Są soczyste i pyszne. Używane do produkcji słodkich konfitur, pachnących ciast i orzeźwiających napojów. Tego lata królują w kuchni Dzień Dobry TVN. Zobacz, co wyczarował z czereśni Piotr Kucharski.PIKANTNA KONFITURA Z CZEREŚNI
Składniki:
500 g czereśni, bez pestek
5 łyżek cukru
laska cynamonu
5-6 goździków
2 szczypty chilli
2 szczypty pieprzu
Przygotowanie:
Czereśnie przesmażyć z cukrem, laską cynamonu, goździkami. Gdy konfitura zgęstnieje dodać przyprawy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Podawać do brioszek.
BRIOSZKI
Składniki:
2 łyżki zimnego mleka
20 g drożdży
3 łyżki cukru
2 1 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1,5 łyżeczki soli
180 g masła, schłodzonego
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z mlekiem i cukrem. Dodać mąkę, jajka i sól, dokładnie wymieszać przy pomocy robota miksera. Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodawać do masy, aż wszystkie składniki się połączą. Powstanie gładkie i sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 min. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C, przez około 20 minut. Podawać z konfiturą z czereśni.
ŁOSOŚ Z CZEREŚNIAMI
Składniki:
4 filety z łososia (po 150 g/szt.)
sok z pomarańczy
sól i pieprz
oliwa z oliwek
lampka czerwonego wina
2 łyżki octu balsamicznego
200 g czereśni, bez pestek
Przygotowanie:
Łososia oczyścić z ości, skropić sokiem z pomarańczy, przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanej oliwie zaczynając od strony ze skórą. Filety obsmażyć z każdej strony po 2-3 minuty, następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika aby doszły. Na patelnię po smażeniu ryby wsypać czereśnie, podsmażyć, dodać wino i ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem, podgrzewać na dużym ogniu aż część płynu się zredukuje. Łososia podawać polanego sosem.
ODWRÓCONE CIASTO Z CZEREŚNIAMI
Składniki:
150 g masła
3 szklanki cukru
5 jajek
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300-400 g czerwonych czereśni, bez pestek
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC. Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera, na gładką białą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy łyżki. Tortownicę o średnicy 22 cm. Nasmarować tłuszczem, spód wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Na spód wyłożyć czereśnie na nie wylać ciasto. Piec w 180 stopni C przez około 1 godzinę. Ciasto wyjąć z formy, podawać czereśniami do góry.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"