Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

Przysmaki dla dziadków
Nie masz pomysłu na deser? Skorzystaj z prostych przepisów Beaty Kartowicz na pyszne słodkości. Zobacz, jak przygotować faworki i babeczki z ciasta francuskiego, sernik z serków homogenizowanych oraz bardzo czekoladowe ciasto z bananami. Tymi wypiekami zachwycisz babcię, dziadka i całą rodzinę!

Faworki z ciasta francuskiego - błyskawiczny przepis

Składniki na faworki z ciasta francuskiego:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    • cukier puder do oprószenia
      • łyżka wody
        • żółtko

          Sposób przygotowania faworków z ciasta francuskiego:

          1. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na paski o szerokości 2 cm.
            1. Na środku każdego paska ciasta, zrób nacięcie. Następnie jeden koniec paska przewijaj przez nacięcie, tak, jak zawija się faworki.
              1. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C, na blaszce ułóż faworki.
                1. Faworki posmaruj żółtkiem.
                  1. Piecz 15-20 minut i posyp cukrem pudrem.

                    Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                    Babeczki z ciasta francuskiego z kremem budyniowym i malinami

                    Składniki na babeczki z ciasta francuskiego:

                    • opakowanie ciasta francuskiego
                      • opakowanie budyniu waniliowego
                        • 350 ml mleka
                          • maliny, truskawki, borówki, czerwona porzeczka
                            • 3 łyżki masła
                              • 250 ml śmietanki kremówki
                                • 2 łyżki cukru pudru
                                  • szczypta soli

                                    Sposób przygotowania babeczek z ciasta francuskiego:

                                    1. Budyń gotujemy jak w przepisie, studzimy.
                                      1. Ucieramy masło do konsystencji puszystego kremu, dokładamy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy. Dodajemy ubitą kremówkę ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru pudru.
                                        1. Formę do babeczek wykładamy ciastem francuskim i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 15-20 minut.
                                          1. Po ostudzeniu babeczek dekorujemy kremem świeżymi owocami i listkami mięty.

                                            Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                            Sernik z serków homogenizowanych z kaszką manną

                                            Składniki na sernik z serków homogenizowanych:

                                            • 5 serków homogenizowanych
                                              • 8 jaj
                                                • 1,5 szklanki cukru
                                                  • 6 łyżek kaszki manny
                                                    • 1 budyń waniliowy
                                                      • 2 łyżeczki proszku
                                                        • 4 łyżeczki cukru waniliowego
                                                          • 30 dag mrożonej borówki amerykańskiej lub malin
                                                            • duże opakowanie herbatników maślanych na spód formy
                                                              • masło do wysmarowania formy

                                                                Sposób przygotowania sernika z serków homogenizowanych:

                                                                1. Formę wysmarować masłem i ułożyć na dnie herbatniki maślane.
                                                                  1. Całe jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę.
                                                                    1. Wymieszać budyń z kaszką manną i proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce i jednym serku homogenizowanym.
                                                                      1. Masę przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć owoce i piec w temperaturze 160-170 stopni C przez 1 godzinę i 10 minut.

                                                                        Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                        Bardzo czekoladowe ciasto z bananami

                                                                        Składniki na czekoladowe ciasto z bananami:

                                                                        • 250 g mąki pszennej
                                                                          • 45 g kakao
                                                                            • 140 g cukry trzcinowego
                                                                              • łyżeczka cukru waniliowego
                                                                                • łyżeczka cynamonu
                                                                                  • szczypta gałki muszkatołowej
                                                                                    • 1,5 łyżeczki sody
                                                                                      • 600 g dojrzałych bananów
                                                                                        • 4 jajka
                                                                                          • 130 g gorzkiej czekolady
                                                                                            • 150 ml oleju rzepakowego

                                                                                              Składniki na polewę czekoladową:

                                                                                              • 120 g gorzkiej czekolady
                                                                                                • 3 łyżki śmietany kremówki
                                                                                                  • 0,5 łyżeczki masła

                                                                                                    Sposób przygotowania ciasta czekoladowego z bananami:

                                                                                                    1. Wszystkie suche produkty mieszamy ze sobą (przesiana mąka, proszek do pieczenia, cynamon, gałka muszkatołowa, kakao).
                                                                                                      1. Do miski wkładamy banany, rozgniatamy dodajemy olej, jajka, cukier.
                                                                                                        1. Dodajemy wszystkie mokre produkty do suchych, mieszamy.
                                                                                                          1. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
                                                                                                            1. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około godzinę.
                                                                                                              1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać śmietankę i masło.
                                                                                                                1. Polać ciasto i udekorować.

                                                                                                                  Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                  Zobacz też:

                                                                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                  Zobacz też:

                                                                                                                  Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"

                                                                                                                  Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy

                                                                                                                  Drożdżówki, kajzerki i chleb żytni – pyszne wypieki Piotra Kucharskiego

                                                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                  Autor: Jola Marat

                                                                                                                  Źródło: Beata Kartowicz

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości