Dip do nachos – przepisy na domowe sosy do nachos. Zobaczmy, jak je zrobić

Dip do nachos – sosy do nachos
Fot. istetiana / Getty Images
Dip do nachos jest niezbędny do tego, aby w pełni cieszyć się doskonałym smakiem tej przekąski. Niektóre z nich są szczególnie popularne, np. salsa lub z awokado, inne nieco bardziej oryginalne, np. dip czosnkowy.

Decyzja, jaki zrobić sos do nachos, będzie zatem zależała od naszych osobistych preferencji. Mamy ochotę na ostry dip do nachos? A może zależy nam na recepturze łatwej i szybkiej w przygotowaniu? Zobaczmy, jak przyrządzić idealny sos do nachos!

Salsa do nachos – jak przygotować dip pomidorowy do nachos

Salsa to jeden z najpopularniejszych dipów do nachos . Choć ta oryginalna – meksykańska, wykonywana jest ze świeżych pomidorów, równie dobrze można użyć tych z puszki.

Składniki na ok. 500 ml:

· puszka pomidorów,

· cebula – biała lub czerwona,

· ¼ papryki – czerwonej, żółtej lub zielonej,

· łyżeczka cukru,

· łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli,

· łyżeczka soli,

· kilka kropel soku z cytryny,

· szczypta pieprzu,

· 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać. Następnie wrzucić do pomidorów z puszki, dodać koncentrat oraz przyprawy i dokładnie zmiksować. Paprykę drobno posiekać, po czym wrzucić do sosu i jeszcze raz lekko zmiksować. Pyszna salsa gotowa! Ten sposób na to, jak zrobić sos do nachosów, możemy nieco zmodyfikować, np. rezygnując z papryki lub dodając całą papryczkę chilli i miksując ją na początku razem z cebulą. Salsa to dosyć ostry dip do nachos, dlatego miłośnicy łagodniejszych smaków mogą zrezygnować z dodawania chilli i zastąpić je np. słodką papryczką.

Zobacz film: Pasty i dipy na spotkania z przyjaciółmi. Źródło Dzień Dobry TVN

Dip z awokado do nachos – jak zrobić przepyszne guacamole

Znudził nam się sos pomidorowy do nachos i mamy ochotę na nieco bardziej oryginalne smaki? Pyszne guacamole z awokado powinno przypaść nam do gustu.

Składniki:

· jedno dojrzałe awokado,

· dwie łyżki oliwy z oliwek,

· sok z połowy cytryny lub limonki,

· pół cebuli – najlepiej czerwonej,

· garść kolendry,

· ząbek czosnku,

· sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Awokado przekroić i wyjąć pestkę. Następnie naciąć miąższ nożem i przekładać go do miseczki. Szybko skropić sokiem z cytryny lub limonki, by awokado nie ciemniało. Dokładnie utrzeć i dodać oliwę z oliwek. Znów zagnieść. Drobno poszatkować cebulę i dodać ją do pasty. Następnie doprawić całość solą i pieprzem oraz drobno pociętymi listkami kolendry. Starannie wymieszać. Taki domowy sos do nachos należy zjeść jak najszybciej, ponieważ pozostawione w ten sposób awokado szybko zacznie zmieniać kolor, co wpłynie przede wszystkim na estetyczny wygląd naszego guacamole.

Sos do nachos – przepis na dip serowy

Ten przepis na sos do nachos należy do dosyć kalorycznych, za to daje doskonały rezultat.

Składniki:

· ok. 150 g żółtego sera, np. gouda,

· 200 g serka topionego,

· szklanka mleka,

· sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ser zetrzeć na tarce, najlepiej o grubszych oczkach. Serek topiony posiekać. Obok w garnku zagrzać mleko. Gdy już się podgotuje, wrzucić do niego oba sery. Cały czas mieszać. Sos będzie gotowy w momencie, gdy sery się rozpuszczą. W przypadku tego dipu do nachos przepis można urozmaicać o dowolne przyprawy, np. papryczkę chilli, czosnek, a nawet zioła. Ciekawym pomysłem będzie również zastosowanie smakowego serka topionego, np. z szynką lub papryką. W ten sposób prosty dip do nachos zyska zupełnie nowy wymiar smaku!

Dip czosnkowy do nachos – nietypowy przepis na dip do nachos

Choć to dip do nachos z awokado, pomidorowy lub serowy cieszą się największą popularnością, przygotowanie sosu czosnkowego może być ciekawym urozmaiceniem dla tej przekąski.

Składniki:

· 4 ząbki czosnku,

· ¼ szklanki majonezu,

· 150 g jogurtu naturalnego,

· sól i pieprz do smaku,

· szczypta papryczki chilli,

· 2 łyżeczki ulubionych suszonych ziół.

Przygotowanie:

Obrać czosnek i zgnieść go w prasce. W miseczce obok wymieszać majonez i jogurt, a następnie dodać do nich czosnek. Potem dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany dip czosnkowy najlepiej odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny, by smaki dobrze się przegryzły. Jeśli wolimy sosy bardziej intensywne w smaku, możemy dodać więcej czosnku, a nawet ok. 2 łyżeczek musztardy.

Szybki dip do nachos to niekoniecznie ten gotowy, ze sklepu. W zaledwie kilkanaście minut można przygotować go samodzielnie, a do tego dowolnie modyfikować przepisy, osiągając rezultat idealnie dobrany do naszych upodobań. Chcemy odkryć zupełnie nowe smaki? Wypróbujmy powyższe przepisy i bawmy się recepturami, by stworzyć swój wymarzony dip do nachos!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości