Przepisy kulinarne

Dieta dla zdrowych kości. Przepisy dr Hanny Stolińskiej

Przepisy kulinarne

Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

Zadbaj o swój układ kostny przez dietę. Poznaj zdrowe przepisy dr Hanny Stolińskiej na placuszki gryczano-lniane, burgery z dorsza, owsiankę na słono, brukselkę, pieczonego kalafiora i sałatkę z tofu.

Placuszki gryczano-lniane z jagodami - przepis na 2 porcje

Składniki na placuszki gryczano-lniane z jagodami

  • pół szklanki jagód
  • 3 morele suszone brązowe
  • łyżeczka nasion lnu
  • szklanka napoju roślinnego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kaszy gryczanej
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru mielonego
  • łyżeczka maku mielonego
  • łyżka jogurtu naturalnego

Jak przygotować placuszki gryczano-lniane?

Kaszę gryczaną i siemię lniane dokładnie mielimy. Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Placki nakładamy łyżką stołową, lekko przyklepujemy i pieczemy aż będą rumiane w temp 180 stopni około 20 minut. Placki podajemy z keksem z jogurtu i posypujemy makiem.

Brukselka z patelki z morelą i orzechami

Składniki na brukselką z patelki z morelą i orzechami

  • 4 morele suszone brązowe
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 300 g brukselki
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu

Jak przygotować brukselkę z patelki?

Obcinamy ogonki brukselki, kroimy w trzy-cztery pionowe plasterki. Na patelce rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek i brukselkę. Można dodać około 3-4 łyżek wody. Po chwili dorzucamy garść orzechów laskowych i pokrojone w paseczki suszone morele. Mieszamy od czasu do czasu, doprawiamy i dusimy około 3-5 minut.

Owsianka na słono z chia, selerem pieczonym i koperkiem

Składniki na owsiankę na słono z chia

  • garść roszponki
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka orzechów włoskich
  • koperek
  • łyżka sosu sojowego
  • szczypta soli morskiej
  • szklanka wody
  • łyżeczka nasion chia
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • plaster korzenia selera

Jak przygotować owsiankę na słono z chia?

Seler kroimy w kostkę, smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku około 15 minut. Płatki owsiane gotujemy na wodzie krótko około 3 minut. Mieszamy płatki z przyprawami, kładziemy je na roszponce, posypujemy selerem, koperkiem i orzechami.

Burgery z dorsza na fasolce szparagowej

Składniki na burgery z dorsza

  • 180 g ryżu brązowego ugotowanego
  • 150 g filetu z dorsza
  • 200 g fasoli szparagowej
  • łyżeczka sezamu
  • 2 suszone pomidory
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • garść szpinaku

Jak przygotować burgery z dorsza?

Gotujemy ryż według wskazań na opakowaniu. Dorsza kroimy w kostkę i miksujemy blenderem razem z ryżem, ale nie na gładką pastę tylko żeby były wyczuwalne kawałki. Mieszamy z posiekanym szpinakiem, pokrojonymi duszonymi pomidorami, siemieniem lnianym i dowolnymi przyprawami. Formujemy kotlety i zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach. Podajemy z ugotowaną na półtwardo fasolką, którą posypujemy uprażonym sezamem.

Sałatka z wiśniami z tofu

Składniki na sałatkę z tofu:

  • garść sałaty
  • garść wiśni
  • pół pomidora
  • szczypiorek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
  • łyżka soku z cytryny
  • papryka czerwona
  • tofu naturalne
  • 3 kromki chleba żytniego

Jak przygotować sałatkę z tofu?

Sałatę rwiemy na kawałki, pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy, posypujemy wiśniami, szczypiorkiem, tofu pokrojonym w kostkę, przyprawami, sokiem z cytryny i oliwą. Podajemy z pieczywem.

Pieczony kalafior

Składniki na pieczonego kalafiora:

  • 150 g kalafiora
  • łyżka oleju rzepakowego
  • garść roszponki
  • szczypta kurkumy
  • szczypta papryki chili
  • szczypta soli
  • łyżeczka orzechów laskowych
  • mała czerwona cebula
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • natka pietruszki
  • łyżeczka kaparów
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu

Jak przygotować pieczonego kalafiora?

Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy na półtwardo w małej ilości wody, a najlepiej na parze około 7 minut. Rozkładamy różyczki kalafiora na blaszce do pieczenia, posypujemy przyprawami, skrapiamy olejem i zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 10 minut. Kalafior podajemy z roszponką, pomidorkami, orzechami i zieloną pietruszką oraz kaparami. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Zobacz także:

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Jola Marat

Źródło: Hanna Stolińska

Pozostałe wiadomości