Materiał promocyjny

Proste dania z patelni z dodatkiem pasty warzywnej - przepisy Jagny Niedzielskiej

Jak i co gotować, by nie marnować?
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem proste i pyszne dania, których smak wzbogacił dodatek pasty do dań z patelni Winiary. Sprawdź przepisy na smażony ryż z sezonowymi warzywami i rodzynkami, kalafior stir fry z ziołami i orzechami, dynię z grzybami i pastę z fasolki z pomidorami. Przygotowała je Jagna Niedzielska

Smażony ryż z sezonowymi warzywami i rodzynkami - przepis

Składniki:

  • ok. 350-400g ugotowanego ryżu
    • Kawałki sezonowych warzyw, u mnie: kawałek cukinii, kawałek papryki, garść szpinaku, kawałek pora
      • 3 łyżki Pasty do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym Winiary
        • 1 łyżka rodzynek
          • Pęczek ulubionych ziół, np. bazylia i natka
            • Olej do smażenia

              Sposób przygotowania:

              1. Warzywa pokrój w małe cząstki o dowolnym kształcie. Liście szpinaku zostaw w całości.
                1. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie dodaj warzywa i smaż je co jakiś czas mieszając, na małej mocy kuchenki.
                  1. Po 3 minutach dodaj rodzynki oraz Pastę do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym Winiary. Smaż całość 3 minuty.
                    1. Następnie dodaj ryż. Smaż całość przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Utrzymuj niską moc kuchenki.
                      1. Podawaj z posiekanymi ziołami.

                        Kalafior stir fry z ziołami i orzechami - przepis

                        Wykorzystujemy całego kalafiora, wraz z łodygą i liśćmi.

                        Składniki:

                        • Kalafior
                          • 3-4 łyżki Pasty do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem Winiary
                            • 1/2 pęczka kolendry
                              • 1/2 pęczka szczypiorku
                                • Garść orzechów ziemnych
                                  • Dowolny dodatek: makaron, makaron soba, makaron ryżowy, ryż, etc. – może być to makaron już wcześniej ugotowany, który został np. z „wczorajszego obiadu”
                                    • Olej do smażenia

                                      Sposób przygotowania:

                                      1. Kalafior podziel na 3 cześć: łodyga, róża, liście. Łodygę obierz, następnie pokrój w cienkie półtalarki.
                                        1. Różę podziel na mniejsze różyczki, liście drobno posiekaj.
                                          1. Zioła drobno posiekaj.
                                            1. Orzechy upraż na suchej patelni, następnie drobniutko posiekaj.
                                              1. Na patelni rozgrzej sporo oleju. Rozgrzej tak, żeby tłuszcz był bardzo gorący, ale nie może się dymić. Następnie dodaj wszystkie częściej kalafiora i smaż ciągle mieszając, do momentu aż wszystko złapie brązowy kolor, ale wciąż kalafior będzie al dente. Czyli przez około 4-5 minut.
                                                1. Po tym czasie zmniejsz ogień i dodaj Pastę do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem Winiary. Smaż jeszcze przez minutę.
                                                  1. Gotowego kalafiora podawaj z wybranym dodatkiem, z ziołami i orzechami.

                                                    Smażona dynia ze skórką z grzybami oraz z okrasą z domowej bułki tartej - przepis

                                                    Składniki:

                                                    • ok. 250-300g dyni ze skórką (piżmowa lub hokkaido)
                                                      • 150g boczniaków lub pieczarek
                                                        • 2 łyżki Pasty do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem Winiary
                                                          • Puszka ciecierzycy (odsączona z wody)
                                                            • Kawałek czerstwego pieczywa, dowolnego (około 3 kromki lub jedna bułka)
                                                              • Skórka z jednej cytryny
                                                                • 1 łyżka suszonego tymianku
                                                                  • Czarny pieprz
                                                                    • Sól
                                                                      • Olej do smażenia

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        1. Czerstwe pieczywo zblenduj w malakserze lub za pomocą blendera używając przy tym kielich.
                                                                          1. Następnie wymieszaj zblendowane pieczywo ze skórką z cytryny, tymiankiem, odrobiną soli i ze sporą ilością czarnego pieprzu
                                                                            1. Dyni nie obieraj. Pokrój w cienkie talarki. Z kolei grzyby pokrój w mniejsze kawałki.
                                                                              1. Na patelni rozgrzej sporo tłuszczu, następnie dodaj dynię, grzyby, ciecierzycę oraz Pastę do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem Winiary.
                                                                                1. Smaż całość na średniej mocy kuchenki przez około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając.
                                                                                  1. Na koniec posyp danie przygotowaną aromatyczną bułką tartą i gotowe.

                                                                                    Fasolka duszona na patelni w sosie z przejrzałych pomidorów - przepis

                                                                                    Możemy użyć fasolkę w puszce lub wybrać tańszą wersję, czyli namoczyć większą ilość fasolki, ugotować, wyprocjować i zamrozić. Taką fasolkę potem można zamienić na pastę na kanapki. Wystarczy ją zblendować.

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • Puszka fasolki lub taka sama ilość suchej-ugotowanej
                                                                                      • Przejrzały duży pomidor
                                                                                        • 1 łyżka Pasty do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym Winiary

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          1. Pomidora zetrzyj na tarce na grubych oczkach, tak żeby w dłoni została sama skórka.
                                                                                            1. Fasolkę połącz w rondelku z pomidorem oraz Pastą do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym Winiary. Całość duś na małej mocy kuchenki pod przykryciem przez 15 minut.
                                                                                              1. Po tym czasie fasolka jest gotowa do spożycia. Możesz też ją zblendować na pastę. Jeśli pasta będzie za rzadka można dodać więcej fasoli, która zagęści masę.

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Źródło: Jagna Niedzielska

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości