Przepisy kulinarne

Do szkoły: owsianka z owocami!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha. Blogerka kulinarna przyrządziła szybkie śniadanie dla dzieci. Alternatywą dla nudnych kanapek mogą być przecież muffiny jajeczne z warzywami, owsianka z owocami i bakaliami, placki owsiane czy ciasto marchewkowe. Smaczne i jakie pożywne!

MUFFINY JAJECZNE Z WARZYWAMI

Składniki:

1/4 cukinii startej na tarce o dużych oczkach

30 g sera koziego lub fety

1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

1/3 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę

3 jajka

szczypta soli

szczypta pieprzu

1/2 łyżeczki masła

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przygotuj 4 foremki do Muffinów i wysmaruj masłem. W misce roztrzep jajka, dodaj przyprawy oraz warzywa. Dodaj ser i wymieszaj widelcem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 15 minut.

CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:

3 jajka

150 g cukru drobnego

150 g oleju roślinnego

200 g drobno startej marchewki

50 mielonych migdałów

75 g drobno pokrojonego ananasa

50 g wiórków kokosowych

200 g mąki

łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Ubij jajka z cukrem. Gdy masa będzie puszysta ciągle miksując dodaj olej. Następnie dodaj marchewkę, migdały, ananasa i wiórki kokosowe. Dokładnie lecz delikatnie wymieszaj. W osobnej misce połącz mąkę z cynamonem, sodą i proszkiem. Dodaj sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj wraz z masą marchewkową. Nastaw piekarnik na 150 stopni. Zapiekaj około godzinę w tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym.

KOLOROWE SZASZŁYKI

Składniki:

1 opakowanie mozzarelli (drobne kulki)

1 opakowanie pomidorków koktajlowych

3 platerki ananasa

1 jabłko

1 gruszka

150 g sera żółtego w kawałku

1 gałązka różowych winogron

długie wykałaczki do szaszłyków

1 kiwi

Przygotowanie:

Na wykałaczki nabij składniki w dowolnej konfiguracji w zależności od upodobań dziecka. Jeśli dziecko jest zbyt małe, pokrój w kostkę kilka składników i wrzuć do pojemnika jako przekąska

OWSIANKA DO SZKOŁY

Składniki:

1/2 szklanki płatków owsianych

1 szklanka mleka kokosowego

2 łyżki borówek amerykańskich1 łyżka miodu

1 łyżka orzechów laskowych drobno pokruszonych

1 łyżka migdałów

1 łyżka suszonej żurawiny

1/2 łyżki płatków z czekolady

Przygotowanie:

Zagotuj mleko kokosowe, dodaj płatki wraz z żurawiną i gotuj aż płatki wsiąkną mleko. Dodaj orzechy, migdały oraz miód i na koniec posyp płatkami z czekolady. Zapakuj szczelnie do pojemnika do szkoły.

PLACKI OWSIANE

Składniki:

pół szklanki płatków owsianych

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka drobno posiekanej pomarańczy kandyzowanej

1,5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 kubki kefiru

2 jajka

łyżka cukru pudru

szczypta soli

olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na placki wymieszaj dokładnie w misce łyżką. Rozgrzej olej kokosowy i smaż placki aż będą rumiane.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości