Materiał promocyjny

Przysmaki z maślaną nutą. Wśród nich baklawa śliwkowo-orzechowa

Masło w roli głównej
Dania na bazie masła są niezwykle smaczne, zwłaszcza te w wykonaniu Mariety Mareckiej. Blogerka kulinarna przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: pstrąga w papilotach z masłem ziołowym, kalafiorem, brokułem i orzechami, quiche z grzybami i cheddarem, a także baklawę śliwkowo-orzechową.

Pstrąg w papilotach z masłem ziołowym, kalafiorem, brokułem i orzechami

Składniki na pstrąga w papilotach:

  • 2 pstrągi w całości
    • ok. 80 g masła
      • sól
        • pieprz
          • 1/2 cytryny
            • świeże zioła: nać pietruszki, koperek, mięta
              • 1/2 ząbka czosnku

                Dodatkowo:

                • 1/3 małego kalafiora
                  • 1/3 małego brokułu
                    • 3 łyżki orzechów włoskich
                      • ok. 50 g masła
                        • sól
                          • cukier
                            • łyżeczka miodu

                              Jak przygotować pstrąga w papilotach:

                              Pstrągi czyścimy, osuszamy i lekko przyprawiamy solą i pieprzem zewnątrz i wewnątrz. Miękkie masło ucieramy widelcem wraz ze startą skórką z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobno poszatkowanymi ziołami. Nakładamy część masła do środka pstrąga, następnie układamy go na papierze do pieczenia, kładziemy na wierzch łyżkę ziołowego masła i plastry cytryny. Zwijamy w pakiecik i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st. C na ok. 18–20 minut. W tym czasie dzielimy brokuł i kalafior na mniejsze różyczki i krótko blanszujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Następnie rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy poszatkowane orzechy, oraz odsączone brokuły i kalafior. Dodajemy miód i prażymy na lekko złocisty kolor. Serwujemy razem z rybą.

                              Quiche z grzybami i cheddarem

                              Składniki na quiche z grzybami i cheddarem:

                              Ciasto:

                              • 200 g mąki pszennej
                                • 100 g masła
                                  • jajo
                                    • płaska łyżeczka soli
                                      • łyżeczka proszku do pieczenia
                                        • czubata łyżeczka suszonego tymianku

                                          Farsz:

                                          • 300 g mrożonych albo świeżych podgrzybków
                                            • 150 g startego cheddara Kerrygold
                                              • sól
                                                • pieprz
                                                  • 2 czubate łyżki masła
                                                    • 2 szalotki
                                                      • 200 ml śmietany 18-22 proc.
                                                        • 3 jaja

                                                          Jak przygotować quiche z grzybami i cheddarem:

                                                          Z mąki, jaja, zimnych kawałków masła, soli, proszku do pieczenia i tymianku szybko zagniatamy gładkie ciasto. Można je utrzeć w malakserze, następnie przekładamy całość na stolnicę i sklejamy w kulę. Ciasto spłaszczamy na placek, owijamy folia spożywczą i na czas przygotowywania farszu wkładamy do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy masło na patelni i krótko przesmażamy na nim poszatkowaną szalotkę, dodajemy grzyby i smażymy przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i ściągamy z patelni do przestudzenia. Śmietanę mieszamy z jajami, a grzyby ze startym cheddarem. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm, wykładamy nim naczynie do zapiekania i spód nakłuwamy widelcem. Następnie nakładamy grzyby i całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 st. C na ok. 40-45 minut. Serwujemy gorące lub po przestudzeniu.

                                                          Baklawa śliwkowo-orzechowa

                                                          Składniki na baklawę śliwkowo-orzechowa:

                                                          • 1 op. ciasta filo

                                                            Syrop:

                                                            • ok. 600 g cukru
                                                              • laska cynamonu
                                                                • 2 goździki
                                                                  • 300 ml wody
                                                                    • sok z pomarańczy

                                                                      Farsz:

                                                                      • 2,5 szklanki obranych orzechów włoskich
                                                                        • 100 g suszonych śliwek
                                                                          • 1/4 szklanki cukru
                                                                            • 2 czubate łyżeczki cynamonu
                                                                              • 2 czubate łyżki bułki tartej

                                                                                Dodatkowo:

                                                                                • ok. 400 g masła

                                                                                  Jak przygotować baklawę śliwkowo-orzechową:

                                                                                  Zaczynamy od przygotowania syropu. Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę, sok z pomarańczy i skórkę, goździki i cynamon. Gotujemy aż syrop ściemnieje i zgęstnieje. Następnie do malaksera wrzucamy orzechy, dodajemy cukier, bułkę tartą oraz cynamon i pulsacyjnie mielimy na gruby żwirek, na koniec dodajemy drobno pokrojone śliwki. Masło należy sklarować i wystudzić. Płaty ciasta filo docinamy na wielkość formy, natomiast spód formy smarujemy sklarowanym masłem. Układamy na dnie dwa arkusze ciasta, skrapiamy porządnie masłem i układamy na nich kolejne dwa arkusze. Ponownie skrapiamy masłem i znów kładziemy kolejne dwa arkusze. Postępujemy tak do czasu aż zużyjemy połowę opakowania ciasta. Następnie nasypujemy żwirek z orzechów, dłońmi wyrównujemy powierzchnię i dokładnie pokrywamy orzechami całą powierzchnię ciasta, tak by warstwa była równa wszędzie. Następnie przykrywamy dwoma arkuszami ciasta, skrapiamy masłem, znów ciasto i znów masło aż do wykorzystania całego ciasta. Jeden arkusz większy niż rozmiar formy zostawiamy na koniec, przykrywamy nim ciasto, boki dociskamy przy brzegach, wciskając ciasto do dna i "zamykając" całość. Oblewamy częścią masła i wstawiamy baklawę do lodówki na 30 minut. Podgrzewamy piekarnik do 175 st. C. Ciasto kroimy ostrym nożem na porcje, polewamy resztą masła i wstawiamy na dolną półkę pieca na ok. 30 minut. Gorącą baklawę oblewamy chłodnym syropem i odstawiamy na ok. godzinę albo na całą noc, aż wchłonie cały płyn.

                                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                  >>> Zobacz także:

                                                                                  Smaki dzieciństwa z babcinej kuchni. Poznaj przepisy Darii Ładochy na rosół z kluskami, placki ziemniaczane i murzynka

                                                                                  Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

                                                                                  Zwykłe dania, które wyglądają jak małe dzieła sztuki. Przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                  Autor: Iza Dorf

                                                                                  Źródło: Marieta Marecka

                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości