Rodzinny obiad inspirowany smakami Azji. Przepisy Oli Nguyen

Zabierz rodzinę na kulinarną wyprawę i przygotuj orientalne dania. Skorzystaj z przepisów na przystawkę, czyli prosty chleb z ziarnami i tahini podany z sałatką z fetą i arbuzem, drugie danie, czyli dorsz miso w papilotach oraz deser: 3-składnikowy sernik japoński.

Prosty chleb z ziarnami i tahini

Składniki na chleb z ziarnami:

  • 75 g zmielonego siemienia lnianego
    • 75 g całych ziaren siemienia lnianego
      • 60 g mielonego maku
        • 190 g łuskanego sezamu jasnego
          • 6 jajek
            • 3 łyżki oliwy
              • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
                • 1 łyżka soli

                  Przygotowanie chleba z ziarnami:

                  W dużej misce wymieszaj ze sobą mokre składniki. Dodaj suche składniki i wszystko dokładnie zmieszaj. Zakryj miskę folią spożywczą i odłóż ciasto na ok. 30 minut, aby siemię lniane spęczniało. Następnie wyłóż ciasto do formy do pieczenia chleba, nasmarowanej wcześniej oliwą i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 95 stopni C (termoobieg) przez 1,5 – 2h. Po upływie tego czasu sprawdź, czy chleb jest gotowy, wbijając w środek wykałaczkę. Jeżeli patyczek jest suchy, wyciągnij chleb z piekarnika i poczekaj aż wystygnie. Podawaj z masłem lub jogurtem greckim.

                  Sałatka z fetą i arbuzem

                  Składniki na sałatkę z fetą:

                  • 400 g arbuza
                    • 200 g pomidorków cherry
                      • 1 podłużny ogórek
                        • 100 g czarnych oliwek
                          • 200 g sera feta
                            • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
                              • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
                                • 3 łyżki octu balsamicznego
                                  • sok połówki cytryny
                                    • 2 łyżeczki miodu
                                      • 50 ml oliwy extra virgin
                                        • 10 g listków świeżej bazylii
                                          • kilka łodyg szczypiorku
                                            • sól i świeżo mielony pieprz wedle uznania

                                              Przygotowanie sałatki z fetą:

                                              Pokrój arbuza i ogórek w kostkę. Zwiń liście bazylii w rulon i cienko ją pokrój. Szczypiorek drobno posiekaj. Aby zrobić sos, zmieszaj ze sobą oliwę, przyprawy, ocet, sok z cytryny, miód oraz sól i pieprz pod smak. Wyłóż warzywa, owoce i oliwki do naczynia na sałatę. Pokrusz na nie fetę i posyp ziołami. Skrop całość sosem.

                                              Dorsz w papilotach

                                              Składniki na dwie porcje:

                                              • 300 g polędwicy z dorsza bez skóry
                                                • 1 duży por
                                                  • 6 łyżek wytrawnego białego wina
                                                    • 4 łyżki zimnego masła
                                                      • 1 mały kciuk imbiru
                                                        • 2 łyżeczki miso
                                                          • pół marchewki
                                                            • pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
                                                              • mała natka kolendry
                                                                • połówka z cytryny
                                                                  • garść pistacji
                                                                    • sól i świeżo mielony pieprz

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      1. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C (góra dół). Osusz ręcznikiem papierowym kawałki dorsza i nasmaruj je po łyżeczce pasty miso zmieszaj ze drobno startym imbirem. Marchewkę pokrój w cienkie 5 cm kawałki.
                                                                        1. Zostaw tylko białą/jasnozieloną część pora. Podziel ją na 5 cm kawałki, które następnie pokrój wzdłuż w cienkie paski. Umyj je i osusz. Potem, w misce wymieszaj por oraz marchewkę z papryką, drobno posiekanym czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu.
                                                                          1. Na dwóch kawałkach papieru do pieczenia ułóż po połowie porcji piórek z pora. Na nie wlej po dwie łyżki wina i ułóż po kawałku ryby. Na rybę zaś połóż po dwie łyżki masła, a na masło ułóż po płacie cytryny. Całość zakryj płatami papieru aluminiowego. Parę razy zagnij po bokach aluminium, tworząc szczelną kopertę. Taki pakunek ułóż na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika na 15 minut.
                                                                            1. Po upieczeniu, ostrożnie przetnij z góry papier aluminiowy, pozwól parze wylecieć i przenieś rybę oraz por wraz z wyciekłym sosem na talerze. Posyp wszystko drobno posiekaną kolendrą i pistacjami.

                                                                              3-składnikowy sernik japoński

                                                                              Składniki na sernik japoński:

                                                                              • 250 g białej czekolady dobrej jakości
                                                                                • 6 dużych jajek
                                                                                  • 230 g serka śmietankowego (śniadaniowego)

                                                                                    Przygotowanie sernika japońskiego:

                                                                                    1. Nagrzej piekarni do 205 stopni C
                                                                                      1. Tortownicę o średnicy 20-24 cm nasmaruj masłem i na jego spód "przyklej" koło z papieru do pieczenia, którego również nasmaruj masłem. Oprósz wnętrze mąką. Zawiń folię z rękawa do pieczenia wokół tortownicy i zwiąż ją na obu końcach, tworząc z całości "cukierek".
                                                                                        1. Oddziel białka od żółtek. Rozpuść czekoladę w dużej misce ułożonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Potem wymieszaj ją z serkiem śmietankowym i żółtkami.
                                                                                          1. Ubij białka na sztywną pianę. Porcjami delikatnie wmieszaj ją w miksturę z serkiem.
                                                                                            1. Wlej ciasto do formy. Włóż tortownicę do blachy wypełnionej wrzącą wodą.
                                                                                              1. Piecz ciasto przez 45 minut, a następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 15 minut.
                                                                                                1. Ostygnięty sernik oprósz cukrem pudrem i udekoruj owocami.

                                                                                                  Zobacz też:

                                                                                                  Bataty pieczone – kalorie, wartości odżywcze, przepisy

                                                                                                  Przepis na rodzinny obiad według Beaty Kartowicz: roladki, fasolka i ciasto z borówkami

                                                                                                  Kruche ciasto z truskawkami – przepisy

                                                                                                  Autor: Jola Marat

                                                                                                  Źródło: Ola Nguyen

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości