Serek waniliowy nieodłącznie kojarzy się z błogim dzieciństwem. W naszej kuchni Sebastian Olma przyrządza z niego puszyste różowe naleśniki, ptysie, domowej roboty pączki oraz kokosanki z jabłkami. Sprawdź niezwykłe przepisy na pyszne desery.
Puszyste różowe naleśniki z serkiem waniliowym i suszoną żurawiną - składniki
Naleśniki z serkiem waniliowym
- Żółtka x 6 szt.
- Cukier waniliowy x 3 łyżki
- Proszek do pieczenia x 1 łyżka
- Mleko Rolmlecz 3,2 % x 200 ml
- Mąka pszenna 150g
- Suszona żurawina x 200g
- Białka z 6 jajek
- Cukier puder x 3 łyżki
- Sok z buraka
- Olej do smażenia
- Serek homogenizowany waniliowy Rolmlecz 200g x 5 opak.
- Malina, jeżyna po 250g
- Syrop klonowy x 100 ml
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy Źródło: Dzień Dobry TVN
Puszyste różowe naleśniki z serkiem waniliowym i suszoną żurawiną – sposób przygotowania
- 1Suszoną żurawinę zalej gorącą wodą na 10 minut, a następnie potnij na mniejsze kawałki.
- 2Żółtka utrzyj dokładnie w misce razem z cukrem waniliowym, do miski dodaj proszek do pieczenia, mleko i przesianą wcześniej mąkę pszenną.
- 3Masę dokładnie wymieszaj i odstaw, powinna mieć ona gęstość jak śmietana.
- 4Masę zostaw na chwilę w ciepłym miejscu, aby proszek do pieczenia mógł działać.
- 5W drugiej misce ubij na sztywno białka, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
- 6Delikatnie połącz ze sobą obie masy i dodaj wcześniej pociętą żurawinę i czerwony barwnik, ale tylko, aby powstał lekki różowy odcień.
- 7Patelnie teflonową nagrzej i posmaruj za pomocą pędzla olejem, nałóż jedną porcję naleśników i smaż bardzo powoli z każdej strony, gotowe naleśniki odłóż na papier.
- 8Po usmażeniu przełóż naleśniki serkiem waniliowym, udekoruj świeżymi owocami i polej syropem klonowym.
Ptysie z serkiem waniliowym i pistacjami - składniki
Składniki na ciasto:
- Woda x 250 ml
- Masło Rolmlecz x 100g
- Mąka pszenna x 200g
- Jajka x 4 szt.
- Cukier x 1 łyżka
Pozostałe składniki:
- Serek homogenizowany waniliowy Rolmlecz x 5 opak.
- Twaróg x 200g
- Pasta pistacjowa x 20g
- Pistacje obrane z łupinki x 200g
- Lukier do dekoracji x 150g
Ptysie z serkiem waniliowym i pistacjami - sposób przygotowania
Ptysie z serkiem waniliowym i pistacjami
- 1W rondelku zagotuj wodę razem z cukrem i masłem, dodaj przesianą mąkę pszenną i mieszaj za pomocą drewnianej lub sylikonowej łyżki aż masa się dokładnie połączy i będzie jednolita.
- 2Do masy dodawaj stopniowo po jednym jajku mieszając aż masa znów będzie zwarta i jednolita.
- 3Gotowe ciasto na ptysie przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na pergamin po około 1 dużej łyżce masy.
- 4Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C. i piecz ptysie około 20 minut, aż będą złote i wyrośnięte, gotowe ptysie wyjmij do ostygnięcia.
- 5Serek waniliowy wymieszaj z twarogiem i pastą pistacjową lub mielonymi pistacjami. Napełnij nim przecięte na dwie części ptysie, a na górną warstwę polej lukrem i udekoruj pistacjami.
Domowej roboty pączki z serkiem waniliowym i shakiem - przepis
Ciasto na pączki:
- Mleko Rolmlecz 3,2% x 360g
- Cukier 180g
- Drożdże świeże x 60g
- Jajka 300g
- Żółtka x 300g
- Mąka pszenna x 1200g
- Masło Rolmlecz x 240g
- Sól x 1 łyżka
Pozostałe składniki:
- Serek homogenizowany waniliowy Rolmlecz 200g x 2 opak.
- Twaróg x 1 opak.
- Miód x 50g
- Mleko Rolmlecz 3,2% x 350 ml
- Banan x 1 szt.
- Krem orzechowy x 2 łyżki
- Serek homogenizowany waniliowy Rolmlecz 200g x 1 opak.
Domowej roboty pączki z serkiem waniliowym i shakiem - sposób przygotowania
- 1Najpierw przygotuj rozczyn, mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu.
- 2Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło.
- 3Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane podziel je na kulki po 50 gram i uformuj z niej kulki, a następnie zostaw je, aby jeszcze delikatnie podrosły, pączki smaż w głębokim tłuszczu, a po usmażeniu posyp cukrem.
- 4Serek waniliowy zmiksuj z twarogiem i miodem, a następnie nadziej nimi pączki.
- 5W robocie kuchennym zmiksuj mleko, banany, krem orzechowy i serek waniliowy. Gotowego shake przełóż do kubka lub szklanki.
Kokosanki z jabłkami i serkiem waniliowym - przepis
Składniki:
- Mleko Rolmlecz 3,2% x 200ml
- Masło Rolmlecz x 100g
- Wiórki koksowe x 250g
- Laska wanilii x 1 szt.
W rondelku podgrzej mleko razem z masłem i wiórkami kokosowymi, odstaw masę na bok, aby wiórki „wciągnęły” płyn, można dodać laskę wanilii.
- Białka z 6 jajek
- Cukier puder x 3 duże łyżki
- Serek homogenizowany waniliowy 200g x 3 opak.
- Jabłka x 5 szt. (jedno do dekoracji)
- Wiórki kokosa do posypania x 100g
- Cukier puder do dekoracji
- Liście mięty do dekoracji
Kokosanki z jabłkami i serkiem waniliowym - sposób przygotowania
- 1W misce ubij białka, pod koniec ubijania dodaj cukier puder tak, aby białka były sztywne i błyszczące.
- 2Gdy białka będą sztywne, dodaj do nich masę kokosową, serek waniliowy i posiekane jabłka, następnie lekko, ale dokładnie przemieszaj tak, aby białko nie odpadło na dno.
- 3Gotową masę na kokosanki z jabłkami przełóż na blachę do pieczenia, posyp jeszcze wiórkami kokosa i piecz przez 18-20 minut w temp. 170 st. C.
- 4Następnie kokosanki ostudź i lekko posyp cukrem pudrem.
- 5Ułóż na talerzu kilka sztuk, dodaj kawałki jabłka i polej serkiem waniliowym.
Zobacz także:
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Artykuł sponsorowany