Przepisy kulinarne

Deser z kaszy manny z żurawiną i musem malinowym

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszne dania z kasz: kaszę gryczaną z pieczonym burakiem, rukolą, kozim serem i pistacjami; kaszę durum z łososiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i sosem pomarańczowym; sałatkę z „grubą” kaszą jęczmienną z awokado, granatem, ogórkiem i orzechami w sosie koperkowym oraz kokosowy deser z kaszy manny z żurawiną i musem malinowym.

Kasza gryczana z pieczonym burakiem, rukolą, kozim serem i pistacjami

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej

2 buraki

garść rukoli

100 g koziego sera (może być rolada)

50 g obranych pistacji

1 łyżka octu balsamicznego

3 łyżki oleju

sól

pieprz

1 łyżka sosu sojowego

1 czerwona cebula

Przygotowanie:

Upiecz buraki w folii z 1 łyżką octu balsamicznego i 1 łyżką oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu. Każdego zawiń osobno w folię i nakłuj widelcem. Piecz ok. godzinę w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną czerwoną cebulę. Dodaj ostudzonego buraka startego na tarce o grubych oczkach. Dodaj sos sojowy. Następnie dodaj kaszę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj rukolę. Przełóż na talerz, dekorując kawałkami sera i pistacjami.

Kasza durum z łososiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i sosem pomarańczowym

Składniki:

1 szklanka ugotowanej drobnej kaszy durum

100 g wędzonego łososia

garść świeżych liści szpinaku

6 suszonych pomidorów w oleju

1 łyżka sosu sojowego

2 ząbki czosnku drobno posiekane

sól

pieprz

1 łyżka oliwy

Sos pomarańczowy:

1 szklanka soku pomarańczowego

skórka z 1 pomarańczy

1 łyżka miodu

szczypta świeżego imbiru

olej do podsmażenia

1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 drobno posiekana szalotka

Przygotowanie:

Na łyżce oliwy podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj pokrojone suszone pomidory i szpinak. Dokładnie wymieszaj z sosem sojowym. W rondelku na łyżce oliwy podsmaż imbir i szalotkę, dodaj sok z pomarańczy i skórkę wraz z miodem i gotuj ok. 10 min. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, rozrobioną w zimnej wodzie i wlej do sosu. Na talerzu ułóż kaszę na środku, dodaj na wierzch wędzonego łososia i udekoruj sosem pomarańczowym.

Sałatka z „grubą” kaszą jęczmienną z awokado, granatem, ogórkiem i orzechami w sosie koperkowym

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy grubej w warzywnym wywarze

1 awokado

1/2 granata

1 ogórek zielony

garść rukoli

garść kiełków słonecznika

sól

pieprz

100 g sera gorgonzola

Sos:

1/2 pęczka koperku

1 łyżka oliwy cytrynowej

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Do miski wrzuć ugotowaną i ostudzoną kaszę. Dodaj pokrojone w łódki awokado, ogórka w pokrojonego w kostkę i ziarenka granatu. Do tego dodaj pokrojony na mniejsze kawałki ser gorgonzola, ozdób rukolą oraz kiełkami słonecznika. By przygotować sos, drobno posiekaj koperek i wymieszaj go z sokiem pomarańczowym, oliwą oraz sosem sojowym. Sałatkę należy jeść na zimno.

Kokosowy deser z kaszy manny z żurawiną i musem malinowym

Składniki:

3 łyżeczki kaszy manny

1/2 litra mleka kokosowego

1 łyżka masła

szczypta soli

1 łyżka cukru trzcinowego

skórka z 1 limonki

szczypta cynamonu

1/2 mango pokrojonego w drobną kostkę

1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie i ostudzonej

Mus malinowy:

1 szklanka malin

1 łyżka cukru pudru

100 g ciemnej czekolady startej na tarce o drobnych oczkach

Przygotowanie:

Z 1/2 litra zimnego mleka odlej 3/4 szklanki mleka kokosowego i wsyp do niego kaszę manny i dobrze wymieszaj. Resztę mleka zagotuj z dodatkiem szczypty soli, cukru i łyżeczki masła.

Do gotującego się mleka wlej namoczoną kaszkę. Mieszaj szybko trzepaczką, by nie powstały grudki i gotuj według przepisu na opakowaniu, aż do gęstości. Dodaj skórkę z limonki, mango i szczyptę cynamonu. Ostudź. Następnie dodaj żelatynę i przełóż do pucharków lub miseczek, i wstaw do lodówki aż zastygnie. W tym czasie przygotuj mus z malin, czyli zmiksuj maliny z cukrem pudrem. Po zastygnięciu polej deser musem i udekoruj startą czekoladą.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości