Dania z serem pleśniowym

W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Sebastian Olma przygotował dania z serem pleśniowym: tosty z chleba pszennego na zakwasie z wędzonym pstrągiem, serem Brie i salsą pomidorową z zielonym pieprzem; podpłomyki z pesto ziołowym, serem gorgonzola, orzechami nerkowca, pieczonymi zimowymi warzywami i kremowym żółtkiem oraz zapiekankę makaronową z polskim serem Frontiera Blue, kalafiorem, liśćmi młodego szpinaku i chrzanem.

Tosty z chleba pszennego na zakwasie z wędzonym pstrągiem, serem Brie i salsą pomidorową z zielonym pieprzem

Składniki:

  • 1/2 bochenka chleba pszennego na zakwasie
    • 200 g filetu z wędzonego pstrąga
      • 1 opakowanie (200 g) sera Brie naturalnego
        • 4 świeże pomidory
          • 1 duża czerwona cebula czerwona
            • 5 ząbków czosnku
              • 50 g czarnych oliwek
                • po 25 g świeżych ziół: bazylii, natki pietruszki, kolendry
                  • 100 ml oliwy z oliwek
                    • 2 łyżki zielonego pieprzu w zalewie
                      • szczypta soli
                        • roszponka – do dekoracji

                          Przygotowanie:

                          Salsa pomidorowa: pomidory kroimy w kostkę grubości około 1/2 cm, następnie lekko solimy i odkładamy na sitko, aby pozbyć się wody, którą „puszczą”. Oliwki, cebulę i czosnek kroimy na mniejsze kawałki, a świeże zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, zielony pieprz i doprawiamy do smaku szczyptą soli.

                          Chleb pszenny kroimy na plastry o grubości około centymetra, doprawiamy oliwą, solą i lekko smarujemy karmelizowanym czosnkiem i przypiekamy na patelni lub w tostownicy. Do jednej porcji potrzebujemy 2 kromki chleba.

                          Na przypieczonej kromce układamy salsę, plastry wędzonego pstrąga i pokrojony w plasterki ser Brie. Całość zapiekamy w piekarniku lub tosterze. Gotowe tosty przekrawamy na pół i dekorujemy świeżą roszponką.

                          Zobacz także:

                          Międzynarodowy dzień pizzy- święto placka rodem z Włoch

                          Przepis na pączki, łatwy i przyjemny

                          Podpłomyk z pesto ziołowym, serem gorgonzola, orzechami nerkowca, pieczonymi zimowymi warzywami i kremowym żółtkiem

                          Składniki:

                          • 200 g sera gorgonzola
                            • 4 jajka
                              • 3 kolorowe buraki
                                • 2 marchewki
                                  • 2 pietruszki
                                    • 2 gałązki jarmużu
                                      • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                        • 1 łyżka soli w płatkach
                                          • tymianek – do smaku
                                            • szczypta soli
                                              • olej roślinny

                                                Podpłomyk:

                                                • 500 g mąki pszennej
                                                  • 7 g suszonych drożdży
                                                    • 1 łyżka soli
                                                      • 300 ml ciepłej wody
                                                        • zioła prowansalskie – do smaku

                                                          Pesto:

                                                          • 100 g orzechów nerkowca
                                                            • 100 g rukoli
                                                              • 100 ml oliwy z oliwek
                                                                • 3 ząbki czosnku

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Warzywa umyj, przełóż na folię aluminiową, dodaj oliwę, sól i tymianek. Piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Po upieczeniu obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki.

                                                                  Podpłomyk: wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wyjmij i uformuj dowolne kawałki, przełóż na pergamin i znów odstaw do lekkiego wyrośnięcia. Podpłomyki piecz w piekarniku nagrzanym do 195 st. C przez około 12-15 minut.

                                                                  Pesto: wszystkie składniki dokładnie utrzyj w moździerzu i ewentualnie dopraw solą.

                                                                  Na upieczone podpłomyki nałóż pesto, pieczone warzywa, kawałki sera i surowe żółtko. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na około 5 minut, aby całość lekko się zapiekła.

                                                                  Liście jarmużu podsmaż na oleju roślinnym na patelni, wyjmij na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i przypraw solą do smaku.

                                                                  Po wyjęciu podpłomyków z piekarnika, udekoruj liśćmi smażonego jarmużu.

                                                                  Zapiekanka makaronowa z polskim serem Frontiera Blue, kalafiorem, liśćmi młodego szpinaku i chrzanem

                                                                  Składniki:

                                                                  • 200 g makaronu kolanka
                                                                    • 100 g masła
                                                                      • 150 g mąki pszennej
                                                                        • 500 ml mleka
                                                                          • 200 g sera Frontiera Blue
                                                                            • sól do smaku
                                                                              • czarny pieprz do smaku
                                                                                • 1 kalafior
                                                                                  • 1 opakowanie (125 g) młodego szpinaku
                                                                                    • 50 g chrzanu tartego w słoiczku
                                                                                      • 100 g sera Cheddar

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Ugotuj makaron we wrzącej, posolonej wodzie, mieszając od czasu do czasu, aż będzie al dente (przez około 8 minut), na koniec odcedź.

                                                                                        Roztop masło w rondelku na średnim ogniu, dodaj mąkę i gotuj przez około 2-3 minuty. Następnie powoli dolewaj mleko, cały czas mieszając. Gdy sos będzie gęsty i gładki, dodaj sól, pieprz czarny i ser Frontiera Blue. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 2 minuty, aż ser się rozpuści.

                                                                                        Do ugotowanego makaronu dodaj sos, pokrojony kalafior, chrzan w słoiczku i szpinak. Całość wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym Cheddarem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Piecz przez około 10-12 minut, aż całość się zapiecze na złoto-brązowy kolor.

                                                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości