Przepisy kulinarne

Kuchnia bez mięsa to trend 2021 roku. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Zbliżający się rok 2021 może przynieść nowe trendy kulinarne. Eksperci zauważają, że co roku więcej konsumentów decyduje się na dania bez mięsa. I takie właśnie potrawyprzygotował dla nas Piotr Kucharski. Sprawdź jego przepisy na smażony ryż z kimchi i jajkiem, maślane bułki z grzybowym farszem oraz chleb z ziarnem.

Smażony ryż z kimchi i jajkiem

Składniki na ryż z kimchi:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 150 g kimchi
  • 150 g ugotowanego ryżu basmati
  • sos sojowy
  • pieprz
  • masło
  • 2 jajka
  • czarny i biały sezam
  • dymka

Jak przygotować ryż z kimchi:

Cebulę pokroić w piórka i razem z czosnkiem podsmażyć na oleju. Gdy się zeszklą dodać kimchi i chwilę smażyć. Dodać ryż, wymieszać i smażyć razem. Doprawić sosem sojowym oraz zalewą z kimchi.

Jajka usmażyć na maśle tak, aby żółtko zostało płynne. Ryż z kimchi podawać z jajkiem. Posypać podprażonym sezamem i posiekaną dymką.

Maślane bułki z grzybowym farszem

Składniki na maślane bułki z grzybowym farszem:

Bułki:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 70 ml mleka
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 miękkiego masła
  • 50 g podsmażonej cebulki

Farsz grzybowy:

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por
  • 1 kg pieczarek
  • 500 g boczniaków
  • sól i pieprz
  • 2 pęczki pietruszki
  • 200 g kiszonej kapusty

Jak przygotować maślane bułki z grzybowym farszem:

Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać jajka i cukier, wymieszać. Dodać resztę składników z wyjątkiem masła i cebuli, wymieszać, a następnie wyrobić. Po kilku minutach wyrabiania dodać masło w dwóch porcjach i wyrabiać aż masło się wchłonie. Pod koniec dodać podsmażoną cebulkę. Tylko na chwilę, aby się wymieszała z ciastem. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.

Następnie podzielić na dziesięć części każdą po około 80 g. Uformować okrągłe bułki i odstawić na chwile. Następnie z każdej bułki formować podłużne wałeczki o długości 10-12 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenie w niedużych odstępach, aby bułki podczas pieczenia się połączyły, przykryć folią spożywczą. Zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 210 C. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut.

Farsz: Podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dodać pokrojone w piórka marchewkę, seler, korzeń pietruszki i por. Podsmażyć wszystko razem. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i boczniaki. Dusić, aż grzyby będą miękkie, a wszystkie soki z nich odparują. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, dusić jeszcze przez chwilę.

Bułki przekroić wzdłuż, nałożyć kiszoną kapustę i farsz do środka.

Pszenny chleb w ziarnach

Składniki na pszenny chleb w ziarnach:

  • 350 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej typ 750
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g mieszanych ziaren

Jak przygotować pszenny chleb w ziarnach:

Wodę wymieszać z drożdżami. Wszystkie suche składniki wymieszać i połączyć z wodą z drożdżami. Wymieszać, następnie przełożyć na oprószoną mąką powierzchnię i zagniatać przez około 5 minut. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrastania.

Po godzinie naciągnąć każdy z boków ciasta ku górze i nałożyć na środek. Po tym czasie z ciasta uformować kulkę i odstawić na 10 minut, żeby się ciasto rozluźniło. Po tym czasie uformować podłużny bochenek, który zawinąć w ściereczkę wysypany mąką, końce zapiąć klipsami. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC. Bochenek przełożyć na blat, przekroić wzdłuż na dwa równe bochenki. Zwilżyć wodą i obtoczyć w ziarnach. Ułożyć na blaszce do pieczenia, przecięciem do dołu. Bochenki naciąć. Wstawić do piekarnika, zaparować. Piec 40 minut.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Alzackie placki i piernikowe tiramisu. Co jeszcze można zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Proste przepisy

Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

Sałatka jarzynowa, pieczeń i ciasto. Wariacje Grzegorza Zawieruchy nie tylko na święta

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Piotr Kucharski

Pozostałe wiadomości