Materiał promocyjny

Krakowska Sucha idealna w podróży. Sprawdź propozycje Andrzeja Polana na dania z kiełbasą

Jesienne przepisy z kiełbasą
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sucha Krakowska to kiełbasa, którą lubi wielu Polaków. Jak przygotować z niej ciekawe i nowoczesne przepisy? Sprawdź dania Andrzeja Polana, które przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: przekładaniec z ciasta filo z plastrami Suchej Krakowskiej, zupa z gąsek i tartoletki z ziemniaków i Suchej Krakowskiej oraz faszerowaną paprykę z kaszą i warzywami z chrupiącymi paskami Suchej Krakowskiej. Poznaj jego przepisy. 
Przekładaniec Andrzeja Polana
Przekładaniec z ciasta filo z plastrami Suchej Krakowskiej, farsz z sera, ziemniaków i złotej cebulki
Przekładaniec Andrzeja Polana
Źródło: Ola Skowron/East News

Przekładaniec z ciasta filo z plastrami Suchej Krakowskiej, farsz z sera, ziemniaków i złotej cebulki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • opakowania ciasta filo
    • 300 g Suchej Krakowskiej Olewnik plastry
      • 300 g ugotowanych ziemniaków
        • 100 g masła ekstra
          • 600 g sera solankowego
            • 2 cebule
              • czerwona papryka
                • masło klarowane
                  • koperek
                    • pieprz, sól

                      Sposób przygotowania:

                      1. Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.
                        1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle na mocno złoty kolor. Podobnie przesmażamy pokrojoną drobno paprykę. 
                          1. Ziemniaki łączymy z kruszonym serem solankowym, cebulką, papryką, koperkiem. Doprawiamy delikatnie solą i mocniej czarnym pieprzem.
                            1. Arkusze ciasta filo smarujemy masłem, układamy plastry Suchej Krakowskiej i przykrywamy drugim arkuszem. W ten sposób przygotowujemy 3 komplety takiej układanki.
                              1. Pierwszą wykładamy na dno formy do pieczenia na papierze pergaminowym. Wykładamy połowę farszu, przykrywamy drugą warstwą, pozostałym farszem i na koniec ostatnia warstwa ciasta.
                                1. Smarujemy raz jeszcze masłem rozpuszczonym i wstawiamy do pieczenia, w 200 st. C, na około 20 minut.

                                  Zupa z gąsek i tartoletki z ziemniaków i Suchej Krakowskiej - przepis krok po kroku

                                  Zupa z gąsek Andrzeja Polana
                                  Zupa z gąsek
                                  Zupa z gąsek Andrzeja Polana
                                  Źródło: Ola Skowron/East News

                                  Składniki:

                                  • 300 g gąsek (grzybów)
                                    • 2 cebule
                                      • włoszczyzna
                                        • 2 pęczki kopru
                                          • 2 pęczki natki pietruszki
                                            • szczypiorek
                                              • sól, pieprz do smaku
                                                • 2 ziemniaki
                                                  • 100 g Suchej Krakowskiej Olewnik
                                                    • masło klarowane do smarowania foremek
                                                      • śmietana gęsta 18%
                                                        • ziele angielskie, liść laurowy, kminek mielony

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          1. Z włoszczyzny przygotowujemy wywar warzywny, ale dodajemy do niego jeszcze gałązki natki i koperku, liść laurowy, ziele angielskie, kminek mielony.
                                                            1. Grzyby dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w paski.
                                                              1. Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy grzyby. Smażymy do momentu aż grzyby odparują nadmiar wody.
                                                                1. Grzyby przekładamy do garnka i zalewamy odpowiednią ilością wywaru. Dodajemy posiekaną natkę i koperek.
                                                                  1. Ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plastry podobne do plasterków Suchej Krakowskiej. Układamy naprzemiennie (ziemniaki i Suchą Krakowską) w rzędzie i zwijamy w rulon.
                                                                    1. Foremki smarujemy masłem i wkładamy tartoletki.
                                                                      1. Opiekamy w piekarniku w 160 st. C przez około 15 minut. Po upieczeniu do środka tartoletki dajemy łyżeczkę gęstej śmietany.
                                                                        Tartoletki Andrzeja Polana
                                                                        Tartoletki z ziemniaków i Suchej Krakowskiej
                                                                        Tartoletki Andrzeja Polana
                                                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                        Faszerowana papryka z kaszą, warzywami, sos pomidorowy z chrupiącymi paskami Suchej Krakowskiej i okruchami z chleba - przepis krok po kroku

                                                                        Składniki:

                                                                        • 4-6 papryki ramiro
                                                                          • 150 g kaszy jęczmienna duża
                                                                            • cebula
                                                                              • warzywa z wywaru warzywnego
                                                                                • kukurydza
                                                                                  • groszek zielony
                                                                                    • 1 kg dojrzałych pomidorów
                                                                                      • bagietka
                                                                                        • 300 g plastrów sera żółtego
                                                                                          • Sucha Krakowska Olewnik
                                                                                            • wywar warzywny
                                                                                              • sól, pieprz, cząber
                                                                                                • natka pietruszki, cząber, bazylia świeża

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  1. Papryki przecinamy, pozbawiamy je gniazd nasiennych.
                                                                                                    1. Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy kaszę i małymi partiami po chwili podlewamy gorącym wywarem.
                                                                                                      1. Kiedy tylko kasza będzie al dente, łączymy ją z pokrojonymi warzywami, kukurydzą, groszkiem i ziołami.
                                                                                                        1. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem. Papryki od środka wykładamy plasterkami Suchej Krakowskiej i plastrem sera. Nakładamy porcję kaszy.
                                                                                                          1. Suchą Krakowską ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch, rwiemy małe kawałki bagietki niczym okruchy i posypujemy całość. Skrapiamy olejem.
                                                                                                            1. Pomidory miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem i takim sosem po zagotowaniu podlewamy papryki.
                                                                                                              1. Wstawiamy do pieczenia na około 40 minut w 200 st. C.
                                                                                                                Faszerowana papryka Andrzeja Polana
                                                                                                                Faszerowana papryka z kaszą, warzywami, sos pomidorowy z chrupiącymi paskami Suchej Krakowskiej i okruchami z chleba
                                                                                                                Faszerowana papryka Andrzeja Polana
                                                                                                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                Pozostałe wiadomości