Smażony ryż z sezonowymi warzywami i rodzynkami - przepis
Składniki:
- ok. 350-400g ugotowanego ryżu
- Kawałki sezonowych warzyw, u mnie: kawałek cukinii, kawałek papryki, garść szpinaku, kawałek pora
- 3 łyżki Pasty do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym Winiary
- 1 łyżka rodzynek
- Pęczek ulubionych ziół, np. bazylia i natka
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Warzywa pokrój w małe cząstki o dowolnym kształcie. Liście szpinaku zostaw w całości.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie dodaj warzywa i smaż je co jakiś czas mieszając, na małej mocy kuchenki.
- Po 3 minutach dodaj rodzynki oraz Pastę do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym Winiary. Smaż całość 3 minuty.
- Następnie dodaj ryż. Smaż całość przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Utrzymuj niską moc kuchenki.
- Podawaj z posiekanymi ziołami.
Kalafior stir fry z ziołami i orzechami - przepis
Wykorzystujemy całego kalafiora, wraz z łodygą i liśćmi.
Składniki:
- Kalafior
- 3-4 łyżki Pasty do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem Winiary
- 1/2 pęczka kolendry
- 1/2 pęczka szczypiorku
- Garść orzechów ziemnych
- Dowolny dodatek: makaron, makaron soba, makaron ryżowy, ryż, etc. – może być to makaron już wcześniej ugotowany, który został np. z „wczorajszego obiadu”
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kalafior podziel na 3 cześć: łodyga, róża, liście. Łodygę obierz, następnie pokrój w cienkie półtalarki.
- Różę podziel na mniejsze różyczki, liście drobno posiekaj.
- Zioła drobno posiekaj.
- Orzechy upraż na suchej patelni, następnie drobniutko posiekaj.
- Na patelni rozgrzej sporo oleju. Rozgrzej tak, żeby tłuszcz był bardzo gorący, ale nie może się dymić. Następnie dodaj wszystkie częściej kalafiora i smaż ciągle mieszając, do momentu aż wszystko złapie brązowy kolor, ale wciąż kalafior będzie al dente. Czyli przez około 4-5 minut.
- Po tym czasie zmniejsz ogień i dodaj Pastę do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem Winiary. Smaż jeszcze przez minutę.
- Gotowego kalafiora podawaj z wybranym dodatkiem, z ziołami i orzechami.
Smażona dynia ze skórką z grzybami oraz z okrasą z domowej bułki tartej - przepis
Składniki:
- ok. 250-300g dyni ze skórką (piżmowa lub hokkaido)
- 150g boczniaków lub pieczarek
- 2 łyżki Pasty do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem Winiary
- Puszka ciecierzycy (odsączona z wody)
- Kawałek czerstwego pieczywa, dowolnego (około 3 kromki lub jedna bułka)
- Skórka z jednej cytryny
- 1 łyżka suszonego tymianku
- Czarny pieprz
- Sól
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Czerstwe pieczywo zblenduj w malakserze lub za pomocą blendera używając przy tym kielich.
- Następnie wymieszaj zblendowane pieczywo ze skórką z cytryny, tymiankiem, odrobiną soli i ze sporą ilością czarnego pieprzu
- Dyni nie obieraj. Pokrój w cienkie talarki. Z kolei grzyby pokrój w mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej sporo tłuszczu, następnie dodaj dynię, grzyby, ciecierzycę oraz Pastę do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem Winiary.
- Smaż całość na średniej mocy kuchenki przez około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Na koniec posyp danie przygotowaną aromatyczną bułką tartą i gotowe.
Fasolka duszona na patelni w sosie z przejrzałych pomidorów - przepis
Możemy użyć fasolkę w puszce lub wybrać tańszą wersję, czyli namoczyć większą ilość fasolki, ugotować, wyprocjować i zamrozić. Taką fasolkę potem można zamienić na pastę na kanapki. Wystarczy ją zblendować.
Składniki:
- Puszka fasolki lub taka sama ilość suchej-ugotowanej
- Przejrzały duży pomidor
- 1 łyżka Pasty do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym Winiary
Sposób przygotowania:
- Pomidora zetrzyj na tarce na grubych oczkach, tak żeby w dłoni została sama skórka.
- Fasolkę połącz w rondelku z pomidorem oraz Pastą do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym Winiary. Całość duś na małej mocy kuchenki pod przykryciem przez 15 minut.
- Po tym czasie fasolka jest gotowa do spożycia. Możesz też ją zblendować na pastę. Jeśli pasta będzie za rzadka można dodać więcej fasoli, która zagęści masę.
Zobacz także:
- Parmezanowa polenta z leśnymi grzybami - przepis Martyny Chomackiej
- Letni wysyp grzybów - gdzie i jak ich szukać? Zobacz mapę grzybów
- Idealny sos grzybowy - jak go przygotować i z czym podawać?
Źródło: Jagna Niedzielska
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: