Smaki dzieciństwa, czyli desery z serkiem waniliowym według przepisów Sebastiana Olmy

Źródło:
Sebastian Olma
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy

Serek waniliowy nieodłącznie kojarzy się z błogim dzieciństwem. W naszej kuchni Sebastian Olma przyrządza z niego puszyste różowe naleśniki, ptysie, domowej roboty pączki oraz kokosanki z jabłkami. Sprawdź niezwykłe przepisy na pyszne desery.

Puszyste różowe naleśniki z serkiem waniliowym i suszoną żurawiną - składniki

Naleśniki z serkiem waniliowym
  • Żółtka x 6 szt.
  • Cukier waniliowy x 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia x 1 łyżka
  • Mleko Rolmlecz 3,2 % x 200 ml
  • Mąka pszenna 150g
  • Suszona żurawina x 200g
  • Białka z 6 jajek
  • Cukier puder x 3 łyżki
  • Sok z buraka
  • Olej do smażenia
  • Serek homogenizowany waniliowy Rolmlecz 200g x 5 opak.
  • Malina, jeżyna po 250g
  • Syrop klonowy x 100 ml
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy Źródło: Dzień Dobry TVN

Puszyste różowe naleśniki z serkiem waniliowym i suszoną żurawiną – sposób przygotowania

  1. 1Suszoną żurawinę zalej gorącą wodą na 10 minut, a następnie potnij na mniejsze kawałki.
  2. 2Żółtka utrzyj dokładnie w misce razem z cukrem waniliowym, do miski dodaj proszek do pieczenia, mleko i przesianą wcześniej mąkę pszenną.
  3. 3Masę dokładnie wymieszaj i odstaw, powinna mieć ona gęstość jak śmietana.
  4. 4Masę zostaw na chwilę w ciepłym miejscu, aby proszek do pieczenia mógł działać.
  5. 5W drugiej misce ubij na sztywno białka, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
  6. 6Delikatnie połącz ze sobą obie masy i dodaj wcześniej pociętą żurawinę i czerwony barwnik, ale tylko, aby powstał lekki różowy odcień.
  7. 7Patelnie teflonową nagrzej i posmaruj za pomocą pędzla olejem, nałóż jedną porcję naleśników i smaż bardzo powoli z każdej strony, gotowe naleśniki odłóż na papier.
  8. 8Po usmażeniu przełóż naleśniki serkiem waniliowym, udekoruj świeżymi owocami i polej syropem klonowym.

Ptysie z serkiem waniliowym i pistacjami - składniki

Składniki na ciasto:

  • Woda x 250 ml
  • Masło Rolmlecz x 100g
  • Mąka pszenna x 200g
  • Jajka x 4 szt.
  • Cukier x 1 łyżka

Pozostałe składniki:

  • Serek homogenizowany waniliowy Rolmlecz x 5 opak.
  • Twaróg x 200g
  • Pasta pistacjowa x 20g
  • Pistacje obrane z łupinki x 200g
  • Lukier do dekoracji x 150g

Ptysie z serkiem waniliowym i pistacjami - sposób przygotowania

Ptysie z serkiem waniliowym i pistacjami
  1. 1W rondelku zagotuj wodę razem z cukrem i masłem, dodaj przesianą mąkę pszenną i mieszaj za pomocą drewnianej lub sylikonowej łyżki aż masa się dokładnie połączy i będzie jednolita.
  2. 2Do masy dodawaj stopniowo po jednym jajku mieszając aż masa znów będzie zwarta i jednolita.
  3. 3Gotowe ciasto na ptysie przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na pergamin po około 1 dużej łyżce masy.
  4. 4Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C. i piecz ptysie około 20 minut, aż będą złote i wyrośnięte, gotowe ptysie wyjmij do ostygnięcia. 
  5. 5Serek waniliowy wymieszaj z twarogiem i pastą pistacjową lub mielonymi pistacjami. Napełnij nim przecięte na dwie części ptysie, a na górną warstwę polej lukrem i udekoruj pistacjami. 

Domowej roboty pączki z serkiem waniliowym i shakiem - przepis

Ciasto na pączki:

  • Mleko Rolmlecz 3,2% x 360g
  • Cukier 180g
  • Drożdże świeże x 60g
  • Jajka 300g
  • Żółtka x 300g
  • Mąka pszenna x 1200g
  • Masło Rolmlecz x 240g
  • Sól x 1 łyżka

Pozostałe składniki:

  • Serek homogenizowany waniliowy Rolmlecz 200g x 2 opak.
  • Twaróg x 1 opak.
  • Miód x 50g
  • Mleko Rolmlecz 3,2% x 350 ml
  • Banan x 1 szt.
  • Krem orzechowy x 2 łyżki
  • Serek homogenizowany waniliowy Rolmlecz 200g x 1 opak.

Domowej roboty pączki z serkiem waniliowym i shakiem - sposób przygotowania

  1. 1Najpierw przygotuj rozczyn, mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu.
  2. 2Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło.
  3. 3Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane podziel je na kulki po 50 gram i uformuj z niej kulki, a następnie zostaw je, aby jeszcze delikatnie podrosły, pączki smaż w głębokim tłuszczu, a po usmażeniu posyp cukrem.
  4. 4Serek waniliowy zmiksuj z twarogiem i miodem, a następnie nadziej nimi pączki.
  5. 5W robocie kuchennym zmiksuj mleko, banany, krem orzechowy i serek waniliowy. Gotowego shake przełóż do kubka lub szklanki.

Kokosanki z jabłkami i serkiem waniliowym - przepis

Składniki:

  • Mleko Rolmlecz 3,2% x 200ml
  • Masło Rolmlecz x 100g
  • Wiórki koksowe x 250g
  • Laska wanilii x 1 szt.

W rondelku podgrzej mleko razem z masłem i wiórkami kokosowymi, odstaw masę na bok, aby wiórki „wciągnęły” płyn, można dodać laskę wanilii. 

  • Białka z 6 jajek
  • Cukier puder x 3 duże łyżki
  • Serek homogenizowany waniliowy 200g x 3 opak.
  • Jabłka x 5 szt. (jedno do dekoracji)
  • Wiórki kokosa do posypania x 100g
  • Cukier puder do dekoracji
  • Liście mięty do dekoracji

Kokosanki z jabłkami i serkiem waniliowym - sposób przygotowania

  1. 1W misce ubij białka, pod koniec ubijania dodaj cukier puder tak, aby białka były sztywne i błyszczące.
  2. 2Gdy białka będą sztywne, dodaj do nich masę kokosową, serek waniliowy i posiekane jabłka, następnie lekko, ale dokładnie przemieszaj tak, aby białko nie odpadło na dno.
  3. 3Gotową masę na kokosanki z jabłkami przełóż na blachę do pieczenia, posyp jeszcze wiórkami kokosa i piecz przez 18-20 minut w temp. 170 st. C.
  4. 4Następnie kokosanki ostudź i lekko posyp cukrem pudrem.
  5. 5Ułóż na talerzu kilka sztuk, dodaj kawałki jabłka i polej serkiem waniliowym.

Zobacz także:

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości