Frytki warzywne - przepis
Składniki:
- Marchew sztuka - 66 g
- Burak sztuka - 60 g
- Oliwa z oliwek łyżka - 13 g
- Pietruszka, korzeń sztuka - 66 g
- Seler korzeniowy 2 plastry - 80 g
- Sól szczypta
- Tymianek, suszony 2 szczypty - 2 g
- Bazylia, suszona łyżeczka - 3 g
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewkę, buraka i seler korzeniowy dokładnie opłucz i obierz, następnie pokrój w słupki.
- Warzywa oprósz bazylią, tymiankiem i solą, natrzyj oliwą z oliwek.
- Frytki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor.
Grzanki z mozzarellą i warzywami - przepis
Składniki:
- Mozzarella 1/4 sztuki - 30 g
- Szczypiorek łyżka - 5 g
- Przecier pomidorowy łyżka - 10 g
- Grahamka średnia sztuka - 80 g
- Pomidor średnia sztuka - 130 g
- Olej lniany łyżeczka - 5 ml
Sposób przygotowania:
- Pieczywo posmaruj przecierem pomidorowym. Ułóż na pieczywie plasterki mozzarelli.
- Włóż na kilka chwil do piekarnika, aby zapiec ser i przyrumienić pieczywo.
- Pokrojonego pomidora ułóż na grzance, posyp szczypiorkiem i skrop olejem lnianym. Zamiast szczypioru możesz użyć rukoli lub bazylii.
Tabbouleh z komosy ryżowej - przepis
Składniki:
- Komosa ryżowa, suchy produkt łyżka - 12 g
- Natka pietruszki łyżeczka - 6 g
- Ogórek zielony, wąż 1/3 sztuki - 60 g
- Cebula 1/2 małej sztuki
- Sok z cytryny łyżka - 10 ml
- Oliwa z oliwek łyżeczka - 5 ml
- Pieprz szczypta, 1 g
- Soczewica czerwona, suchy produkt łyżka, 12 g
- Mięta (świeże listki) kilka listków, 1 g
Sposób przygotowania:
- Ugotuj komosę ryżową według przepisu na opakowaniu.
- Ogórka umyj i drobno pokrój. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj.
- W naczyniu wymieszaj warzywa z komosą, oliwą, sokiem z cytryny, miętą i pieprzem.
Wegetariańskie chili - przepis
Składniki:
- Papryka zielona sztuka - 140 g
- Cebula 1/2 średniej sztuki
- Oliwa z oliwek łyżka - 10 ml
- Czosnek ząbek - 5 g
- Fasola czerwona, konserwowa 5 łyżek - 100 g
- Pieczarki 5 sztuk - 100 g
- Pomidor średnia sztuka - 130 g
- Kminek szczypta
- Chili szczypta
- Oregano szczypta
- Kakao naturalne łyżka - 10 g
- Pieprz szczypta - 1 g
- Passata pomidorowa 4 łyżki - 80 g
- Grahamka mała sztuka - 60 g
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyj i pokrój na małe kawałki. Cebulę pokrój w plasterki i zeszklij ją na oliwie z oliwek (łyżeczka). Dodaj paprykę i czosnek, duś wszystko razem przez kilka chwil.
- Pokrój pieczarki w plasterki.
- Do garnka włóż fasolkę, pieczarki i passatę pomidorową.
- Dodaj przyprawy i kakao oraz zeszkloną cebulę. Gotuj całość 10-15 minut.
- Na talerzu posyp danie natką pietruszki. Zjedz z pieczywem.
Sprawdź korzystne dla zdrowia przepisy na proste i smaczne dania na portalu Diety NFZ.
Zobacz także:
- Jak zadbać o zdrowe żywienie całej rodziny? Oto przepisy na dania diety DASH
- Dieta DASH na poprawę nastroju. Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów
- Dania z planu żywieniowego DASH Nadwaga i Otyłość według Sebastiana Olmy
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
Materiał promocyjny
podziel się: