Przepisy Jaśka Kuronia zgodne z dietą SIRT. To dzięki niej Adele przeszła spektakularną metamorfozę

Przepisy kulinarne

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Adele podbiła świat dzięki swoim piosenkom, jednak ostatnio o Brytyjce mówi się głównie w kontekście metamorfozy, jaką przeszła. Gwiazda schudła ponad 40 kg i dziś nie przypomina siebie z początków kariery. Pomogła jej w tym dieta SIRT. Poznaj przepisy Jaśka Kuronia inspirowane dietą Adele.

Pizza na gryczanym spodzie

Składniki na pizzę na gryczanym spodzie:

  • 100 ml passaty pomidorowej + przeciśnięty ząbek czosnku + łyżeczka oregano
  • 75 startej mozzarelli
  • kilka posiekanych w plastry pieczarek
  • kilka kaparów
  • ½ posiekanej w piórka czerwonej cebuli
  • 100 g szynki pokrojonej w 1 cm paski

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 10 g suchych drożdży lub 50 świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania pizzy na gryczanym spodzie:

  1. 1Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i odłóż zawinięte w folię do leżakowania, na 12 godzin do lodówki.
  2. 2Piekarnik nagrzej do 250 C. Następnie ciasto rozwałkuj, utwórz kształt okręgu.
  3. 3Posmaruj go sosem powstałym z wymieszania passaty, czosnku i oregano.
  4. 4Dodaj pozostałe składniki i piecz w 250 st. C. przez kilka minut.

Roladki z piersi indyka faszerowane jarmużem, czosnkiem i serem pleśniowym (2 porcje)

Składniki na roladki z piersi indyka faszerowane jarmużem, czosnkiem i serem pleśniowym:

  • 2 kawałki piersi z indyka (po około 140g)
  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 duże jajko
  • 100 bułki tartej razowej lub bezglutenowej
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • łyżka oliwy
  • 1 mała czerwona cebula posiekana w kostkę
  • ½ posiekanej papryczki piri piri
  • 2 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • 200 g posiekanego z grubsza jarmużu
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 50 g sera pleśniowego typu blue

Sposób przygotowania roladek z piersi indyka faszerowane jarmużem, czosnkiem i serem pleśniowym:

  1. 1Do trzech misek dodaj odpowiednio mąkę gryczaną, rozbełtane jajko oraz bułkę tartą razową.
  2. 2Kawałki mięsa rozbij tłuczkiem uważając aby nie podziurawić (jeśli zrobisz dziurę, odkrój kawałek mięsa, połóż go na dziurze i delikatnie wklep tłuczkiem). Dopraw delikatnie solą.
  3. 3Piekarnik rozgrzej do 180 C, bez termoobiegu.
  4. 4Na rozgrzanej oliwie zeszklij przez minutę cebulę, dodaj czosnek i piri piri.
  5. 5Smaż mieszając przez minutę.
  6. 6Dodaj jarmuż i pieprz ziołowy, smaż do momentu kiedy jarmuż zmięknie (możesz podlać odrobiną wody, aby nie przywarło).
  7. 7Posól i zdejmij z gazu. Dodaj natkę i kiedy lekko przestygnie pokruszony ser pleśniowy.
  8. 8Na środek rozklepanego mięsa układaj porcję farszu, zostaw sobie po centymetrze wolnego miejsca po bokach.
  9. 9Boki zawiń do środka i następnie zawiń roladkę.
  10. 10Roladki obtocz w mące, namocz w jajku, a następnie w bułce tartej.
  11. 11Smaż na średnio – mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.
  12. 12Wstaw do pieca na 10 minut.

Gryczany tabouleh z fasolką szparagową

Składniki na gryczany tabouleh z fasolką szparagową:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 długie ogórki obrane
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • szklanka posiekanej zielonej fasolki szparagowej
  • drobno posiekana papryczka piri piri

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki zimnej wody
  • przeciśnięty ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1/3 łyżeczki soli

Jak przygotować gryczany tabouleh z fasolką szparagową:

  1. 1Ogórki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój je w kostkę o wymiarach niecałego centymetra.
  2. 2Pomidory wyfiletuj i drobno pokrój (concase).
  3. 3W dużej misce wymieszaj kaszę, ogórki, pomidory, paprykę oraz cebulę z fasolką.
  4. 4Wymieszaj wszystkie składniki dressingu i wlej do składników dania.
  5. 5Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Mateusz Łysiak

Źródło: Jasiek Kuroń