Przepisy kulinarne

Domowa cola i domowy kechup. Łatwe przepisy!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: nuggetsy z domowym ketchupem, domową colę, batoniki owsiane oraz polędwiczki z warzywami i sosem serowym, kisiel oraz budyń, czyli dania często występujące na półkach supermarketów, jednak nie aż tak bardzo przetworzone.

Nuggetsy z domowym ketchupem

Składniki - ketchup:

500 g przecieru pomidorowego (passaty)

połowa czerwonej papryki, pokrojona w kostkę

1 duża czerwona cebula, drobno posiekanej

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

1 szczypta gałki muszkatołowej

5 ziaren pieprzu

1 liść laurowy

0,5 łyżeczki ostrej papryki

0,5 łyżeczki soli

50 g octu winnego

2 łyżki miodu

Nugetsy:

500 g piersi z indyka, pokrojonej w paski

2 jajka

100 ml mleka

200 g kaszki kukurydzianej

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ketchup

Paprykę, cebulę i czosnek, włożyć do rondelka i dusić aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodać passatę, przyprawy, ocet i miód. Gotować aż całość zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia i przy użyciu robota kuchennego lub blendera zmiksować na gładką masę. Ketchup można przełożyć do słoika i zapaseryzować.

Nugetsy:

Jajka rozbełtać z mlekiem. Kawałki piersi z indyka moczyć w jajku i obtoczyć w kaszce. Smażyć na rozgrzanym oleju aż będą złoto-brązowe. Podawać z ketchupem.

Domowa cola

Składniki:

3 torebki kawy zbożowej

2 pomarańcze

1 cytryna

1 limonka

1 łyżeczka cynamonu

1 laska wanilii

2-3 szczypty gałki muszkatołowej

miód lub syrop z agawy do smaku

Przygotowanie:

Kawę zbożową zaparzyć 2 lirami wody. Odstawić do zaparzenia i wystudzić. Z cytrusów ściąć skórkę bez białej błony. Przełożyć do garnuszka, zalać 0,5 l wody i gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Sok z cytrusów wycisnąć do kawy. Z laski wanilii wyjąć nasionka i dodać do kawy. Laskę dodać do skórek cytrusów. Esencję ze skórek cytrusów i wanilii dodać do kawy. Dosłodzić do smaku miodem lub syropem z agawy.

Batoniki owsiane

Składniki:

200 g płatków owsianych

1 łyżeczka cynamonu

50 g tartych migdałów

0,5 szklanki mieszanych orzechów

50 g rozpuszczonego masła

0,5 szklanki rodzynek

3 jajka

4 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Przelać do formy ( ok. 25x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez około 20-25 min. Odstawić do ostygnięcia. Pokroić na podłużne batoniki.

Polędwiczka z warzywami i sosem serowym

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

1 brokuł

1 kalafior

5-6 marchewek

sól i pieprz

Sos serowy:

2 łyżki masła

1 cebula

2 łyżki mąki pszennej

500 ml mleka

80 g żółtego sera np. cheddar

listki tymianku

gałka muszkatołowa

sól i pieprz

sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Polędwiczkę przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na patelni. Warzywa ugotować w osolonej wodzie.

Sos:

Masło rozpuścić i podsmażyć na nim posiekaną cebulę. Dodać Mąkę i przesmażyć. Dolać mleko i dodać starty ser. Gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem gałką muszkatołową, listkami tymianku i sokiem z cytryny.

Domowy budyń czekoladowy

Składniki:

500 ml mleka

100 g gorzkiej czekolady

mąka ziemniaczana

cukier, miód lub syrop z agawy do smaku

Przygotowanie:

Mleko zagotować razem z czekoladą i taka ilością substancji słodzącej ile nam odpowiada. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w małej ilości wody. Gdy mleko się zagotuje dolewać cienkim strumieniem mieszankę mąki z wodą, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.

Kisiel truskawkowy

Składniki:

400-500 g mrożonych truskawek

300 ml wody

mąka ziemniaczana

cukier, miód lub syrop z agawy do smaku

Przygotowanie:

Wodę i owoce umieścić w rondelku i zagotować. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w małej ilości wody. Gdy woda się zagotuje dolewać cienkim strumieniem mieszankę mąki z wodą, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Dosłodzić do smaku

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości