Czekoladowa rozpusta: brownie, ciastka i mus czekoladowy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Czy jest tu ktoś, kto nie lubi czekolady? ;) No właśnie... Dziś Ania Starmach przygotowała coś dla małych i dużych łasuchów. W kuchni Dzień Dobry TVN króluje czekolada. Co powiecie na: mus czekoladowy, ciastka czekoladowe i brownie? Nam na samą myśl ślinka cieknie ;)

Mus czekoladowy

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady

60 g masła

60 g cukru pudru

6 jajek

Przygotowanie:

W garnku zagotuj szklankę wody, nad garnkiem ustaw miskę, a do niej włóż kawałki czekolady. Para wodna unosząca się pod miską roztopi to, co jest w środku. Ta metoda roztapiania czekolady to „bain marie”. Gdy czekolada zacznie się topić, dodaj do niej masło, ściągnij miskę znad garnka, wymieszaj i ostudź. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do czekolady, wymieszaj. Dodaj cukier puder i ponownie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, 1/3 piany wymieszaj dokładnie z czekoladą, aby ta stała się lżejsza. Kolejną porcję piany dodawaj i mieszaj już bardzo delikatnie. Zależy nam, aby mus był jak najbardziej puszysty. Gotowy mus przełóż do miski/miseczek i schładzaj w lodówce (najlepszy jest po około godzinie).

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Składniki:

250g roztopionego masła

300g kruchych ciasteczek

200g cukru pudru

250g masła orzechowego

duża szczypta soli

300g czekolady (pół na pół mleczna i gorzka)

Przygotowanie:

Ciasteczka zmiel w robocie kuchennym na piasek, wymieszaj je z roztopionym masłem. Dodaj masło orzechowe i cukier, wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Masę ciasteczkową przełóż do formy (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj, schładzaj w lodówce. Czekoladę pokrój i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy lekko wystygnie wylej na masę ciasteczkową, schładzaj przez noc w lodówce. Przed podaniem pokrój w kwadraty.

Kruche ciasteczka pełne czekolady

Składniki:

170g mąki

150g brązowego cukru

100g masła

1 jajko

½ łyżeczki proszku do pieczenia

duża szczypta soli

100g mlecznej czekolady

100g gorzkiej czekolady

50g białej czekolady

Przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, wymieszaj mikserem. Do masła dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, wymieszaj aż uzyskasz gładką masę. Czekolady drobno posiekaj. Kawałki czekolady dodaj do masy, wymieszaj ręką. Z masy lep kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układaj na blasze z papierem do pieczenia pozostawiając między ciastkami bardzo duże odstępy. Ciastka piecz 15 minut w 160 stopniach, po upieczeniu daj mi odpocząć aby wystygły i stały się mniej delikatne

Brownie

Składniki:

280 g masła

250 g gorzkiej czekolady

240 g drobnego cukru

80 g mąki

100 ml wody

100 białej czekolady

1garść migdałów

1łyżka cukru waniliowego

3jajka

szczypta soli

Przygotowanie:

Gorzką czekoladę połam na małe kawałki, orzechy i migdały posiekaj. W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj roztopioną czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj. Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem. Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę. Dodaj posiekaną białą czekoladę i posiekane migdały, wymieszaj – tym razem łyżką. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.

Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN