Materiał promocyjny

Dieta DASH na noworoczne postanowienia. Przepisy dietetyk Moniki Stromkie-Złomaniec

Zdrowa kuchnia na nowy rok
Źródło: Dzień Dobry TVN
Nowy rok to dla wielu osób noworoczne postanowienia, w tym zmiany sposobu odżywiania. Jednym z najlepszych, doskonale wspierającym potrzeby żywieniowe organizmu jest dieta DASH. Sprawdź na czym polega i wypróbuj przepisy na frytki warzywne, grzanki z mozzarellą i warzywami oraz na wegetariańskie chili.

Frytki warzywne - przepis

Składniki:

  • Marchew sztuka - 66 g
    • Burak sztuka - 60 g
      • Oliwa z oliwek łyżka - 13 g
        • Pietruszka, korzeń sztuka - 66 g
          • Seler korzeniowy 2 plastry - 80 g
            • Sól szczypta
              • Tymianek, suszony 2 szczypty - 2 g
                • Bazylia, suszona łyżeczka - 3 g

                  Sposób przygotowania:

                  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewkę, buraka i seler korzeniowy dokładnie opłucz i obierz, następnie pokrój w słupki.
                    1. Warzywa oprósz bazylią, tymiankiem i solą, natrzyj oliwą z oliwek.
                      1. Frytki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor.
                        Frytki warzywne
                        Frytki warzywne
                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                        Grzanki z mozzarellą i warzywami - przepis

                        Składniki:

                        • Mozzarella 1/4 sztuki - 30 g
                          • Szczypiorek łyżka - 5 g
                            • Przecier pomidorowy łyżka - 10 g
                              • Grahamka średnia sztuka - 80 g
                                • Pomidor średnia sztuka - 130 g
                                  • Olej lniany łyżeczka - 5 ml

                                    Sposób przygotowania:

                                    1. Pieczywo posmaruj przecierem pomidorowym. Ułóż na pieczywie plasterki mozzarelli.
                                      1. Włóż na kilka chwil do piekarnika, aby zapiec ser i przyrumienić pieczywo.
                                        1. Pokrojonego pomidora ułóż na grzance, posyp szczypiorkiem i skrop olejem lnianym. Zamiast szczypioru możesz użyć rukoli lub bazylii.
                                          Grzanki z mozzarellą i warzywami
                                          Grzanki z mozzarellą i warzywami
                                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                          Tabbouleh z komosy ryżowej - przepis

                                          Składniki:

                                          • Komosa ryżowa, suchy produkt łyżka - 12 g
                                            • Natka pietruszki łyżeczka - 6 g
                                              • Ogórek zielony, wąż 1/3 sztuki - 60 g
                                                • Cebula 1/2 małej sztuki
                                                  • Sok z cytryny łyżka - 10 ml
                                                    • Oliwa z oliwek łyżeczka - 5 ml
                                                      • Pieprz szczypta, 1 g
                                                        • Soczewica czerwona, suchy produkt łyżka, 12 g
                                                          • Mięta (świeże listki) kilka listków, 1 g

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            1. Ugotuj komosę ryżową według przepisu na opakowaniu.
                                                              1. Ogórka umyj i drobno pokrój. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj.
                                                                1. W naczyniu wymieszaj warzywa z komosą, oliwą, sokiem z cytryny, miętą i pieprzem.
                                                                  Tabbouleh z komosy ryżowej
                                                                  Tabbouleh z komosy ryżowej
                                                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                  Wegetariańskie chili - przepis

                                                                  Składniki:

                                                                  • Papryka zielona sztuka - 140 g
                                                                    • Cebula 1/2 średniej sztuki
                                                                      • Oliwa z oliwek łyżka - 10 ml
                                                                        • Czosnek ząbek - 5 g
                                                                          • Fasola czerwona, konserwowa 5 łyżek - 100 g
                                                                            • Pieczarki 5 sztuk - 100 g
                                                                              • Pomidor średnia sztuka - 130 g
                                                                                • Kminek szczypta
                                                                                  • Chili szczypta
                                                                                    • Oregano szczypta
                                                                                      • Kakao naturalne łyżka - 10 g
                                                                                        • Pieprz szczypta - 1 g
                                                                                          • Passata pomidorowa 4 łyżki - 80 g
                                                                                            • Grahamka mała sztuka - 60 g

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              1. Paprykę umyj i pokrój na małe kawałki. Cebulę pokrój w plasterki i zeszklij ją na oliwie z oliwek (łyżeczka). Dodaj paprykę i czosnek, duś wszystko razem przez kilka chwil.
                                                                                                1. Pokrój pieczarki w plasterki.
                                                                                                  1. Do garnka włóż fasolkę, pieczarki i passatę pomidorową.
                                                                                                    1. Dodaj przyprawy i kakao oraz zeszkloną cebulę. Gotuj całość 10-15 minut.
                                                                                                      1. Na talerzu posyp danie natką pietruszki. Zjedz z pieczywem.

                                                                                                        Sprawdź korzystne dla zdrowia przepisy na proste i smaczne dania na portalu Diety NFZ.

                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości