Materiał promocyjny

Dieta DASH na poprawę nastroju. Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów

Dieta antydepresyjna dla rodziny
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy dietą można poprawić sobie i innym nastrój? W kuchni Dzień Dobry TVN udowadniamy, że tak. Jak zrobić szakszukę ze szpinakiem, domową nutellę, pieczonego łososia w porach i koktajl czerwony z olejem lnianym? Sprawdź przepisy diety DASH.

Zbilansowana, racjonalna dieta może znacząco zmniejszyć ryzyko pojawienia się zaburzeń nastroju. Prawidłowe odżywianie wpływa, bowiem na poziom serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Niekorzystnie na nastrój działa dieta uboga w witaminy i składniki mineralne oraz kwasy tłuszczowe omega-3, a obfitująca w cukier i tłuszcze trans. Depresji towarzyszy utrata apetytu i masy ciała, kłopoty ze snem, problemy z  koncentracją. Łatwe w przygotowywaniu, ciekawe i urozmaicone posiłki to wspaniała terapia w redukcji napięć i stresów. Dieta DASH Depresja może być dużym wsparciem w leczeniu psychoterapeutycznym i farmakologicznym depresji, gdyż wzmacnia układ nerwowy. Poniżej przepisy na dania w ramach tego typu odżywiania.

Szakszuka ze szpinakiem - przepis

Składniki:

  • Olej rzepakowy - 1 ½ łyżki, 15 ml
    • Siemię lniane mielone - łyżeczka, 6 g
      • Pomidor - średnia sztuka, 130 g
        • Szpinak świeży - 4 garście, 100 g
          • Roszponka - 2 garście, 50 g
            • Jajo kurze całe - 2 sztuki S, 86 g
              • Kapary marynowane - łyżka, 10 g
                • Oliwka marynowana - 4 sztuki, 12 g
                  • Chleb żytni razowy - 2 kromki, 70 g

                    Sposób przygotowania:

                    1. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj umyty szpinak i roszponkę, duś do miękkości.
                      1. Zrób w warzywach wgłębienia, wbij w nie jajka. Smaż do momentu ścięcia się białek.
                        1. Na koniec dodaj pokrojone pomidory, posiekane oliwki, kapary.
                          1. Całość posyp siemieniem lnianym. Zjedz danie z pieczywem.

                            Domowa nutella - przepis

                            Składniki:

                            • Awokado - plaster, 20 g
                              • Daktyle suszone - 4 sztuki, 20 g
                                • Kakao naturalne - łyżka, 10 g
                                  • Chleb żytni pełnoziarnisty - ½ kromki, 18 g

                                    Składniki:

                                    1. Namocz daktyle w ciepłej wodzie (aby zmiękły), następnie odcedzone posiekaj.
                                      1. Awokado pokrój na mniejsze kawałki. Zblenduj na gładką pastę: daktyle, awokado, kakao.
                                        1. Przyrumień pieczywo w piekarniku lub tosterze.
                                          1. Zjedz krem z grzanką.
                                            Danie według diety DASH
                                            Szakszuka
                                            Danie według diety DASH
                                            Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                            Pieczony łosoś w porach - przepis

                                            Składniki:

                                            • Łosoś świeży - porcja, 120 - 300 g
                                              • Por - sztuka, 140 g
                                                • Cebula biała - mała sztuka, 50 g
                                                  • Koperek świeży - łyżeczka, 4 g
                                                    • Sok z cytryny - łyżka, 10 ml
                                                      • Ziemniak - 2 małe sztuki, 110 g
                                                        • Marchew - mała sztuka, 45 g
                                                          • Seler korzeniowy - plaster, 60 g
                                                            • Oregano suszone - do smaku, 1 g
                                                              • Oliwa z oliwek - łyżka, 10 ml
                                                                • Pomidor - duża sztuka, 200 g
                                                                  • Roszponka - 3 garście, 75 g
                                                                    • Jogurt naturalny 0% tłuszczu - 2 łyżki, 50 ml

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      1. Umyte pory pokrój na kawałki (długość ok. 5 cm). Podduś na oliwie pora z posiekaną cebulą. Pod koniec dodaj posiekany koperek.
                                                                        1. Umyj i osusz rybę. Na dnie naczynia żaroodpornego umieść część duszonych porów, ułóż na nich rybę, skrop sokiem z cytryny, przykryj rybę resztą porów.
                                                                          1. Pokrojone ziemniaki, marchew i selera ułóż wokół ryby.
                                                                            1. Całość piecz w 220 stopniach przez 20-25 minut. Surówka - pokrój pomidora, wymieszaj go z roszponką i jogurtem.

                                                                              Koktajl czerwony z olejem lnianym - przepis

                                                                              Składniki:

                                                                              • Burak - średnia sztuka 100 g
                                                                                • Olej lniany - łyżka, 10 ml
                                                                                  • Marchew - średnia sztuka, 45 g
                                                                                    • Jagoda świeża lub mrożona - garść, 50 g

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      1. Buraka pokrój w drobną kostkę, upiecz w piekarniku (ok. 40 minut w 180 stopniach).
                                                                                        1. Zmiksuj lub zblenduj wszystkie składniki. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, możesz rozcieńczyć go wodą.

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Sprawdź korzystne dla zdrowia przepisy na smaczne dania na portalu Diety NFZ

                                                                                          Źródło: NFZ

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości