Dania z piekarnika: łosoś, karpatka i bajgle - przepisy Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek
W piekarniku można przygotować rozmaite pyszne obiady dla całej rodziny. Jak zrobić łososia z warzywami, karpatkę z truskawkami i dzikim bzem oraz bajgle z pastą rybną i jajkiem? Sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego, które prezentuje w kuchni Dzień Dobry TVN.

Łosoś z warzywami - przepis

Składniki:

  • 1 łosoś jurajski
    • 2 pęczki koperku
      • 100 g miękkiego masła
        • 4 ząbki czosnku
          • skórka otarta z jednej cytryny
            • 1 kg młodych ziemniaków
              • pęczek rzodkiewek
                • 2 kalarepy
                  • oliwa z oliwek
                    • sól i pieprz

                      Sposób przygotowania:

                      1. Łososia oczyść i lekko ponacinaj w kilku miejscach.
                        1. Pęczek koperku i czosnek posiekaj, następnie wymieszaj z masłem, dopraw solą i pieprzem.
                          1. Smakowym masłem natrzyj łososia i odstaw, aby lekko się zamarynował.
                            1. Ziemniaki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
                              1. Rzodkiewkę oczyść, kalarepy obierz i pokrój na kawałki o podobnej wielkości, co ziemniaki.
                                1. Wszystkie warzywa ułóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem.
                                  1. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 15 minut, aż będą w połowie upieczone.
                                    1. Po tym czasie połóż na nich łososia i piecz kolejne 20-25 minut.
                                      1. Warzywa przed podaniem posyp posiekanym koperkiem i podawaj z kawałkami łososia.

                                        Karpatka z truskawkami i dzikim bzem - przepis

                                        Składniki na ciasto:

                                        • 200 ml wody
                                          • 300 ml mleka
                                            • 2 łyżeczki cukru
                                              • 2 łyżeczki soli
                                                • 230 g masła
                                                  • 280 g mąki pszennej tortowej
                                                    • 8 jajek

                                                      Składniki na krem:

                                                      • 500 g truskawek
                                                        • 300 g tłustego twarogu
                                                          • 250 g mascarpone
                                                            • cukier puder
                                                              • 7-8 baldachów kwiatów dzikiego bzu

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
                                                                  1. Wodę z mlekiem, cukrem, solą i masłem zagotuj.
                                                                    1. Do gorącej masy dodaj mąkę i bardzo energicznie wymieszaj, aż zrobi się zwarte ciasto, odstaw na 10-15 minut, aby przestygło.
                                                                      1. Do ciasta wbijaj po jednym jajku i dokładnie mieszaj. Gdy jajko połączy się z ciastem, dodaj kolejne, aż dodasz wszystkie.
                                                                        1. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na nim połowę ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut.
                                                                          1. Czynność powtórz z drugą częścią ciasta.
                                                                            1. W czasie, gdy pieką się blaty ciasta, przygotuj krem. Twaróg zmiksuj ze 100 g truskawek i 3-4 łyżkami cukru pudru.
                                                                              1. Następnie dodaj mascarpone, resztę truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki i wymieszaj.
                                                                                1. Dodaj do kremu kwiatki z 5-6 baldachów kwiatów bzu i wymieszaj.
                                                                                  1. Krem rozsmaruj na blacie ciasta, przykryj drugim blatem. Posyp cukrem pudrem i posyp kwiatkami czarnego bzu.

                                                                                    Bajgle z pastą rybną i jajkiem

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • około 150 g upieczonego mięsa z łososia
                                                                                      • 1 wędzona makrela
                                                                                        • 1 świeży ogórek
                                                                                          • 1 małą cebula
                                                                                            • 3-4 rzodkiewki
                                                                                              • pęczek szczypiorku
                                                                                                • sól i pieprz
                                                                                                  • 1 łyżka majonezu
                                                                                                    • 1 łyżka jogurtu naturalnego
                                                                                                      • 1 łyżeczka musztardy
                                                                                                        • kilka listków świeżej sałaty
                                                                                                          • 2 bajgle
                                                                                                            • 4 jajka
                                                                                                              • masło

                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                1. Mięso z upieczonego łososia podziel na mniejsze kawałki.
                                                                                                                  1. Mięso z makreli obierz z kości i wymieszaj z łososiem. Ogórka przekrój wzdłuż i łyżką wyskrob gniazdo nasienne, następnie pokrój w drobną kostkę i dodaj do ryby.
                                                                                                                    1. Cebulę, rzodkiewkę i szczypiorek posiekaj drobno i dodaj do pasty rybnej.
                                                                                                                      1. Do całości dodaj majonez, jogurt i musztardę. Wszystko dobrze dopraw solą i pieprzem.
                                                                                                                        1. Bajgle podpiecz na patelni, obficie obłóż sałatą i posmaruj pastą rybną.
                                                                                                                          1. Jajka usmaż na maśle i połóż na bajglach.

                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek

                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                            Pozostałe wiadomości