Dania z białą kiełbasą według Andrzeja Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z białą kiełbasą: kotlety z białej kiełbasy z zupą chlebowo-żurkową, sos z białej kiełbasy do jajek i sałata smażona oraz kruszonkę z białej kiełbasy do drożdżowego z majonezem.

Kotlety z białej kiełbasy z zupą chlebowo-żurkową

Składniki:

  • chleb razowy
    • zakwas do żurku
      • koperek
        • 1 cebula
          • masło klarowane do smażenia
            • 150 ml kwasu chlebowego

              Przygotowanie:

              Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy kawałki pieczywa razowego, podsuszonego wcześniej. Chwile smażymy, dodajemy kwas chlebowy. Zagotowujemy, dodajemy zakwas do żurku, doprawiamy pieprzem i sola. Na koniec dodajemy koperek.

              Składniki:

              • 6 szt. surowej białej kiełbasy
                • 10 pieczarek
                  • 2 cebule
                    • olej do smażenia
                      • 4 jajka
                        • bułka tarta

                          Przygotowanie:

                          Kiełbasę pozbawiamy osłonek, cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju, dodajemy pieczarki i smażymy razem. Mięso łączymy z pieczarkami smażonymi, dodajemy lubczyk, natkę pietruszki. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę, formujemy kotlety, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i podajemy z zupą chlebowo-żurkową.

                          >>> Zobacz także:

                          Przepis Polana na najlepsze naleśniki! Kto ich nie lubi?

                          Pyszne tarty Andrzeja Polana

                          Sos z białej kiełbasy do jajek i sałata smażona

                          Składniki:

                          • 6 jajek
                            • 4 szt. surowej białek kiełbasy
                              • 250 ml mleka
                                • 250 ml śmietany 36 proc.
                                  • majeranek świeży
                                    • musztarda francuska z ziarnami gorczycy
                                      • chrzan śmietankowy
                                        • 1 sałata masłowa
                                          • 1 papryka czerwona
                                            • 1 kalarepka
                                              • 2 pomidory polskie
                                                • cebula dymka, koperek

                                                  Przygotowanie:

                                                  Na oleju przesmażamy kiełbasę pozbawioną osłonek, do momentu aż powstanie nam drobna posypka. Do takiej kiełbasy dodajemy mleko, gotujemy do odparowania, po czym dodajemy śmietankę, chrzan i musztardę do smaku. Sałatę przesmażamy na oleju krótko, dodajemy pomidory, paprykę, kalarepkę. Dodajemy do sosu, wszystko mieszamy i na koniec wbijamy jajka. Przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu aż jajka się zetną. Posypujemy majerankiem, koprem, cebulą dymką.

                                                  Kruszonka z białej kiełbasy do drożdżowego z majonezem

                                                  Składniki:

                                                  • 4 szt. biała kiełbasa surowa
                                                    • olej do smażenia
                                                      • 500 g mąki
                                                        • 20 g drożdży
                                                          • 300 ml mleka
                                                            • 50 g masła
                                                              • 2 łyżki majonezu
                                                                • 1 łyżka cukru
                                                                  • sól i odrobina cukru
                                                                    • czarnuszka
                                                                      • 300 g sera mozzarella w bloku lub tartego
                                                                        • 300 g twarogu białego, niemielonego
                                                                          • chrzan śmietankowy

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Z ww. składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte dzielimy na nieduże porcje, każdą rozwałkowujemy, nakładamy porcję sera tartego połączonego z twarogiem i łyżką chrzanu, kiełbasę. Zlepiamy i odstawimy na moment do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do pieczenia w 180 st. C.

                                                                            Składniki:

                                                                            • 400 g czarnej porzeczki
                                                                              • miód

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Porzeczkę przesmażamy na miodzie, uważając, aby owoce nie rozpadały się. Tak przygotowaną porzeczkę wykładamy na bułeczki.

                                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości