krówki

Do przygotowania domowych krówek, które mogą smakować dokładnie jak te ze sklepów, wystarczy zaopatrzyć się w 4 podstawowe składniki: mleko, masło, cukier i cukier waniliowy. Przygotowanie tych słodyczy w domu daje nam nie tylko gwarancję jakości, ale jest również opcją na świetną, kulinarną zabawę z dziećmi czy znajomymi.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Składniki:

  • mleko - 2 szklanki
    • cukier - 2 szklanki lub nieco mniej, jeśli chcemy mniej słodkie
      • masło - 100 g
        • cukier waniliowy - 15 g

          Domowe krówki - jak je zrobić?

          1. Do małego garnka wrzucić margarynę lub masło, następnie wlać mleko, wsypać cukry i mieszać do momentu, aż całość stanie się brązową masą. Może to trwać nawet około godziny. Tak powstają krówki ciągnące się, czyli tzw. ciągutki. Należy uważać, aby nie przypalić masy - często oddzielać ją od dna.
            1. Gdy masa zrobi się brązowa, sprawdzić czy jest odpowiednio gęsta - wystarczy wylać jej odrobinę na talerzyk z niewielka ilością wody. Jeśli zastygnie, oznacza to, że masa krówkowa już gotowa.
              1. Aby krówki były kruche, należy nieco wydłużyć czas gotowania - najlepiej o kolejną godzinę.
                1. Gotową masę na domowe krówki domowe wylać na płaskie naczynie lub do pojemnika na kostki lodu. Całość po ostudzeniu włożyć do lodówki i schłodzić.
                  1. Gdy już zesztywnieją, można pokroić krówki w kostkę lub dowolne inne kształty. I gotowe!

                    Przechowywać w szczelnym (najlepiej szklanym) pojemniku, w suchym i zacienionym miejscu.

                    Zobacz także:

                    Autor: Diana Ryściuk

                    Źródło zdjęcia głównego: Anna&Tomasz Skoczen/Getty Images

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości