Dania na poprawę humoru. Wśród nich przepyszny czekoladowy comber

Dania, które poprawią humor
Słoneczna tarta z musem z dyni i suchą krakowską, okrągły comber czekoladowy i bukiet czerwonych róż - to dania, które na pewno poprawią nam humor w Blue Monday. W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Andrzej Polan.

Słoneczna tarta z musem z dyni i suchą krakowską

Składniki na tartę z musem z dyni i suchą krakowską:

  • 400 g mąki
    • 200 g masła
      • 4 żółtka
        • sól
          • gałka muszkatołowa
            • imbir
              • nieduża dynia hokkaido
                • 300 g mozzarelli w kostce
                  • kiełbasa krakowska sucha w plasterkach
                    • świeży tymianek
                      • pieprz biały
                        • papryka czerwona słodka

                          Jak przygotować tartę z musem z dyni i suchą krakowską:

                          Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto kruche, odstawiamy, aby odpoczęło na około 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy okrągłą blaszkę do tarty, wypiekamy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ciasto warto posmarować jajkiem, dzięki czemu kruche ciasto nie będzie namakać od musu. Dynię kroimy na pół, wyjmujemy pestki i przekrojoną częścią wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 40 minut w 190 st. C. Następnie miksujemy na krem, doprawiamy solą. Studzimy i łączymy z mozzarellą. Wykładamy na podpieczony kruchy spód, na wierzch kładziemy plasterki suchej krakowskiej. Wstawiamy do pieczenia na 15 minut. Przed podaniem posypujemy tymiankiem i skrapiamy olejem.

                          Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                          Okrągły comber czekoladowy

                          Składniki na comber czekoladowy:

                          • 250 g masła
                            • 270 g mąki pszennej
                              • 250 g cukru drobnego
                                • opakowanie cukru wanilinowego
                                  • 3 jajka
                                    • 4 łyżki kakao
                                      • proszek do pieczenia
                                        • 100 ml wody
                                          • 100 g orzechów włoskich
                                            • herbata earl grey
                                              • 100 ml rumu

                                                Jak przygotować comber czekoladowy:

                                                Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło, wodę, cukier, cukier wanilinowy podgrzewamy w garnuszku, dodajemy kakao, wszystko razem zagotowujemy. Gotujemy kilka minut i zdejmujemy z palnika. Odkładamy 10 łyżek masy do miski. Do pozostałej część dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem, posiekane orzechy włoskie, miksujemy razem. Na koniec dodajemy ubite białka na puch, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na tortownicę z tzw. kominem. Pieczemy przez około 50 minut w 180 st. C. Herbatę zaparzamy w 2 szklankach, dodajemy alkohol, całość wylewamy na upieczone ciasto. Wierzch smarujemy pozostawioną polewą.

                                                Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                                                Bukiet czerwonych róż

                                                Składniki na bukiet czerwonych róż:

                                                • 1 szkl. mąki
                                                  • 1 szkl. wody
                                                    • 100 g masła
                                                      • 4-5 jajek
                                                        • sól
                                                          • 2 łyżki cukru
                                                            • 125 ml miodu
                                                              • 8 żółtek
                                                                • 1,5 szkl. mleka
                                                                  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
                                                                    • cukier wanilinowy
                                                                      • 6 jabłek czerwonych
                                                                        • sok z cytryny
                                                                          • 100 g cukru
                                                                            • cukier puder do oprószenia
                                                                              • mięta świeża

                                                                                Jak przygotować bukiet czerwonych róż:

                                                                                Wodę zagotowujemy z solą i masłem, do gotującej się wody z masłem dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania jednolitej masy. Odstawiamy i po chwili mikserem wcieramy pojedynczo jajka. Tak przygotowane ciasto częściowo rozsmarowujemy na blaszce, pozostałe zaś wyciskamy robiąc ozdobny rant. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 40 minut. Podczas pieczenia nie możemy otwierać piekarnika. Mleko zagotowujemy, do gotującego dodajemy wymieszany miód z żółtkami, mąką kukurydzianą, solą i wanilią. Doprowadzamy do wrzenia, pilnując, aby masa się nie przypaliła. Studzimy. W garnku zagotowujemy wodę, około 2 szklanek z cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucamy jabłka pokrojone w cienkie plasterki wraz ze skórką. Gotujemy około 1,5 minuty. Wyjmujemy i zwijamy w różyczki, nakładając plasterki jeden przy drugim. Masę wykładamy na spód ptysiowy, wierzch dekorujemy różyczkami i miętą.

                                                                                Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                                                                                Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                >>> Zobacz także:

                                                                                Soczysty kurczak i puszysta jajecznica – smakowite patenty Grzegorza Zawieruchy

                                                                                Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"

                                                                                Zupy pełne warzyw dla całej rodziny. Poznaj przepisy Jana Kuronia

                                                                                Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                Autor: Iza Dorf

                                                                                Źródło: Andrzej Polan

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości