Zapiekanka z łososia i sosu szpinakowo-śmietanowego (z mascarpone) w cieście francuskim - przepis
Składniki:
- 2 filety z łososia po 500 g podobnej wielkości i kształtu
- 3 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane w płatki
- 400 g świeżego szpinaku
- 300 g serka mascarpone
- skórka z jednej cytryny
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 2 żółtka
- mąka pszenna do podsypania
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj sól i cukier. Blachę posyp mieszanką.
- Filet połóż na blasze stroną od skóry, posyp z wierzchu, następnie ułóż na nim drugi kawałek ryby i ponownie posyp mieszanką soli i pieprzu z obu stron.
- Tak przygotowaną rybę nakryj blachą, obciąż np. puszkami i odstaw do lodówki na minimum noc, a maksymalnie na 40 godzin.
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj szpinak i smaż mieszając przez kilka minut.
- Odstaw do ostygnięcia. Rybę opłucz pod bieżącą zimną wodą i wytrzyj do sucha.
- Piekarnik nagrzej do 200 C.
- W misce wymieszaj mascarpone, szpinak, skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
- Na filet z łososia wyłóż masę, przykryj kolejnym filetem.
- Płat ciasta wyłóż na oprószony blat, przełóż przez niego rybę i przykryj kolejnym płatem ciasta.
- Zlep ciasto na brzegach i odetnij nożem nadmiar ciasta.
- Piecz przez 20 minut, po tym czasie posmaruj zapiekankę żółtkami i zapiekaj przez kolejne 20 minut.
- Przed podaniem odstaw na 10 minut, aby składniki się ścięły.
Ziemniaki faszerowane białym serem i grzybami - przepis
Składniki:
- 1 kg dużych ziemniaków
- 50 g suszonych grzybów
- 70 g masła extra 82%
- 150 g twarogu półtłustego klinek
- 100 ml śmietanki UHT 30%
- posiekany pęczek szczypiorku
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- Sos czosnkowy z korniszonami:
- 8 łyżek śmietanki 30%
- 6 łyżek jogurtu typu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 4 posiekane w drobną kostkę korniszony lub 2 mniejsze ogórki konserwowe
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz w minimalnej ilości ciepłej wody. Następnie drobno je posiekaj.
- Ziemniaki umyj, przekrój wzdłuż na pół i zapiekaj przez 40 minut w temp. 200 C.
- Ziemniaki ostudź i wydrąż środek, aby nie przebić skórki.
- Miąższ, - biały ser, śmietanę dobrze rozetrzyj za pomocą widelca.
- Dodaj śmietanę, posiekany szczypiorek, żółtka oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno i wmieszaj je delikatnie w powstały farsz.
- Nakładaj farsz w wydrążone ziemniaki i zapiekaj je przez 20 minut w temp. 180 C.
- Na ostatnie 5 minut możesz posypać ziemniaki startym żółtym serem i włączyć górny ruszt.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki. Powstanie sos.
Karp w sosie śmietanowo – porowym z dodatkiem brandy - przepis
Składniki:
- 4 filety z karpia po 150 g
- ½ l mleka UHT 3,2%
- łyżeczka soli
- mąka do obtoczenia
- 40 g masła extra 82%
- 1 szalotka posiekana w kostkę
- biała część pora drobno posiekana
- bouquet garni
- 50 ml brandy
- 400 ml śmietanki UHT 30%
- sól, pieprz biały
Sposób przygotowania:
- W mleku rozmieszaj łyżeczkę soli, włóż w nie filety i mocz w lodówce przez 2 godziny.
- Po tym czasie wyjmij z mleka i osusz. Odłóż na 15 minut, aby osiągnęły temp. pokojową.
- Dopraw delikatnie solą i pieprzem białym i obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i obsmaż karpia na złoty kolor z obu stron.
- W rondlu rozpuść masło na małym ogniu. Zeszklij szalotkę i dodaj posiekanego pora smaż mieszając przez 4 minuty.
- Dodaj bouquet garni i wlej brandy. Kiedy alkohol odparuje dodaj śmietanę i redukuj sos o połowę. Dopraw solą i białym pieprzem.
- Karpia polej sosem i serwuj z kaszą lub pieczonymi ziemniakami.
Zobacz także:
- Przepisy Janka Kuronia na niedzielny obiad. Brazylijska zupa krewetkowa zachwyci gości
- Placki ziemniaczane - najlepsze przepisy Jana Kuronia. Sprawdź je w Dniu Placków Ziemniaczanych
- Zimowe dania z kiełbasą w wykonaniu Jaśka Kuronia
Źródło: Jan Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: