Przepisy kulinarne

Dla łasuchów! Szyszki z ryżu i karmelu

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach przygotowała smakołyki, do których przepisy zaczerpnęła z czasów PRL-u. Wówczas królowały takie słodkości, jak: blok czekoladowy, szyszki z ryżu preparowanego w toffi, czy lekkie, puszyste pianki. Aż ślinka cieknie! ;)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blok czekoladowy

Składniki:

250 g masła

120 ml wody

500 g mleka w proszku

80 g gorzkiego kakao

250 g cukru

400 g herbatników

garść rodzynek

garść orzechów

garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

W garnku podgrzej masło, wodę, cukier, dodaj kakao, masę lekko ostudź. Herbatniki drobno pokrusz, wymieszaj z masą kakaową, dodaj też mleko w proszku i bakalie. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównaj. Całość schładzaj przez min 3 godziny w lodówce.

Lekka pianka z truskawkami

Składniki:

0,5 l śmietanki 36%

2 galaretki truskawkowe

400 ml wody

500 g truskawek

świeża mięta

100 g cukru pudru

wiórki czekoladowe

Przygotowanie:

Galaretki rozpuść w wodzie, ostudź. Śmietanę ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj galaretki i cukier, przelej do szklanek/pucharków. Schładzaj w lodówce, podawaj ze świeżymi truskawkami, czekoladą i miętą.

Rolada waflowa

Składniki:

opakowanie kwadratowych wafli

3 banany

galaretka wiśniowa

100 g herbatników

120 g cukru

1 kostka masła

2 łyżki kakao

100 ml wody

Przygotowanie:

Odłóż dwa wafle. Galaretkę rozpuść w wodzie. Masło rozpuść, dodaj kakao, pokuszone herbatniki i wafle, oraz galaretkę, masę wylej na wafle, dodaj banany, zwijaj całość w roladę. Schładzaj w lodówce. Po schłodzeniu krój na plastry.

Kulki ryżowe

Składniki:

200 g krówek

200 g masy toffi

120 g masła

2 łyżki kakao

100 g ryżu preparowanego

Przygotowanie:

Masło podgrzewaj na małym ogniu, dodaj krówki i masę tofii, poczekaj aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Wtedy dodaj ryż, wymieszaj. (uważaj żeby się nie oparzyć, możesz użyć rękawiczek). Z masy formuj kulki, odkładaj je na posmarowany masłem papier do pieczenia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości