Dania kuchni śląskiej z nowoczesną nutą. Przepisy Darii Ładochy na kluski śląskie, ciapkapustę, sos z boczniaków, zrazy i apfelmus z żurawiną i lodami

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia śląska, ale z twistem
Kuchnia śląska, ale z twistem
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Cała prawda o czosnku
Cała prawda o czosnku
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "W marcu jak w garncu", w którym wspólnie poznajemy tradycyjne i regionalne smaki, niekiedy w nieco innym wydaniu. Daria Ładocha przygotowała dania kuchni śląskiej z nowoczesną nutą. Jak zrobić kluski śląskie, ciapkapustę, sos z boczniaków, zrazy zawijane i apfelmus z żurawiną i lodami?

Porady Darii Ładochy do poniższych przepisów

  • Do klusków śląskich im gorętszych ziemniaków użyjemy, tym bardziej sprężyste będą kluski, łatwiej unikniemy też grudek.
    • Morele dodane do kapusty sprawią, że będzie miała słodki smak.
      • Zrazy najlepiej przygotować z mięsa wołowe zrazowego (o takie prosić w mięsnym) warto jeszcze rozbić je na jak najcieńsze plastry, zrazy będą wtedy kruche.
        • Do sosu z boczniaków warto dodać papryki wędzonej, będzie miał głębszy, a’la mięsny aromat.
          • Musztardę w zrazach można zastąpić pesto.

            Kluski śląskie - przepis Darii Ładochy

            Kluski śląskie Darii Ładochy
            Kluski śląskie Darii Ładochy
            Kluski śląskie Darii Ładochy
            Źródło: Michał Żebrowski/East News

            Składniki:

            • 800 g mącznych ziemniaków
              • ¼ powierzchni mąki ziemniaczanej
                • 1 łyżka soli
                  • 1 jajko
                    • czarnuszka

                      Sposób przygotowania:

                      1. Ugotowane w soli ziemniaki przeciśnij przez praskę, włóż do miski i pozostaw do ostygnięcia.
                        1. Następnie podziel ziemniaki na 4 części i wyłóż jedną czwarta i odstaw na bok. Tam wsyp mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj.
                          1. Dodaj czarnuszkę.
                            1. Zrób wałek i odetnij końcówki.
                              1. Zrób wgłębienie na środku i gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.

                                Sos z boczniaków - przepis

                                Składniki:

                                • 500 g boczniaków pociętych na mniejsze kawałki
                                  • 250 g mascarpone
                                    • 2 łyżki słodkiej śmietanki
                                      • 2 ząbki czosnku
                                        • 1 łyżka masła klarowanego

                                          Ciapkapusta - przepis

                                          Składniki:

                                          • 500 g kapusty kiszonej
                                            • 1 cebula
                                              • 1 łyżka masła
                                                • 100 g boczku wędzonego surowego w plastrach
                                                  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek
                                                    • 10 suszonych moreli namoczonych w wodzie
                                                      • 3 łyżki orzechów laskowych pokruszonych na mniejsze kawałki

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        1. Kapustę ugotuj z kminkiem do miękkości. Na patelni podsmaż cebulę na maśle.
                                                          1. Następnie dodaj boczek. Wytapiaj tłuszcz.
                                                            1. Następnie dodaj suszone morele pokrojone na kawałki, majeranek oraz pieprz. Duś razem z boczkiem i dodaj do kapusty.
                                                              1. Na koniec posyp orzechami laskowymi

                                                                Zrazy zawijane w sosie własnym - przepis

                                                                Zrazy zawijane w sosie własnym
                                                                Zrazy zawijane w sosie własnym
                                                                Zrazy zawijane w sosie własnym
                                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                Składniki:

                                                                • 8 PLASTRÓW wołowiny zrazowej (PLASTRY)
                                                                  • kilka cienkich plastrów boczku
                                                                    • 3 łyżki czerwonego pesto
                                                                      • mąka pszenna do oprószenia zrazów
                                                                        • nitka do obtoczenia zrazów
                                                                          • przypraw: sól, pieprz, liść laurowy
                                                                            • masło klarowane do smażenia
                                                                              • 1 duża kulka mozzarelli
                                                                                • szczypta oregano
                                                                                  • 10 suszonych pomidorów w oleju

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    1. Plastry wołowiny potłucz tłuczkiem, posyp oregano i wysmaruj pesto czerwonym.
                                                                                      1. Dodaj plastry boczku i pokrojoną mozzarellę oraz suszone pomidory. Zwiń zrazy i obtocz nitką.
                                                                                        1. Obsmażaj na maśle, dodaj przyprawy, dodaj wodę i duś, aż będą miękkie.
                                                                                          1. Podawaj z kluskami, kapustą i sosem z boczniaków.

                                                                                            Apfelmus z żurawiną i lodami - przepis

                                                                                            Apfelmus z żurawiną i lodami
                                                                                            Apfelmus z żurawiną i lodami
                                                                                            Apfelmus z żurawiną i lodami
                                                                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • 2 kg jabłek
                                                                                              • 3 łyżki żurawiny suszonej
                                                                                                • 1 łyżka miodu
                                                                                                  • 1 łyżeczka cynamonu
                                                                                                    • 1 łyżka masła
                                                                                                      • opakowanie lodów śmietankowych
                                                                                                        • gorzka czekolada
                                                                                                          • płatki migdałowe podprażone na suchej patelni

                                                                                                            Jabłka obierz ze skóry. Pokrój na mniejsze kawałki i duś na maśle z dodatkiem żurawiny i cynamonu. Gdy jabłka się rozpadną, dodaj miodu. Podawaj z lodami waniliowymi, gorzką czekoladą i migdałami.

                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                            Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                            Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości