Czekoladowe tagliatelle ze słodką gorgonzolą, czyli czekoladowa kuchnia na opak

Czekoladowe tagliatelle
Czekoladowe tagliatelle ze słodką gorgonzolą, czyli czekoladowa kuchnia na opak
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
W Dzień Dobry TVN kuchnia czekoladowa na opak. Cristina Catese przygotowała fenomenalne i zaskakujące czekoladowe tagliatelle ze słodką gorgonzolą, orzechami włoskimi i rukwią wodną. Sprawdź, jak przygotować to danie.

Czekoladowe tagliatelle ze słodką gorgonzolą, orzechami włoskimi i rukwią wodną - przepis krok po kroku

Składniki na tagliatelle:

  • Mąka 00 - 360 g
    • Gorzkie kakao w proszku - 40 g
      • Jaja - 4
        • Sól - 5 g
          • Woda w zależności od potrzeb

            Składniki na sos z orzechów włoskich, gorgonzoli i rukwi wodnej

            • Gorgonzola słodka - 200 g
              • Pełne mleko - 100 ml
                • Czarny pieprz, sól
                  • Sos orzechowy - 120 g
                    • pęczek rukwi wodnej

                      Składniki na sos orzechowy:

                      • Orzechy włoskie - 160 g
                        • Oliwa z oliwek extra virgin - 70 g
                          • Czosnek - ząbek
                            • Orzechy pinii - 20 g
                              • Parmezan do starcia - 30 g
                                • Pełne mleko - 160 g
                                  • Majeranek - 4 g
                                    • Bułka tarta - 30 g

                                      Sposób przygotowania czekoladowych tagliatelle

                                      1. Mąkę, kakao, sól i wyłuskane jajka umieścić w misce i zagnieść, dodając tylko tyle wody, aby uzyskać zwarte, gładkie i jednolite ciasto. Zawiń ciasto w folię i pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę.
                                        1. Po tym jak ciasto odpocznie, wycinamy z niego płaty o grubości 1 mm i układamy je na czystej, posypanej mąką ściereczce.
                                          1. Gdy wasze blachy wydadzą się suche w dotyku, pokrójcie je na kluski, o szerokości 1,5 cm, ułóżcie je na posypanej mąką ściereczce i dobrze rozłóżcie.
                                            1. Przygotować sos do makaronu umieszczając mleko i ser Gorgonzola w rondlu na delikatnym ogniu, aż ten ostatni się rozpuści; dodać sos orzechowy, aż będzie gładki. Dodać mielony pieprz i sól do smaku.
                                              1. Makaron kakaowy gotujemy w dużej ilości osolonej wody i odcedzamy al dente, następnie mieszamy z przygotowanym sosem, dodając w razie potrzeby odrobinę wody z gotowania.
                                                1. Na koniec dodaj na każdy talerz kilka listków rukwi wodnej, które nadadzą potrawie wyjątkowy smak.

                                                  Sposób przygotowania sosu orzechowego:

                                                  • Aby przygotować sos orzechowy, weź najpierw wysoki rondel, wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, wsypać jądra na co najmniej 5 minut. Dzięki temu łatwiej będzie je później obrać. Następnie odcedź ziarna za pomocą durszlaka i umieść je na czystym ręczniku do suszenia i chłodzenia.
                                                    • Tymczasem weź wysoką miskę i wsyp bułkę tartą, do której dodasz mleko. Bułkę tartą wymieszać z mlekiem, tak aby dobrze nawilżyć. Gdy bułka tarta zmięknie, przelej miskę z chlebem przez sitko o drobnych oczkach umieszczone na małej misce, aby odsączyć nadmiar mleka i w razie potrzeby lekko uciśnij łopatką. Zbierz nadmiar mleka i odstaw na bok. Teraz weź podgrzane ziarna i usuń zewnętrzną skórkę. Umieść je w blenderze razem z chlebem wcześniej namoczonym w mleku i orzeszkami pinii.
                                                      • Uruchom blender i stopniowo dodawaj olej i mleko odłożone na bok, aby Twój sos orzechowy był bardziej kremowy i gęsty. Doprawić solą i pieprzem. Kiedy uzyskasz ładną jednorodną masę, twój sos orzechowy będzie gotowy do aromatyzowania potraw.

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Teofila Siewko

                                                        Źródło: Cristina Catese

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości