Przepisy kulinarne

Dalekowschodnie potrawy idealne na polski stół

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan jako chiński restaurator! Krewetki, curry, imbir i łosoś - aromatyczna azjatycka kuchnia idealnie rozgrzewa w te ostatnie dni zimy!

Ruloniki z krewetkami

Składniki:

20 krewetek królewskich

1 op. ciasta do spring rolls

1 papryczka chilli

świeża kolendra

świeży imbir

trawa cytrynowa

słodki sos chilli

Przygotowanie:

Krewetki obieramy z pancerzy, połowę siekamy w drobną kostkę. Mały kawałek imbiru, papryczkę chilli oraz małą ilość trawy cytrynowej siekamy drobno i mieszamy z posiekanymi krewetkami. Powstaje nam farsz, który odstawiamy na bok. Pozostałe krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków, dzięki czemu nie będą nam się zawijały podczas krótkiego podsmażania na oliwie. Ciasto do spring rollsów składamy na pół, na tak złożone nakładamy porcję farszu a na nim podsmażoną krewetkę. Ciasto zwijamy bardzo dokładnie nadając kształt rulonika. Dobrze samą końcówkę ciasta posmarować jajkiem, to zagwarantuje nam nierozwijanie się ciasta podczas smażenia. Usmażone podajemy ze słodkim sosem chilli.

Niskokaloryczne spring rollsy bez pieczenia

Składniki:

1 op. papieru ryżowego

1 op. makaronu ryżowego

2 marchewki

¼ kapusty pekińskiej

50 g pieczarek

1 czerwona papryka

1 op. kiełków fasoli mung

świeża kolendra

świeża mięta

Przygotowanie:

Makaron wrzucamy do gotującego się bulionu i wyjmujemy. Nożem siekamy go na drobne kawałki. Zielony ogórek, paprykę, marchewkę kroimy w bardzo cienkie paski, kapustę szatkujemy i wrzucamy do zimnej wody, dzięki czemu będzie bardziej chrupiąca. Pieczarki przesmażamy na patelni z chilli do momentu aż odparuje całkowicie powstający sos. Wszystkie składniki mieszamy, nakładamy porcje na namoczony w wodzie papier ryżowy i zwijamy spring rollsy. Podajemy z sosem sojowym, słodkim sosem chilli.

Zielone curry z łososiem

Składniki:

300 g filetu z łososia

200 ml mleka kokosowego

200 ml śmietany 36 proc.

100 g świeżego szpinaku

50 g pieczarek

2 papryczki chilli

2 łyżki oliwy

50 g sera pleśniowego typu lazur

2 łyżki zielonej pasty curry

Przygotowanie:

aczynamy od przygotowania własnej zielonej pasty curry. Trawę cytrynową, nasiona kolendry, kminu rzymskiego, czosnek, imbir świeży miksujemy na gładką masę w blenderze. Dodajemy jeszcze świeżą kolendrę, zieloną paprykę. Ponownie miksujemy, dodajemy nieco sosu sojowego oraz cukru brązowego. Specjalnie nie podaję ilości, gdyż uważam, że efekt końcowy zależy od nas, sami powinniśmy odnaleźć odpowiedni smak naszego curry. Na pewno musi być zdecydowany i mocno pikantny. Zabieramy się za danie: łososia nacinamy od strony skóry co 1 cm, obsypujemy solą, skrapiamy oliwą. Łososia smażymy na patelni zaczynając od strony ze skórą, przekładając na drugą stronę patelnię ściągamy z palnika. On dojdzie nam idealnie, nie przepiecze się dzięki temu.

Na patelni przesmażamy pieczarki, dodajemy mleko kokosowe i śmietanę. Wszystko razem mieszamy i dodajemy następnie naszą pastę curry oraz ser pleśniowy. Na koniec jeszcze liście szpinaku, kolendra i bazylia. Chwilę wszystko gotujemy i podajemy ze smażonym łososiem.

Kurczak z ryżem pieczonym

Składniki:

1 cały kurczak

2 cebule

1 op. mleka kokosowego

1,5 l bulionu drobiowego

3 szkl. ryżu długoziarnistego

1 op. pomidorów pelati

1 szkl. zielonego groszku

20 zielonych oliwek

1 zielona papryka

1 seler naciowy

2 ząbki czosnku

świeży imbir

świeży tymianek

czarny pieprz

papryczka chilli

Przygotowanie:

Kurczaka pozbywamy skóry, dzielimy na małe kawałki. Oprószamy delikatnie mąką wymieszaną z solą i pieprzem. W garnku przesmażamy kurczaka na złoto, dodajemy pokrojoną paprykę, selera naciowego, czosnek oraz imbir. Wszystko razem dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie. Kurczaka wyjmujemy a do pozostawionych warzyw dodajemy tymianek, mleko kokosowe, pomidory pelati oraz bulion. Wszystko razem gotujemy. Powstaje nam dosyć dziwny wywar. Ryż szklimy na patelni, wsypujemy na dno naczynia do zapiekania. Na wierzch układamy podduszonego kurczaka, groszek zielony i oliwki. Wszystko zalewamy wywarem i wstawiamy do piekarnika na temp. 160 stopni. Czas około 40 minut.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości