Materiał promocyjny

Desery dla tych, którzy dbają o sylwetkę!

Chcesz mieć smukłą sylwetkę, nie rezygnując ze smakowitych słodkości? Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło proponują desery light, które nie tylko mają mało kalorii, ale także są zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali m.in.: mus jabłkowo-gruszkowy z agarem i jagodami goji, galaretkę truskawkową na bazie soku jabłkowego i agaru oraz ciasto orkiszowe słodzone melasą.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Mus jabłkowo-gruszkowy z agarem i jagodami goji

Składniki:

4 duże jabłka

4 gruszki

½ szklanki soku jabłkowego

garstka jagód goji

czubata łyżeczka agaru

½ szklanki soku jabłkowego

jagody goji do przybrania

chipsy jabłkowe do przybrania

Przygotowanie:

Obrane i pokrojone w kostkę owoce dusimy z sokiem jabłkowym w garnku pod pokrywką. Po około 15 minutach miksujemy całość na jednolity mus (najlepiej ręcznym blenderem). Dodajemy agar rozmieszany z sokiem i dusimy jeszcze około pięć minut. Zdejmujemy z gazu, dodajemy jagody goji i przekładamy do deserowych najlepiej szklanych miseczek. Po wystudzeniu przyozdabiamy jagodami goji i chipsami jabłkowymi. Agar jest bardzo zdrowym zagęstnikiem, alternatywą dla żelatyny. Naturalny ekstrakt z alg reguluje i regeneruje układ pokarmowy. Pomaga w codziennym wypróżnieniu, obniża poziom cholesterolu, obniża przyswajanie tłuszczu, przydatny przy dietach odchudzających (pomaga ograniczyć chęć jedzenia), oczyszcza organizm z metali ciężkich i substancji radioaktywnych, zawiera dużo soli mineralnych. Jagody goji zaliczane są do grupy super pokarmów ze względu na zawartość wielu drogocennych składników. 100 g jagód goji zawiera 2500 mg naturalnej wit C., 11 minerałów, 22 pierwiastków śladowych, beta karoten, polisacharydy, zeaksantynę, wit B1, B2, B6. Pektyna znajdująca się w jabłkach ma właściwości absorbujące toksyny.

Razowe naleśniki z jogurtem, owocami i miodem

Składniki - naleśniki:

2 szklanki wody

¾ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki mąki pszennej razowej graham (najlepiej takiej drobno mielonej)

2 łyżki stopionego oleju kokosowego

szczypta soli

olej kokosowy do smażenia

truskawki, maliny (mrożone, lub świeże sezonowe)

jogurt typu greckiego (bez dodatku mleka w proszku)

miód, lub melasa

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta miksujemy w blenderze. Jeśli ciasto jest za rzadkie lub za gęste dodajemy wody lub mąki. Naleśniki smażymy rozprowadzając ciasto cienką warstwą po patelni. Naleśniki muszą być bardzo cienkie, żeby były smaczne. Bardzo dobry jest do tego celu prosty przyrząd do rozprowadzania ciasta w kształcie litery T. Można go zrobić samemu z kawałka listewki i patyczka, lub zamówić w specjalistycznym sklepie internetowym. Ciasto rozprowadza się obracając „odwróconą literą T” tak, by powstał cienki naleśnik. Po rozprowadzeniu cista smarujemy jego powierzchnie olejem kokosowym i smażymy przez chwilę. Przewracamy i smażymy dosłownie chwilkę. Upieczone naleśniki nadziewamy lekko podduszonymi owocami. Podajemy z jogurtem, polane melasą lub miodem. Naleśniki razowe zawierają błonnik i węglowodany złożone, przez co korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Posłodzone miodem, bez dodatku cukru mogą być nawet głównym posiłkiem, a nie tylko deserem. Olej kokosowy nie rozkłada się w wysokich temperaturach, nie tworzą się wolne rodniki. Proces trawienia tłuszczu kokosowego odbywa się bez udziału enzymów, przez co jesz tłuszcz i chudniesz. Olej kokosowy zamienia się w energię która pobudza nasz metabolizm.

Galaretka truskawkowa na bazie soku jabłkowego i agaru

Składniki:

125 g truskawek sezonowych (lub mrożonych, mogą tez być inne owoce jagodowe itp.)

½ litra soku jabłkowego 100 %

1 łyżka agaru

Przygotowanie:

Sok jabłkowy gotujemy około10 minut z agarem i zalewamy truskawki (jeśli używamy mrożonych owoców, najpierw musimy je rozmrozić). Odstawiamy do lodówki na parę godzin, aż galaretka stężeje.

Ciasto orkiszowe słodzone melasą, przekładane dżemem daktylowo-żurawinowym

Składniki:

1 ½ szklanki mąki orkiszowej typ 700

½ szklanki miodu lub melasy

5 łyżek oleju

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

około szklanka zimnej wody

2 łyżki octu

dżem daktylowo-żurawinowy:

2 duże kalifornijskie śliwki

8 daktyli

½ szklanki rodzynek

½ szklanki żurawiny

około ½ szklanki wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i ubijamy trzepaczką, tak by nie powstały grudki. Na koniec dodajemy ocet i energicznie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Formę do tortu smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni bez termoobiegu. Pieczemy na złocistobrązowy kolor, między 45-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe. Po nakłuciu w środku ciasta powinien być suchy. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Przecinamy na 3 części i przekładamy dżemem: Wszystkie składniki gotujemy przez chwilę, aż daktyle zmiękną i miksujemy na jednolitą masę w blenderze. W razie potrzeby dolewamy trochę wody i miksujemy jeszcze chwilę. Bardzo ważne jest, by dżem miał jednolitą konsystencję.

Kruche babeczki na bazie oleju kokosowego i melasy z musem czekoladowym z surowego kakao

Składniki:

¾ szklanki mąki pszennej razowej graham (takiej drobno mielonej)

50 g oleju kokosowego

30 g melasy (orkiszowa, trzcinowa, jęczmienna, syrop z agawy - do wyboru) lub miodu

szczypta soli

nadzienie:

2 banany (najlepiej ekologiczne)

2 łyżki najlepiej surowego kakao (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością, lub przez Internet)

1 łyżka oleju kokosowego

opcjonalnie ziarenka z laski wanilii, lub cukier z prawdziwą wanilią

Przygotowanie:

Mąkę pszenną razową mieszamy z olejem kokosowym, melasą i solą. Zagniatamy z ciasta kulkę. Jeśli się nie klei, dodajemy odrobinę wody. Ciasto wstawiamy do lodówki na 15 minut. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka lub dzielimy na kulki. Foremki do babeczek smarujemy olejem kokosowym i wypełniamy warstwą ciasta grubości około ½ cm. Wstawiamy na chwilę do lodówki (około10 minut) i pieczemy w temp 200 stopni na złoty kolor. Po około10 minutach zmniejszamy temp. do 185 stopni, tak by spody do babeczek równo się upiekły i nie przypaliły się. Nadzienie: Banany miksujemy w małym blenderze z pozostałymi składnikami. Możemy dodać ziarenka z wanilii. Upieczone wystudzone babeczki wypełniamy musem bananowo-czekoladowym. Surowe kakao przetwarzane jest w niskich temperaturach przez co zwiera bardzo dużo przeciwutleniaczy i łatwo przyswajalnego magnezu i żelaza. Korzystnie wpływa na serce i uwalnia od stresu. Surowe kakao (nieprzegrzane podczas obróbki) zalicza się do kategorii super żywności ze względu na bardzo wysokie wartości odżywcze.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości