Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy kucharza Pascala Brodnickiego.Czerwony barszcz po tajsku z krewetkami
Składniki dla 4 osób:
750 ml zakwas buraczany
300 ml bulionu warzywnego
1 zmiażdżona i posiekana trawa cytrynowa
3 liście kaffir pokrojone w paseczki
pół czerwonej posiekanej papryczki chili
łyżeczka startego imbiru
1/2 pęczka posiekanej kolendry
100 g duży krewetek koktajlowych
2 łyżki oleju
3 łyżki cukru
sok 1 limonkę
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlej odrobinę oleju, dodaj trawę cytrynową, chili i imbir. Smaż delikatnie dodaj krewetki i kaffir. Smaż przez chwilę mieszając. Dodaj builonu zagotuj i dodaj zakwas nie doprowadzając do wrzenia bo zakwas straci kolor. Dodaj sok z limonki, spróbuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Nalej zupę do kokilki, posyp z wierzchu kolendrą. Bon appetit!
Zupa z truskawki na czerwonym winie
Składniki dla 4 osób:
750 g truskawki
1/2 butelki czerwonego wina
50 g cukru pudru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki kukurydzianej
kilka gałązek mięty
Przygotowanie:
Zagotuj wino w garnku z grubym dnem i odparuj gotując około 10 minut. Umyj truskawki i odsącz je z wody. Do gorącego wina wsyp cukier i dodaj miód. Rozpuść mąkę kukurydzianą w kilku łyżkach zimnej wody i energicznie wymieszaj z winem. Trzymaj na ogniu jednocześnie ubijając ok. minuty, żeby zupa zgęstniała. Dodaj truskawki. Kiedy całość zacznie się ponownie gotować, zdejmij garnek z ognia. Serwuj zupę schłodzoną, z lodówki, w której powinna przebywać co najmniej godzinę. Bon appetit!
Comber z sarniny z kurkami i podgrzybkami podany na placuszkach ziemniaczanych z dodatkiem curry
Składniki dla 4 osób:
Przygotuj 12 małych placuszków ziemniaczanych, tak jak je zwykle przygotowujesz, ale dodaj dziś odrobinę curry i posiekanej kolendry.
4 combry (jeśli są małe) lub 2 duże (combry bez kości z sarny)
250 g podgrzybków mrożonych
250 g kurki mrożone
1 ząbek czosnku posiekany
1 pęczek kolendry posiekany
1 łyżka posiekanego oregano
1 łyżka posiekanego rozmarynu
2 łyżki oliwy
50 g masło
250 ml śmietany
sol, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, jak będzie już gorąca, dodaj odrobinę masła, jak masło się spieni, dodaj czosnek, smaż chwilę na dużym ogniu. Wrzuć grzyby i smaż je cały czas intensywnie mieszając. Dodaj rozmaryn i oregano, a następnie dodaj śmietanę. Zredukuj tak, by otrzymać gęsty sos, dopraw solą i pieprzem i odstaw w ciepłe miejsce. Na drugiej patelni dodaj oliwę, jak będzie gorąca, dodaj kawałek masła do środka, combry dopraw solą i pieprzem. Smaż je na patelni z każdej strony, by mięso było ścięte z każdej strony i miało ładny rumiany kolor. Wstaw do piekarnika wg. twojego uznania. Bardzo ważne - nie nakłuwać mięsa w trakcie smażenia, by nie przeciąć włókien mięsa. Czas podawać! Ułóż na talerzu trzy placuszki, na wierzchu połóż grzyby i delikatnie przekrój na ukos nasz comber. Połóż go na górze, udekoruj gałązką rozmarynu.
Przepisy autorstwa Pascala Brodnickiego.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"