Domowe burgery Jaśka Kuronia. Sprawdź, jak je zrobić samodzielnie

Soczyste, domowe burgery
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował domowego burgera wołowego i burgera z indyka, a do tego domowe bułeczki. Sprawdź, jak przygotować burgery od zera, czyli pieczywa, aż do pełnego dania, jak z restauracji.
Domowy burger wołowy
Domowy burger wołowy
Domowy burger wołowy
Źródło: Ola Skowron/East News

Domowy burger wołowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny np. pręgi,
    • przeciśnięty ząbek czosnku,
      • ½ łyżeczki mielonej kolendry w ziarnach,
        • kilka kropel oleju rzepakowego,
          • sól, czarny mielony pieprz,
            • kilka liści sałaty masłowej,
              • 4 ogórki konserwowe pokrojone w podłużne plastry,
                • kilka krążków czerwonej cebuli,
                  • 4 plastry pomidora,
                    • musztarda dijon,
                      • majonez,
                        • ketchup,
                          • 3 bułki do burgerów.

                            Sposób przygotowania:

                            1. Mięso wymieszaj z czosnkiem, kolendrą, solą i pieprzem. Natrzyj dłonie olejem i wyrabiaj masę na 3 burgery. Po zrobieniu kotletów za pomocą palca utwórz w nich dziurę o głębokości około 1 cm. Dopraw obficie solą i pieprzem z obu stron.
                              1. Smaż na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony i odstaw żeby mięso odpoczęło.
                                1. W tym czasie bułkę posmaruj mieszaniną majonezu i musztardy, ułóż na niej sałatę. Wyłóż burgera, a na niego ogórka, cebulę i pomidora. Całość uzupełnij posmarowaną ketchupem drugą stroną bułki.

                                  Burgery z indyka - przepis krok po kroku

                                  Składniki:

                                  • 1 kg mielonego mięsa z indyka,
                                    • 2 bułki namoczone w mleku lub wodzie (kajzerki),
                                      • 3 jajka,
                                        • łyżka masła,
                                          • pęczek natki pietruszki posiekany,
                                            • 1/2 łyżeczki tymianku,
                                              • 2 ząbki czosnku przeciśnięte,
                                                • sól, pieprz,
                                                  • sok z 1 cytryny,
                                                    • ew. parę łyżek bułki tartej + bułka do panierowania,
                                                      • olej do smażenia.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        1. Żółtka utrzyj z masłem, natomiast białka ubij na sztywną pianę.
                                                          1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na kotlety (poza białkiem). Pamiętaj aby odcisnąć bułki z mleka lub wody. Wyrabiaj masę na kotlety przez 2 – 3 minuty. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj nieco bułki tartej. Do masy wmieszaj delikatnie ubite białko.
                                                            1. Wyrabiaj w dłoniach kotlety (pójdzie Ci łatwiej, jeśli zwilżysz dłonie wodą lub olejem). Następnie obtaczaj w bułce tartej.
                                                              1. Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony.
                                                                1. Na wszelki wypadek warto wrzucić kotlety do piekarnika na 5 minut w temperaturze 180 stopni C. Bezpieczna temperatura serwowania drobiu, to 82 stopnie C.
                                                                  Burger
                                                                  Burger Jaśka Kuronia
                                                                  Burger
                                                                  Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                  Maślane bułeczki burgerowe - przepis krok po kroku

                                                                  Składniki:

                                                                  • 300 ml mleka (podgrzanego do ok. 40 stopni Celsjusza),
                                                                    • 2 łyżeczki drożdży instant,
                                                                      • 2 łyżki cukru,
                                                                        • 120 g masła roztopione,
                                                                          • duże jajko,
                                                                            • 500-520 g mąki pszennej,
                                                                              • łyżeczka soli,
                                                                                • jajko + 2 łyżki wody do posmarowania bułeczek,
                                                                                  • czarnuszka lub mak albo sezam do dekoracji.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    1. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni Celsjusza, wyłóż blachę lub kratkę papierem do pieczenia.
                                                                                      1. Do miski wlej mleko, dodaj drożdże, cukier, rozpuszczone masło i jajko. Mieszając w mikserze dodawaj mąkę i sól, a następnie ugniataj hakiem (bez miksera dodaj mąkę i zmieszaj + zagniataj ciasto przez około 5 minut). Jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne dodaj więcej mąki. Powinno być wilgotne, ale nie kleić się do zagniatających dłoni.
                                                                                        1. Podziel ciasto na 12 części i z każdej zrób okrągłą bułeczkę. Ułóż na blasze lub kratce, zostaw przykryte ściereczką na około 15 minut, aby wyrosły.
                                                                                          1. Piecz przez 10-12 minut, aż się zezłocą.

                                                                                            Doskonale smakują z burgerami (warzywnymi i tradycyjnymi), masłem i serem czy na słodko z dżemami.

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                                                            Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości