Przepisy kulinarne

Czekoladowe fondue idealne na dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą! Sprawdź, jak je przygotować

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Czekoladowe fondue

Jeżeli masz ochotę na słodką przekąskę, ale nie możesz się zdecydować, jaka będzie najlepsza, to warto wybrać czekoladowe fondue. Podgrzewana, płynna czekolada w dowolnym smaku, z korzennymi przyprawami lub bez, w której macza się ulubione dodatki to świetny pomysł na wspólne wieczory!

Czekoladowe fondue - jak je przygotować?

Czekoladowe fondue można zrobić w wersji dla dorosłych lub dla najmłodszych. W wersji +18 do roztopionej czekolady można dodać odrobinę alkoholu, który podgrzeje atmosferę. Do przygotowania fondue oprócz składników potrzebne będą specjalne miseczki, które da się podgrzewać przez cały czas lub specjalna fontanna podgrzewająca.

Składniki:

  • czekolada gorzka, deserowa, mleczna lub biała - 250 g,
  • śmietanka 30% płynna - 600 g,
  • wódka (opcjonalnie) - 10 ml,
  • przyprawy (opcjonalnie): cynamon, skórka pomarańczy, goździki.

Zobacz wideo: Słodkie rzeźby z czekolady

Słodkie rzeźby z czekolady
Słodkie rzeźby z czekolady Źródło: Dzień Dobry TVN

Sposób przygotowania:

  1. 1Czekoladę połamać na drone kawałki. Do naczynia w którym będzie przygotowane fondue włożyć pokruszoną czekoladę, dodać do niej śmietankę oraz opcjonalnie likier i przyprawy.
  2. 2Najlepiej jest nie łączyć ze sobą czekolad - w każdym naczyniu oddzielnie podawać gorzką, deserową, mleczną i białą. Ponadto każdą można doprawić przyprawami.
  3. 3Całość podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż całość się roztopi i połączy w gładką masę.
  4. 4Czekolada powinna być delikatnie podgrzewana przez cały czas, kiedy goście będą korzystać, aby nie zastygła.

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Czkoladowe fondue - co maczać w czekoladzie?

W czekoladzie maczać można wszystko! Jeżeli nie masz pomysłu, to wypróbuj którąś z naszych propozycji. Do czekoladowego, jak i wytrawnego fondue warto podawać wiele różnych dodatków. Dzięki temu każdy z gości będzie mógł wybrać, co mu najbardziej smakuje.

Do czekoladowego fondue idealnie nadadzą się:

  • krakersy,
  • herbatniki,
  • pianki,
  • biszkopty,
  • ciasteczka maślane,
  • świeże owoce, np. jabłka, banany, truskawki, pomarańcze, gruszki, kiwi, ananas itp.,
  • owoce suszone, np. śliwki, morele, rodzynki, itp.
  • owoce kandyzowane.

Ciekawą opcją będzie dodatnie pikantnych przekąsek, takich jak suszone papryczki czili, kandyzowany lub świeży imbir bądź ustawienie posypek, słodkich lub pikantnych, w których będzie można dodatkowo zamoczyć już umoczone w czekoladzie przekąski.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: AtlasStudio/Getty Images

Pozostałe wiadomości