Krówki to typowo polski, słodki przysmak. Najczęściej można je dostać w dwóch wersjach - ciągnące lub kruche. Można je również zrobić samodzielnie, a do tego polecamy nasz prosty przepis na krówki krok po kroku.
Przepis na domowe krówki
Do przygotowania domowych krówek, które mogą smakować dokładnie jak te ze sklepów, wystarczy zaopatrzyć się w 4 podstawowe składniki: mleko, masło, cukier i cukier waniliowy. Przygotowanie tych słodyczy w domu daje nam nie tylko gwarancję jakości, ale jest również opcją na świetną, kulinarną zabawę z dziećmi czy znajomymi.
Przepisy Andrzeja Polana
wideo 2/5
Składniki:
- mleko - 2 szklanki
- cukier - 2 szklanki lub nieco mniej, jeśli chcemy mniej słodkie
- masło - 100 g
- cukier waniliowy - 15 g
Domowe krówki - jak je zrobić?
- 1Do małego garnka wrzucić margarynę lub masło, następnie wlać mleko, wsypać cukry i mieszać do momentu, aż całość stanie się brązową masą. Może to trwać nawet około godziny. Tak powstają krówki ciągnące się, czyli tzw. ciągutki. Należy uważać, aby nie przypalić masy - często oddzielać ją od dna.
- 2Gdy masa zrobi się brązowa, sprawdzić czy jest odpowiednio gęsta - wystarczy wylać jej odrobinę na talerzyk z niewielka ilością wody. Jeśli zastygnie, oznacza to, że masa krówkowa już gotowa.
- 3Aby krówki były kruche, należy nieco wydłużyć czas gotowania - najlepiej o kolejną godzinę.
- 4Gotową masę na domowe krówki domowe wylać na płaskie naczynie lub do pojemnika na kostki lodu. Całość po ostudzeniu włożyć do lodówki i schłodzić.
- 5Gdy już zesztywnieją, można pokroić krówki w kostkę lub dowolne inne kształty. I gotowe!
Przechowywać w szczelnym (najlepiej szklanym) pojemniku, w suchym i zacienionym miejscu.
Zobacz także:
Autor:Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Anna&Tomasz Skoczen/Getty Images
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości