Przepisy kulinarne

Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Nie masz pomysłu na deser? Skorzystaj z prostych przepisów Beaty Kartowicz na pyszne słodkości. Zobacz, jak przygotować faworki i babeczki z ciasta francuskiego, sernik z serków homogenizowanych oraz bardzo czekoladowe ciasto z bananami. Tymi wypiekami zachwycisz babcię, dziadka i całą rodzinę!

Faworki z ciasta francuskiego - błyskawiczny przepis

Składniki na faworki z ciasta francuskiego:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • cukier puder do oprószenia
  • łyżka wody
  • żółtko

Sposób przygotowania faworków z ciasta francuskiego:

  1. 1Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na paski o szerokości 2 cm.
  2. 2Na środku każdego paska ciasta, zrób nacięcie. Następnie jeden koniec paska przewijaj przez nacięcie, tak, jak zawija się faworki.
  3. 3Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C, na blaszce ułóż faworki.
  4. 4Faworki posmaruj żółtkiem.
  5. 5Piecz 15-20 minut i posyp cukrem pudrem.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Babeczki z ciasta francuskiego z kremem budyniowym i malinami

Składniki na babeczki z ciasta francuskiego:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 350 ml mleka
  • maliny, truskawki, borówki, czerwona porzeczka
  • 3 łyżki masła
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania babeczek z ciasta francuskiego:

  1. 1Budyń gotujemy jak w przepisie, studzimy.
  2. 2Ucieramy masło do konsystencji puszystego kremu, dokładamy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy. Dodajemy ubitą kremówkę ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru pudru.
  3. 3Formę do babeczek wykładamy ciastem francuskim i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 15-20 minut.
  4. 4Po ostudzeniu babeczek dekorujemy kremem świeżymi owocami i listkami mięty.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Sernik z serków homogenizowanych z kaszką manną

Składniki na sernik z serków homogenizowanych:

  • 5 serków homogenizowanych
  • 8 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 łyżek kaszki manny
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 30 dag mrożonej borówki amerykańskiej lub malin
  • duże opakowanie herbatników maślanych na spód formy
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania sernika z serków homogenizowanych:

  1. 1Formę wysmarować masłem i ułożyć na dnie herbatniki maślane.
  2. 2Całe jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę.
  3. 3Wymieszać budyń z kaszką manną i proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce i jednym serku homogenizowanym.
  4. 4Masę przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć owoce i piec w temperaturze 160-170 stopni C przez 1 godzinę i 10 minut.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Bardzo czekoladowe ciasto z bananami

Składniki na czekoladowe ciasto z bananami:

  • 250 g mąki pszennej
  • 45 g kakao
  • 140 g cukry trzcinowego
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 600 g dojrzałych bananów
  • 4 jajka
  • 130 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml oleju rzepakowego

Składniki na polewę czekoladową:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 0,5 łyżeczki masła

Sposób przygotowania ciasta czekoladowego z bananami:

  1. 1Wszystkie suche produkty mieszamy ze sobą (przesiana mąka, proszek do pieczenia, cynamon, gałka muszkatołowa, kakao).
  2. 2Do miski wkładamy banany, rozgniatamy dodajemy olej, jajka, cukier.
  3. 3Dodajemy wszystkie mokre produkty do suchych, mieszamy.
  4. 4Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. 5Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około godzinę.
  6. 6Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać śmietankę i masło.
  7. 7Polać ciasto i udekorować.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"

Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy

Drożdżówki, kajzerki i chleb żytni – pyszne wypieki Piotra Kucharskiego

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Beata Kartowicz

Pozostałe wiadomości