Zielone dania Darii Ładochy. Jak połączyć ze sobą warzywa, by zjeść pożywne i smaczne potrawy?

Sezon na szparagi w pełni! Jakie mają właściwości?
Awokado, szparagi, bób, szpinak, rukola, sałata rzymska, koperek, cukinia i zielona papryka - to tylko część dostępnych w Polsce zielonych warzyw, z których można wyczarować niezwykłe dania. Sałatki, dania obiadowe na zimno i ciepło. Takie propozycje odnajdziecie dziś w kuchni Dzień Dobry TVN. Zainspirujcie się nimi.

Sałatka z awokado, szparagami i bobem

Składniki na sałatkę z awokado:

  • garść liści szpinaku
    • garść rukoli
      • ½ sałaty rzymskiej
        • 1 awokado
          • pęczek szparagów
            • szklanka bobu
              • 2 łyżki obranych pistacji
                • sól, pieprz
                  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki

                    Składniki na sos do sałatki z awokado:

                    • 3 łyżki oliwy z oliwek
                      • sok z 1 cytryny
                        • 1 łyżka musztardy francuskiej
                          • 1 łyżeczka miodu
                            • 1 łyżka posiekanego koperku

                              Jak przygotować sałatkę z awokado?

                              1. Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Szparagi grilluj z czosnkiem na patelni.
                                1. Pistacje utłucz w moździerzu na mniejsze kawałki.
                                  1. Sałatę rzymską porwij i ułóż na półmisku wraz z szpinakiem i rukolą. Dodaj awokado pokrojone w łódeczki i skropione sokiem z cytryny. Dodaj bób obrany ze skórki oraz szparagi. Na wierzch posyp pistacje. Wszystkie składniki sosu wymieszaj i polej przygotowaną sałatę. Dopraw solą i pieprzem.

                                    Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                    Makaron szpinakowy z cukinią, szparagami i zieloną papryką

                                    Składniki na makaron szpinakowy z warzywami:

                                    • 200 g makaronu ze szpinaku (zielony)
                                      • 1 cukinia pokrojona w słupki
                                        • pęczek szparagów
                                          • 1 zielona papryka
                                            • 1 opakowanie słodkiej śmietanki 30%
                                              • 2-3 łyżki zielonego pesto
                                                • garść kaparów
                                                  • pęczek zielonej pietruszki
                                                    • sól, pieprz
                                                      • skórka z limonki
                                                        • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
                                                          • 1 cebula pokrojona w kostkę
                                                            • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
                                                              • 1 łyżka startego parmezanu

                                                                Jak przygotować makaron szpinakowy z warzywami?

                                                                1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, podczas odcedzania zostaw szklankę wody, w której gotował się makaron.
                                                                  1. W szerokim rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj cukinię pokrojoną w słupki, szparagi pokrojone na mniejsze kawałki, paprykę pokrojoną w kostkę i podsmaż na wysokiej temperaturze, aż warzywa zrobią się chrupiące. Następnie dodaj makaron z pozostawioną wodą, w której się gotował.
                                                                    1. Dodaj śmietankę, pesto i kapary, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę, parmezan i skórkę z limonki startą na tarce o małych oczkach. Dopraw solą i pieprzem.

                                                                      Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                      Pikantny krem z groszku z pieczoną cukinią, miętą i pestkami dyni

                                                                      Składniki na pikantny krem z zielonego groszku:

                                                                      • 400 g świeżego, lub mrożonego groszku
                                                                        • 2 średnie cukinie
                                                                          • 300 g liści szpinaku
                                                                            • 2 zielone papryczki chili
                                                                              • 1 cebula
                                                                                • 3 ząbki czosnku
                                                                                  • 3 ziemniaki
                                                                                    • 1,5 l wywaru z jarzyn
                                                                                      • 3 łyżki pesto z dyni
                                                                                        • pęczek mięty
                                                                                          • sok z 2 limonek
                                                                                            • sól, pieprz
                                                                                              • 1 łyżka zielonego pesto
                                                                                                • 2-3 łyżki z oliwy
                                                                                                  • suszone oregano
                                                                                                    • 1 łyżka musztardy francuskiej

                                                                                                      Jak przygotować pikantny krem z zielonego groszku?

                                                                                                      1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Cukinię pokrój na cienkie plastry, ułóż na papier, posyp solą, pieprzem, oregano i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 st. C z termoobiegiem. Piecz, aż cukinia zrobi się rumiana.
                                                                                                        1. W garnku rozgrzej oliwę dodaj posiekaną cebulę, czosnek i chili. Zeszklij, następnie dodaj groszek, zalej wywarem i gotuj. Jeśli używasz groszku mrożonego, dodaj od razu ziemniaki pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem, gotuj do miękkości.
                                                                                                          1. Do zupy dodaj upieczoną cukinię, ale pozostaw kilka plasterków do dekoracji. Następnie dodaj miętę, szpinak musztardę oraz pesto i zmiksuj zupę na krem (nie musi być bardzo gładki).
                                                                                                            1. Na suchej patelni upraż pestki dyni. Zupę przełóż do miseczek, udekoruj plastrami cukinii, pestkami dyni i liśćmi świeżej mięty, skrop na wierzchu sokiem z limonki.

                                                                                                              Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                              Pieczony zielony kalafior z salsą z zielonych pomidorów z bazylią i oliwkami

                                                                                                              Składniki na pieczonego kalafiora z salsą z pomidorów:

                                                                                                              • 1 duży zielony kalafior, obrany z liści
                                                                                                                • 500 g zielonych pomidorów
                                                                                                                  • 5 ząbku czosnku
                                                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                                                      • sok z cytryny
                                                                                                                        • pęczek liści bazylii
                                                                                                                          • zielona papryczka chili
                                                                                                                            • 100 g zielonych oliwek dobrej jakości
                                                                                                                              • 1 łyżka posiekanej drobno zielonej pietruszki
                                                                                                                                • gałązki świeżego oregano
                                                                                                                                  • 3 łyżki oliwy z oliwek

                                                                                                                                    Składniki na marynatę do pieczonego kalafiora:

                                                                                                                                    • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                                                      • 1 łyżka musztardy francuskiej
                                                                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                                                                          • szczypta oregano

                                                                                                                                            Jak przygotować pieczonego kalafiora z salsą z pomidorów?

                                                                                                                                            1. Nastaw piekarnik na 220 st. C z termoobiegiem. Składniki marynaty wymieszaj dokładnie i posmaruj pędzelkiem kalafiora. Wstaw do piekarnika i piecz, aż zrobi się rumiany.
                                                                                                                                              1. W tym czasie przygotuj salsę. Czosnek drobno posiekaj, lub przeciśnij przez praskę. Pomidory posiekaj na mniejsze kawałki (jeśli mają grubą skórkę to ją zdejmij). Dodaj posiekaną bazylię oraz pietruszkę, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Dodaj oliwki przekrojone na pół. Całość wymieszaj, dodaj posiekaną papryczkę chili i udekoruj listkami oregano. Podawaj z upieczonym kalafiorem.

                                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                                20 najzdrowszych warzyw świata. Co znalazło się na szczycie listy? "To przypomina trochę rzodkiewkę"

                                                                                                                                                Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie?

                                                                                                                                                Płynny chlorofil to kolejny głośny trend internetu - czy faktycznie pomaga na trądzik?

                                                                                                                                                Obejrzyj również: Sezon na szparagi w pełni! Jakie mają właściwości?

                                                                                                                                                x-news

                                                                                                                                                Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk

                                                                                                                                                Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości