Materiał promocyjny

Dania świąteczne z nabiałem - przepisy Jana Kuronia

Świąteczna kuchnia Jana Kuronia
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN pełna jest przepisów na rozmaite dania świąteczne i stale poszerza się o kolejne. Jak zrobić zapiekankę z łososia i sosu szpinakowo-śmietanowego (z mascarpone) w cieście francuskim, ziemniaki faszerowane białym serem i grzybami i karpia w sosie śmietanowo – porowym z dodatkiem brandy? Sprawdź przepisy Jana Kuronia.

Zapiekanka z łososia i sosu szpinakowo-śmietanowego (z mascarpone) w cieście francuskim - przepis

Składniki:

  • 2 filety z łososia po 500 g podobnej wielkości i kształtu
    • 3 łyżeczki soli gruboziarnistej
      • 2 łyżeczki cukru
        • 2 łyżki oliwy
          • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
            • 2 ząbki czosnku posiekane w płatki
              • 400 g świeżego szpinaku
                • 300 g serka mascarpone
                  • skórka z jednej cytryny
                    • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
                      • sól, pieprz
                        • 2 opakowania ciasta francuskiego
                          • 2 żółtka
                            • mąka pszenna do podsypania

                              Sposób przygotowania:

                              1. W miseczce wymieszaj sól i cukier. Blachę posyp mieszanką.
                                1. Filet połóż na blasze stroną od skóry, posyp z wierzchu, następnie ułóż na nim drugi kawałek ryby i ponownie posyp mieszanką soli i pieprzu z obu stron.
                                  1. Tak przygotowaną rybę nakryj blachą, obciąż np. puszkami i odstaw do lodówki na minimum noc, a maksymalnie na 40 godzin.
                                    1. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj szpinak i smaż mieszając przez kilka minut.
                                      1. Odstaw do ostygnięcia. Rybę opłucz pod bieżącą zimną wodą i wytrzyj do sucha.
                                        1. Piekarnik nagrzej do 200 C.
                                          1. W misce wymieszaj mascarpone, szpinak, skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
                                            1. Na filet z łososia wyłóż masę, przykryj kolejnym filetem.
                                              1. Płat ciasta wyłóż na oprószony blat, przełóż przez niego rybę i przykryj kolejnym płatem ciasta.
                                                1. Zlep ciasto na brzegach i odetnij nożem nadmiar ciasta.
                                                  1. Piecz przez 20 minut, po tym czasie posmaruj zapiekankę żółtkami i zapiekaj przez kolejne 20 minut.
                                                    1. Przed podaniem odstaw na 10 minut, aby składniki się ścięły.

                                                      Ziemniaki faszerowane białym serem i grzybami - przepis

                                                      Składniki:

                                                      • 1 kg dużych ziemniaków
                                                        • 50 g suszonych grzybów
                                                          • 70 g masła extra 82%
                                                            • 150 g twarogu półtłustego klinek
                                                              • 100 ml śmietanki UHT 30%
                                                                • posiekany pęczek szczypiorku
                                                                  • 2 jajka
                                                                    • 1/3 łyżeczki soli
                                                                      • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
                                                                        • Sos czosnkowy z korniszonami:
                                                                          • 8 łyżek śmietanki 30%
                                                                            • 6 łyżek jogurtu typu greckiego
                                                                              • 2 łyżki majonezu
                                                                                • 2 ząbki czosnku
                                                                                  • 4 posiekane w drobną kostkę korniszony lub 2 mniejsze ogórki konserwowe
                                                                                    • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
                                                                                      • sól, pieprz

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        1. Grzyby namocz w minimalnej ilości ciepłej wody. Następnie drobno je posiekaj.
                                                                                          1. Ziemniaki umyj, przekrój wzdłuż na pół i zapiekaj przez 40 minut w temp. 200 C.
                                                                                            1. Ziemniaki ostudź i wydrąż środek, aby nie przebić skórki.
                                                                                              1. Miąższ, - biały ser, śmietanę dobrze rozetrzyj za pomocą widelca.
                                                                                                1. Dodaj śmietanę, posiekany szczypiorek, żółtka oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
                                                                                                  1. Białka ubij na sztywno i wmieszaj je delikatnie w powstały farsz.
                                                                                                    1. Nakładaj farsz w wydrążone ziemniaki i zapiekaj je przez 20 minut w temp. 180 C.
                                                                                                      1. Na ostatnie 5 minut możesz posypać ziemniaki startym żółtym serem i włączyć górny ruszt.
                                                                                                        1. W misce wymieszaj wszystkie składniki. Powstanie sos.

                                                                                                          Karp w sosie śmietanowo – porowym z dodatkiem brandy - przepis

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • 4 filety z karpia po 150 g
                                                                                                            • ½ l mleka UHT 3,2%
                                                                                                              • łyżeczka soli
                                                                                                                • mąka do obtoczenia
                                                                                                                  • 40 g masła extra 82%
                                                                                                                    • 1 szalotka posiekana w kostkę
                                                                                                                      • biała część pora drobno posiekana
                                                                                                                        • bouquet garni
                                                                                                                          • 50 ml brandy
                                                                                                                            • 400 ml śmietanki UHT 30%
                                                                                                                              • sól, pieprz biały

                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                1. W mleku rozmieszaj łyżeczkę soli, włóż w nie filety i mocz w lodówce przez 2 godziny.
                                                                                                                                  1. Po tym czasie wyjmij z mleka i osusz. Odłóż na 15 minut, aby osiągnęły temp. pokojową.
                                                                                                                                    1. Dopraw delikatnie solą i pieprzem białym i obtocz w mące.
                                                                                                                                      1. Na patelni rozgrzej masło klarowane i obsmaż karpia na złoty kolor z obu stron.
                                                                                                                                        1. W rondlu rozpuść masło na małym ogniu. Zeszklij szalotkę i dodaj posiekanego pora smaż mieszając przez 4 minuty.
                                                                                                                                          1. Dodaj bouquet garni i wlej brandy. Kiedy alkohol odparuje dodaj śmietanę i redukuj sos o połowę. Dopraw solą i białym pieprzem.
                                                                                                                                            1. Karpia polej sosem i serwuj z kaszą lub pieczonymi ziemniakami.

                                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                                              Źródło: Jan Kuroń

                                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości