Materiał promocyjny

Tłuszcz roślinny - mały krok do zdrowego odżywiania. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Styczeń miesiącem bez mięsa
Tłuszcze roślinne są bogate w kwasy Omega-3 i 6 i warto je wykorzystywać w kuchni na co dzień. Zobacz, co z masełkiem roślinnym proponuje podać Piotr Kucharski. Poznaj jego przepisy na bagietki, sałatkę z pieczonymi boczniakami, buraczkową misę, gofry i tofurnicę.

Domowe półbagietki

Składniki na domowe półbagietki:

Zaczyn:

  • 150 g mąki pszennej typ 750
    • 150 g wody
      • 2 g świeżych drożdży

        Ciasto:

        • 300 g maki pszennej typ 750
          • 150 ml wody
            • 10 g soli
              • 5 g świeżych drożdży
                • 300 g zaczynu

                  Sposób przygotowania domowych półbagietek:

                  Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 10-12 godzin. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny (po upływie jednej godziny ciasto złożyć). Po tym czasie dzielimy na kęsy o wadze około 200 g, lekko zaokrąglamy i odkładamy na 10-15 minut do rozluzowania ciasta. Formujemy krótkie bagietki i układamy między fałdami obsypanej mąką ściereczki. Przykrywamy i zostawiamy do fermentacji na 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 240 st. C. Układamy bagietki na blaszce i pieczemy przez 24-26 minut.

                  Sałatka z pieczonymi boczniakami

                  Składniki na sałatkę z pieczonymi boczniakami:

                  • 500 g boczniaków
                    • oliwa z oliwek
                      • sól i pieprz

                        Sałatka:

                        • 0,5 opakowania roszponki
                          • 200 g brukselki
                            • 1 marchewka

                              Dresing:

                              • łyżka majonezu
                                • łyżka jogurtu naturalnego
                                  • sól i pieprz
                                    • sok z cytryny

                                      Sposób przygotowania sałatki z pieczonymi boczniakami:

                                      Boczniaki przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut. Brukselkę pokroić na mandolinie, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa wymieszać z roszponką. Majonez wymieszać z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Polać sałatkę i lekko wymieszać. Na wierzchu ułożyć pieczone boczniaki. Podawać z czosnkowymi bagietkami.

                                      Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                                      Czosnkowe bagietki

                                      Składniki na bagietki czosnkowe:

                                      • 2 bagietki
                                        • 70 g Flory
                                          • 4 ząbki czosnku
                                            • szczypta soli
                                              • szczypta pieprzu

                                                Sposób przygotowania bagietek czosnkowych:

                                                Bagietki naciąć na krzyż. Florę wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Nacięcia w bagietkach wypełnić smarowidłem i zapiec w rozgrzanym piekarniku przez 10-12 minut. Bagietki podawać z sałatką.

                                                Buraczkowa misa

                                                Składniki na buraczkową misę:

                                                • 200 g kaszy pęczak
                                                  • 2-3 podłużne czerwone buraki
                                                    • 3-4 łyżki Flory
                                                      • łyżka miodu
                                                        • 1-2 żółte buraki
                                                          • kiełki buraka
                                                            • świeża kolendra
                                                              • 2-3 łyżki maku

                                                                Sos:

                                                                • 200 ml pulpy mango
                                                                  • 1 ostra papryczka chilli
                                                                    • 1/4 łyżeczka kminu rzymskiego
                                                                      • sól i pieprz

                                                                        Sposób przygotowania buraczkowej misy:

                                                                        1. Kaszę pęczak ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czerwone buraki obrać i pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem Flory. Dusić na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać łyżkę miodu. Żółtego buraka pokroić w plasterki na mandolinie.
                                                                          1. Pulpę mango, wymieszać z posiekaną papryczką chilli oraz przyprawami. Do miski nałożyć pęczak, obok nałożyć porcję czerwonych i żółtych buraczków, kiełki oraz listki kolendry. Całość polać sosem i posypać makiem.

                                                                            Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                                                                            Gofry

                                                                            Składniki na gofry:

                                                                            • 3 jajka
                                                                              • 80 ml mleka
                                                                                • 10 g drożdży
                                                                                  • 300 g mąki pszennej tortowej
                                                                                    • 2 łyżki cukru
                                                                                      • 3 łyżki Flory

                                                                                        Sposób przygotowania gofrów:

                                                                                        W mleku rozpuścić drożdże. Dodać rozbełtane jajka, wymieszać. Dodać mąkę pszenną i wyrobić (najlepiej w robocie). W trakcie wyrabiania dodać Florę. Miskę z ciastem owinąć folią i odstawić do wyrośnięcia na Ciasto dzielić na kęsy po około 70 g i upiec w gofrownicy.

                                                                                        Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                                                                                        Tofurnica

                                                                                        Składniki na tofurnicę:

                                                                                        • 2 łyżki Flory
                                                                                          • mała cebulka
                                                                                            • czerwona papryka
                                                                                              • 200 g tofu
                                                                                                • 2 szczypty kurkumy
                                                                                                  • sól i pieprz
                                                                                                    • pęczek szczypiorku
                                                                                                      • mały pęczek natki pietruszki

                                                                                                        Sposób przygotowania tofurnicy:

                                                                                                        Florę podgrzać i podsmażyć na niej posiekaną w kostkę cebulkę i paprykę. Dodać mocno pokruszony ser, wymieszany z kurkumą. Podsmażyć kilka minut. Wymieszać i smażyć 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem i natką.

                                                                                                        Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                        Smaczne i zdrowe dania z polskich składników. Pomysły dietetyka na cały dzień

                                                                                                        Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"

                                                                                                        Dania na poprawę humoru. Wśród nich przepyszny czekoladowy comber

                                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player .

                                                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                                                        Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości