Przepisy kulinarne

Dietetyczne słodkości

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", poleca dietetyczne słodkości. Bezowe pianki z kremem angielskim, clafoutis z wiśniami, ciasteczka owsiane i deser jogurtowo-truskawkowy wcale nie muszą być kaloryczne.

Zdjecie: Jan Kucharzyk/ East News

Oeuf a la neige, czyli lekkie bezowe pianki z kremem angielskim

Składniki:

700ml mleka

1 laska wanilii

8 jaj

1 szczypta soli

100g cukru

300ml słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj mleko z rozkrojoną laską wanilii. Oddziel żółtka od białek. Te ostatnie ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli i 50g cukru. Porcje ubitej piany wielkości łyżki wkładaj do wrzącego mleka, gotuj 1 minutę, przewróć na drugą stronę, gotuj koleją minutę. Wyciągnij i osącz z nadmiaru mleka na ręczniku papierowym. Żeby ułatwić sobie pracę, gotuj 5-7 pianek równocześnie. Pozostałe mleko wymieszaj ze śmietanką i podgrzej. Żółtka ubijaj z cukrem, aż zmienią kolor na jasno żółty i staną się puszyste, wtedy cienkim strumieniem wlewaj do nich gorące mleko, mieszaj, a następnie przelej masę z powrotem do garnka, podgrzewaj na małym ogniu, aż masa stanie się gładka, zgęstnieje a piana zniknie. Nie gotuj kremu (jego temperatura nie powinna przekroczyć 84 stopni!). Krem przelej do salaterek, ostudź, do każdej miseczki włóż kilka bezowych pianek, deser podawaj schłodzony.

Delikatne millefeuille z gruszkami

Składniki:

4 gruszki (możesz równie dobrze użyć jabłek)

4 płaty ciasta filo

70g masła

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Owoce obierz i pokrój w drobna kostkę, przysmaż je w rondlu dodając 2 łyżki masła i 1 łyżkę cukru. Płat ciasta posmaruj cienką warstwą masła, pokryj kolejnym płatem ciasta. Tak samo postępuj z pozostałym arkuszami filo. Następnie pokrój ciasto filo w prostokąty. Rozłóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 5-7 minut. Na talerzu ułóż prostokąt z ciasta filo, nałóż na niego łyżkę grusze, przykrej je ciastem, nałóż owocowy farsz, przykryj prostokątem ciasta.

Clafoutis z wiśniami

Składniki:

6 jaj

250ml śmietanki

4 łyżki brązowego cukru

1 laska wanilii

2 łyżki mąki

60g płatków migdałowych

500g wiśni (mogą też być dowolnie wybrane inne owoce takie jak: truskawki, maliny, borówki)

Przygotowanie:

Jeśli używasz mrożonych owoców, rozmroź je i odlej sok. Przełóż wiśnie do żaroodpornych foremek, posyp połową cukru i połową płatków migdałowych. Jaja ubij ze śmietanką, ziarenkami wanilii, cukrem i mąką. Taką masą zalej owoce, posyp je z wierzchu płatkami migdałowymi. Foremki wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut.

Wyśmienite ciasteczka owsiane

Składniki:

300g płatków owsianych

300g maki pszennej razowej

200g masła

120g brązowego cukru

2 jaja

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Pół tabliczki gorzkiej czekolady

Garść orzechów laskowych

Przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, jaja, posiekane orzechy, drobno pokrojona czekoladę i płatki, Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Masę nakładaj łyżka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Deser jogurtowo-truskawkowy

Składniki:

1 galaretka truskawkowa

500 ml jogurtu naturalnego

Cukier waniliowy

3 łyżki cukru

200g mrożonych truskawek

2 łyżki żelatyny

Przygotowanie:

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i przelej ja do szklanek (powinna zajmować 1/3 objętości). Żelatynę umieść w małym garnuszku, zalej 2 łyżkami wody i poczekaj aż napęcznieje, następnie podgrzej ją, dodaj 1 łyżkę jogurtu wymieszaj, przelej ją do reszty jogurtu, dodaj cukier waniliowy, 2 łyżki cukru, wymieszaj mikserem. Truskawki włóż do garnka, dodaj 1 łyżkę cukru, podgrzej a następnie użyj blendera, by uzyskać gładki mus. Do szklanek z galaretką nałóż jogurt waniliowy, wstaw do lodówki na min. 30 minut, przed podaniem dodaj do szklanki 2 łyżki truskawkowego sosu. Palce Lizać!

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości