Dania z dyni. Nie tylko dla wegan

Sebastian Krauzowicz to jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Polsce. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dla nas pyszne dania z dyni: wegańską dynię z soczewicą i szpinakiem, dynię zapiekaną z warzywami korzeniowymi i serem blue, a także dyniowy chowder z kurczakiem i komosą ryżową.

Wegańska dynia z soczewicą i szpinakiem

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
    • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
      • 2 duże ząbki czosnku, posiekane
        • 2 łyżki czerwonej pasty curry
          • 2 szklanki bulionu warzywnego
            • 1 puszka mleka kokosowego
              • dynia piżmowa
                • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
                  • 200 g czerwonej soczewicy
                    • 200 g soczewicy czarnej
                      • sól i pieprz do smaku
                        • 200 g szpinaku baby
                          • 50 g orzeszków nerkowca
                            • 50 g orzechów laskowych
                              • 50 pestek dyni
                                • świeża kolendra

                                  Przygotowanie:

                                  Rozgrzej olej na głębokiej patelni lub dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i gotuj około 2 minut, aż zacznie się złocić. Wmieszaj czosnek i pastę curry i gotuj około minuty, aż pasta curry zostanie w pełni włączona. Dodaj bulion, mleko kokosowe, dynię, koncentrat pomidorowy i soczewicę. Przykryj i gotuj na średnim ogniu około 15 minut, aż soczewica będzie ugotowana, ale nie za miękka. Mieszaj od czasu do czasu. Posmakuj i dodaj sól i pieprz do smaku. W ciągu ostatnich 3-5 minut gotowania dodaj szpinaku baby - pozwalając, by zwinęły się w curry.

                                  >>> Zobacz także: Leczo z dynią i boczkiem czy z orkiszem i dorszem?

                                  Dynia zapiekana z warzywami korzeniowymi i serem blue

                                  Składniki:

                                  • 100 g masła
                                    • czosnek mielony
                                      • 1 łyżka mąki
                                        • śmietana 30 proc.
                                          • 2 jajka
                                            • 1/2 łyżeczki soli
                                              • 1 dynia zwykła
                                                • 1 koper włoski
                                                  • 2 pietruszki
                                                    • 1 słodki ziemniak
                                                      • papryczki chili
                                                        • 1 główka czosnku
                                                          • imbir mielony
                                                            • kolendra ziarno
                                                              • 150 g posiekanego ostrego sera cheddar

                                                                Przygotowanie:

                                                                Nagrzej piekarnik do 160 st. C. Nasmaruj owalne naczynie żaroodporne. W średnim rondlu roztop masło na średnim ogniu. Dodaj czosnek, gotuj, aż będzie miękki i pachnący, 1-2 minuty. Ubij mąkę. Gotuj minutę. Powoli ubij w śmietanie z jajkiem. Dodać sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, około 3-4 minuty. Zdejmij z ognia i ubij w puree z dyni. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Połóż warzywa w plastrach na dnie przygotowanego naczynia, zalej połową sosu. Przykryj połową sera. Powtórz dla następnej warstwy. Umieść na obrzeżach blachy do pieczenia. Piecz w piekarniku, aż ziemniaki zmiękną na widelcu.

                                                                >>> Zobacz także: 3 szybkie przepisy na lunch do pracy. Proste i zdrowe!

                                                                Dyniowy chowder z kurczakiem i komosą ryżową

                                                                Składniki:

                                                                • 2 udka z kurczaka
                                                                  • 4 skrzydełka kurczaka
                                                                    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
                                                                      • 5 g wędzonej papryki
                                                                        • 50 ml miodu
                                                                          • 200 g komosy ryżowej
                                                                            • 3 łodygi selera, pokrojone w kostkę
                                                                              • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
                                                                                • 4 ząbki czosnku, posiekane
                                                                                  • 2 liście laurowe
                                                                                    • 2 łyżeczki suszonego tymianku
                                                                                      • 1 łyżeczka suszonej szałwii
                                                                                        • sól i pieprz do smaku
                                                                                          • 200 g jarmużu
                                                                                            • 100 g bryndzy
                                                                                              • 1 dynia piżmowa
                                                                                                • 1 sok z marchwi
                                                                                                  • 50 ml oleju z pestek dyni

                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                    Umieść udka i skrzydełka kurczaka natartego papryką i czosnkiem w piekarniku i upiecz go w 150 st. C, następnie przełóż do garnka z przesmażoną połówką dyń i zagotuj na średnim ogniu, aż dynia zmięknie, około 25 minut. Wyjmij kurczaka z wody i pozwól mu ostygnąć. Po ostygnięciu usuń mięso z kości i rozdrobnij. Zmiksuj dynie, przesmaż cebulę, komosę ryżową, selera, marchwie, czosnek, liście laurowe, tymianek i szałwie, i ponownie zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu około 20-25 minut. Dodaj kurczaka, jarmuż.

                                                                                                    >>> Zobacz także: Jakie warzywa są najzdrowsze? Które zawierają najwięcej witamin?

                                                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości