Domowe chipsy z ziemniaków, marchewki, buraków, jabłek, jarmużu i inne - przepisy

Prawdopodobnie na 24 sierpnia przypada rocznica wynalezienia chipsów ziemniaczanych. To właśnie 24 sierpnia 1853 roku amerykański kucharz George Crum po raz pierwszy podał chipsy ziemniaczane w swoim lokalu. W naszej kuchni Beata Śniechowska - zwyciężczyni drugiej edycji programu "Masterchef" przygotowała dziś chipsy nie tylko z ziemniaków i nie tylko smażone.

Chipsy smażone (ziemniaczane) z ziołowym dipem

  • Ziemniaki
    • Bataty
      • Olej roślinny np. słonecznikowy
        • do smaku: np. wędzona papryka, sól morska, pieprz, suszony czosnek

          Ziemniaki pokroić za pomocą noża lub mandoliny na bardzo cienkie plastry. W dużym garnku rozgrzać olej. Wrzucać partiami plastry ziemniaków na rozgrzany tłuszcz. Gorące chipsy doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.

          Zobacz też: Tarta bez pieczenia i profiterolki z kremem jeżynowym. Desery w kuchni Dzień Dobry Wakacje >>>

          Ziołowy dip

          • Ok. 300 g twarożku (na sernik)
            • Po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, koperku, mięty oraz szczypiorku
              • Sól, pieprz
                • sok i skórka z ½ cytryny

                  Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i wymieszać. Podawać z ziemniaczanymi chipsami.

                  Zobacz też: Dania ze słonecznikiem zwycięzcy MasterChefa, Mateusza Zielonki. Dlaczego warto jeść słonecznik? >>>

                  Chipsy suszone (warzywne i owocowe)

                  • burak
                    • jarmuż
                      • 8 brukselek
                        • Kapusta włoska
                          • 2 jabłka
                            • 2 gruszki

                              Buraka, jabłka oraz gruszki pokroić na bardzo cienkie plastry (można użyć mandoliny). Jarmuż i kapustę porwać na mniejsze kawałki, sparzyć wrzątkiem i przelać zimną wodą, osuszyć. Brukselkę podzielić na liście. Warzywa oraz owoce rozłożyć na poszczególnych poziomach „suszarki do grzybów” w temperaturze ok. 60 st C.

                              Zobacz też: Mistrzowskie śniadanie w niedzielę - gofry z guacamole! >>>

                              Chipsy pieczone z marchewki „boczek z marchewki”

                              • 3 duże marchewki
                                • 2 łyżki sosu sojowego
                                  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
                                    • ½ łyżeczki wędzonej papryki
                                      • Świeżo mielony pieprz
                                        • 2 łyżki oleju

                                          Marchewki pokroić w bardzo cienkie plastry. Przełożyć do miski, wymieszać z pozostałymi składnikami. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 190 st C. Plastry marchewki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do momentu aż będą chrupiące i się zrumienią.

                                          Autor: Anna Kobyłka

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości