Dania z warzywami wg Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski i jego przepisy na: rybę na tłuczonym groszku, sałatkę z dyni, polędwiczkę z sałatką i sałatkę z fasolą.

Ryba na tłuczonym groszku

Składniki:

2 kawałki dorsza

sól i pieprz

świeży tymianek

oliwa z oliwek

100 g boczku wędzonego

1 cebula

2 puszki groszku Bonduelle

2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Rybę przyprawić solą, pieprzem i listkami tymianku. Skropić oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozgrzać piekarnik do 140ºC.

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Dodać posiekaną w kostkę cebulkę i podsmażyć. Dodać groszek i masło. Podgrzać przez kilka minut. Doprawić pieprzem.

Do piekarnika wstawić rybę i piec około 5-6 minut.

Groszek przed podaniem lekko rozgnieść.Wyłożyć na talerz, na nim ułożyć upieczoną rybę. Skropić oliwą z oliwek

Sałatka z pieczonej dyni i ciecierzycy

Składniki:

0,5 dyni hokkaido

3-4 liście jarmużu

2 puszki ciecierzycy Bonduelle

sól i pieprz

oliwa z oliwek

2 łyżki czarnego sezamu

2 łyżki białego sezamu

Sos:

2 łyżki pasty tahini

sok wyciśnięty z jednej cytryny

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka kminu rzymskiego

pieprz

woda

Sposób przygotowania:

Dynie pokroić w kostkę (1 cm). Jarmuż porwać na kawałki. Warzywa ułożyć na blaszce do pieczenia, przyprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC na 15 minut.

Do upieczonych warzyw dodać ciecierzycę i wymieszać.

Tahinę wymieszać z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, kminem i pieprzem. Dodać tyle wody aby powstał gęsty sos. Oba rodzaje sezamu podprażyć.

Warzywa polać sosem i posypać sezamem.

Polędwiczka z sałatką z kukurydzy

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

4 ząbki czosnku

1 łyżka miodu

0,5 łyżki sosu sojowego

sól i pieprz

1 czerwona papryka

1 ostra papryczka chilli

1 cukinia

1 puszka kukurydzy Bonduelle

1 pęczek natki pietruszki

oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę wieprzową, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnie z olejem i obsmażyć mięso z każdej strony. Miód wymieszać z posiekanym czosnkiem i sosem sojowym. Marynatą posmarować mięso i dusić na wolnym ogniu około 15 minut.

Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną ostra papryczkę i cukinię pokrojoną w plasterki. Całość razem smażyć przez kilka minut.Pod koniec dodać kukurydzę i natkę pietruszki. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem.

Sałatkę podawać z polędwiczką wieprzową.

Sałatka z fasolą

Składniki:

2 puszki fasoli Bonduelle

1 awokado

1 czerwona papryka

1 mango

200 g ugotowanego ryżu basmati

pęczek kolendry

sól i pieprz

2 tortille

oliwa z oliwek

Sos:

4 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka kminu rzymskiego

skórka z limonki

Awokado, czerwoną paprykę i mango pokroić w kostkę. Dodać fasole i ugotowany ryż. Kolendrę posiekać i dodać do warzyw. Tortillę pokroić w trójkąty, skropić oliwą i upiec na patelni aż będą chrupiące.

Śmietanę wymieszać z kminem i skórką z limonki. Sosem polać sałatkę. Podawać z chrupiącymi tortillami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN